Ekspertsvar

10. february 20:07
Tidlig MA?: Hei. Jeg går på Cerazette, men slurvet med etpar piller på det siste brettet. Kjente noe som liknet eggløsning midt i brett-rekka, hadde hatt sex dagen før. Fikk tydelige og økende graviditetssymptomer (brystspreng, kvalme, plutselig sult, tørste, hodepine, tung pust ved anstrengelse, stikkinger/murringer i magen, verk i bekken og korsrygg; you name it) fra dag 12-15 etter antatt eggløsning, og var sikker på at jeg var gravid. Sluttet da å ta Cerazette. Negativ test på dag 2 etter forventet blødning (hvis jeg skulle telt fra antatt eggløsning). Samme dag ble alle symptomene plutselig borte (kanskje med unntak av murringene i høyre side), samtidig som jeg fikk «pre-mens»-symptomer isteden. Og jeg tenkte at nå har jeg spontanabortert, og kjente meg egentlig lettet over det. Men ingen blødning har kommet enda, to døgn etter. Jeg lurer på:
1. Hvordan har det seg at man kan ha så kraftige graviditetssymptomer uten å teste positivt? Dette har skjedd meg også en gang tidligere, da kom symptomene enda tidligere, negativ test, begynte å blø fire dager etter IKM, da brunt blodvann etterfulgt av frisk blødning dagen etter. I mine to «offisielle» graviditeter har jeg imidlertid testet positivt i uke 4+1 og hatt svakere symptomer enn jeg hadde nå.
2. Må jeg vente til jeg får blødning nå, slik at evt. rester skilles ut, eller kan jeg starte på Cerazette igjen med en gang og bruke kondom de 7 første dagene?
3. Dersom dette er en tidlig MA, hvor lang tid bør man se an/vente på blødning før man ber om vurdering av gynekolog mtp medikamentell hjelp? Eller behøves ikke slikt så tidlig i graviditet? Må jeg i så fall ringe fastlegen, eller kan jeg ta direkte kontakt med gyn.pol på sykehus?

Hilsen S
Midwife og Jordmor Siri svarer:

Hei!

Her kan du lese mer om Cerazette hos felleskatalogen.no Det står at det ikke skal tas når man er gravid, så da er det viktig at du finner ut av dette nå før du begynner på igjen. Så, som jeg sa, ta en test på morgenurin, og så evnt. fastlegen om du ikke får igjen mensen. Er du gravid må du huske folat og jod, er som oftest i gravidevitaminene:)

Her finner du nettpraten på Facebook

Her er jordmor Siri podkasten på Soundcloud

Altformamma er selvfølgelig også på Youtube!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

 

 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}