Ekspertsvar

12. january 08:57
mortil3: Hei,
Eg nå gravid med nr 3, 27 + 5 i dag. Har i flere uker nå vert plaget med veldig høy puls og at jeg blir veldig tungpustet når jeg får denne høye pulsen. Den kan vare alt fra en halv time til 1,5 t. Merker at nå til lenger jeg kommer, så varer det lenger. Har hatt noe lignende med de to andre, 4 og 6 år siden. Er forøvrig 28 år nå. Med førstemann sov jeg hele tiden og med nr 2 studerte jeg så da kunne jeg korte ned dagene veldig mens 1 mann var i barnhage og hvile meg. Nå har jeg vert i 100 prosent jobb (kontor) frem til nå for en uke siden da jeg ble sykmeldt 30 prosent. Tar i tillegg et fag som tar noe tid, og vi holder på å skal bygge hus (jeg står for tenging og planlegging selv), så dette er jo ting som svirrer rundt i topplokket hele tiden.
Problemet mitt nå er at jeg er helt utslitt, bare nå siden romjulen (hvor jeg sov veldig mye!!), merker jeg at jeg er mye mer kvalm, har halsbrann og hodepine. Blir liksom aldri uthvilt, men tenker at kvalmen kan jo komme av både det at jeg konstant føler meg trøtt, har hodepine og halsbrann. Har i tillegg begynt å kjenne det en del i ryggen når jeg sitter hele dagen på kontoret. Er ekstremt tørst i de "periodene" der jeg får høy puls og blir tungpustet. Har litt sånn "lysglimt"/ svarte prikker/streker forran øynene, men dette kan vel også ha sammenheng med at jeg er trett. Har litt vann i kroppen, får merker etter sokkene og kjenner at føttene og hendene er litt stivere enn vanlig. Det er ikke noe som synes om jeg ikke trykker på. Vil si at jeg minst annenhver dag våkner med en hånd som sover. Dersom jeg står "lenge" blir jeg svimmel, dvs. når jeg smører niste til barna må jeg ofte sette meg ned. Ang. pulsen kan de se ut som dette kommer ca en halvtime etter jeg spiser, men det kan også komme uten at jeg har spist. Til sammenligning satt jeg helt i ro i går og målte da på telefonen min en puls på 144, min mor målte seg for å sjekke, hun er 50 år og hadde 70.

Blodtrykket har vert fint på målinger, ingen sukker i urinen og jeg har tatt glukosebelastningstest som ikke gav utslag. Har du en diagnose på dette eller er det rett og slett bare veldig mange tilfeldige symptomer som kom gradvis på samme tid?
Er utrolig slitsomt å sitte på jobb med dette da jeg aldri vet når det kommer, og jeg må bare vente til det går over av seg selv. Kroppen min skriker etter hvile, men jeg kan da ikke hvile hele dagen heller. Har heller ikke så veldig lyst å vere sykmeldt, men hvem har vel det. Har mange påbegynte prosjekt som jeg helst skulle avsluttet før jeg går ut i permisjon.
Midwife og Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg syns absolutt at du skal ta en tur til fastlegen din på mandag og få en vurdering. Slik jeg ser det så bør du egentlig ha en 100% sykemelding til du har det bedre.

Vanskelig å si hva det kan være, men det at du blir så svimmel tyder på blodtrykksfall, du er mer utsatt for det når du er gravid og stress kan også gi lavt blodtrykk. At du får prikker og lysglimt foran øyenen kan også være et tegn på dette. Du kan prøve å drikke mer og se om det kan hjelpe, drikk så mye at urinen din blir lys når du tisser. En høy puls kan være en kompensasjon for blodtrykksfall. Du må til legen din for å få en diagnose og du bør til legen din for å finne ut av hva dette er. Hvile er garantert et viktig element, så kan du sove mest mulig nå i helgen er det en god investering. Blir du dårlig på noe vis i helgen, så bør du ringe legevakten. 

Jeg ønsker deg en god helg der du sover masse!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Les mer om: uk e 29
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}