Neste ekspertsvar

Ekspertsvar

12. november 20:29
A: Hei Siri!

Jeg er førstegangsgravid i uke 30 (29+3) og har hatt et veldig fint svangerskap så langt; ingen kvalme og ingen betydelige andre plager. Dette er jeg selvfølgelig veldig glad og takknemlig for! Nå lurer jeg på om dette problemfrie svangerskapet har gjort meg litt for avslappet til ulike ting. Jeg har selvfølgelig holdt meg unna alkohol og røyk, men har gjerne vært litt mer uforsiktig ifht mat og ikke tatt de ulike standardrådene for gravide nok på alvor. Jeg har f.eks ved ett par anledninger (bla. på ferie) spist litt kjøtt som ikke har vært helt gjennomstekt, samt spist litt spekemat/salami ved enkelte anledninger (ikke ofte). Først nå sitter jeg her med veldig dårlig samvittighet ovenfor den lille i magen. Et svangerskap bør man jo ta på alvor! Nå er jeg livredd for toksoplasmose og listeria og lurer på hvordan jeg kan testet meg for det? Hvor stor er sannsynligheten for at jeg kan ha fått dette og overført det til fosteret?

Så til noe helt annet; Jeg har så langt jobbet 100 % hele svangerskapet, noe jeg er utrolig glad for å ha hatt mulighet til. Nå begynner jeg å kjenne at jeg er slilten og trøtt og til tider kan jobben vere veldig stressende og jeg er derfor bekymret for om dette har påvirket forsteret negativt? Burde jeg trappe ned jobbingen litt? Er det mulighet for dette? Hva tenker du? Jeg har en jobb der det ikke er så lett å tilrettelegge, bortsett fra at jeg kan ta litt pauser nå og da. Samtidig er dette en kontorjobb hvor jeg kan sitte hele dagen, så siden formen er fin burde jeg kanskje klare å jobbe fullt?

Jeg er som du skjønner redd for at jeg har vært litt for uforsiktig og altfor opptatt av at jeg skal få til dette svangerskapet uten å vere til belastning for noen, verken samboer, kollegaer, jordmor, lege, osv. mens nå føler jeg at min lille skatt i magen ikke har blitt tatt på alvor på grunn dette. Tenk viss jeg har skadet min egen baby? Hva tenker du?

Tusen takk for fin side Siri og for at du hjelper så mange av oss gravide!

Klem frå A
Midwife og Jordmor Siri svarer:

Hei!

Så bra at du ikke er stresset! Det er jo det optimale å ha det slik som deg, at det ikke er noen store plager og problemer og at graviditeten går sin gang og du har det bra:) 

De fleste pleier å bli dårlige om de får toksoplasmose, og Gilde mener, blant annet, at selve prosessen for hvordan salami blir til er ødeleggende for mange bakterier og toksoplasmose. Men blir du veldig stresset av dette, så få tatt en toksoplasmose test neste gang du er på kontroll hos lege eller jordmor. Jeg tror det er liten sjanse for at du har blitt smittet. 

Hvis jobben din er veldig stressende, og om du jobber i en IA bedrift, så kan du snakke med lederen din om tilrettelegging. De fleste bedriftshelsetjenestene skal ha et tilbud om sykefraværsforebyggende samtaler med gravid, leder og jordmor for å se på hva som kan gjøres for å gjøre dagene dine litt lettere. Blant annet mulighet for å flekse litt med arbeidstiden, ta deg pauser i løpet av dagen på pauserom aller helst (med mindre du sitter alene og kan ta en strekk på kontoret), gå små turer, riktig innstilt pult og stol osv. Det er en del som kan gjøres for å holde på deg frem til termin, og om du ikke holder helt i mål går det an å få svangerskapspenger eller sykemelding som er gradert slik at du er på jobb, men ikke i 100%. Det kan også være greit å bruke egenmeldingsdager for deg, du har inntil 8 sammenhengende dager og 24 dager på 12 måneder. Så istedenfor å bruke en sykemelding om det røyner på, bruk et par tre egenmeldingsdager. Her er en artikkel om tilrettelegging på jobben. 

Du har helt sikkert ikke skadet babyen din på noe vis, det kan jeg garantere deg:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Les mer om: jobbtoksoplasmose
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}