Gravid uke 1 : Husk folat!

Fosteret er nå 0.00 cm langt og veier 0 gram
Uke 1 regnes fra første dag av siste menstruasjon. Man tar utgangspunkt i en normal gjennomsnittssyklus på 28 dager. Har du kortere eller lengre syklus, vil dette påvirke graviditetens lengde, så når du skal regne ut terminen din må du plusse på ekstra dager om du har lengre syklus, eller trekke fra om du har kortere syklus. 30 dagers syklus gir pluss to dager for eksempel.

Nå er det viktig at du tar folat. Det forebygger ryggmargsskader hos barnet ditt. De fleste vitaminer for gravide inneholder dette, men sjekk på boksen for sikkerhetsskyld. I Norge anbefales det at gravide tar folat ut uke 12 i svangerskapet. Har du noen igjen i boksen når du har kommet dit, så ta resten, det er ikke skadelig.

Mer om folat

De færreste blir gravid i denne uken, men det kan skje i sjeldne tilfeller dersom man har en eggløsning utenfor det vanlige.

En eggcelle lever i 24 timer, mens en sædcelle kan leve i inntil 96 timer. Det vanskelige er å treffe riktig når det gjelder eggcellen. De fleste som prøver å bli gravide blir det i løpet av det første året, såpass mange som 90%, men tar det lenger tid enn dette bør du ta kontakt med legen din og starte en utredning av både deg og makkeren din.

 

 

Denne ukesoversikten baserer seg på gjennomsnittstall og det understrekes at dersom du er i tvil om at alt er normalt, så tar du kontakt med jordmoren eller legen din. Alternativt ringer du til det sykehuset du sogner til eller legevakten om du blir dårlig på kvelds eller natterstid.

Her finner du terminkalkulatoren  

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}