Neste ekspertsvar

Ekspertsvar

31. october 11:52
Glad, men bekymret: Hei Siri.
Er gravid for første gang ( i ganske voksen alder). Nå er det slik at vi har katt, og da skjønner du sikkert hvor jeg vil :)Har ikke funnet svar, håper du kan hjelpe! Er sikkert hysterisk og bekymret, men lurer på følgende: Kan toksoplasmose overleve på f.eks sofa, klær, benk? Tenker at pusen sitter på sofa og vasker seg( uten at jeg vet), er det da slik at jeg fra kan bli smittet når jeg sitter/tar på sofa? Eller hvis samboer har tatt på pusen, og glemmer og vaske seg- tar deretter på meg? Og hva med oppvaskmaskin, har hørt at tokso og listeria dør ved 70 grader. Men maskinen vasker jo bare på 65. Kan det da overleve i maskinen? Hvordan sørger man for at man dreper disse bakteriene ved håndvask av div.redskap?
Midwife og Jordmor Siri svarer:

Hei!

Toksoplasmose kan ikke smitte via sofaen. Du må aktivt føre smitten inn i munnen. Så lenge du vasker hendene før du spiser og lager mat er det helt reit. Toksoplasmose og listeria tåler ikke såpe, så oppvaskmaskin er helt bra. Håndvask også. 

Hvis du har hatt katt lenge er sjansen for at du har hatt toksoplasmose stor, så bli sjekket på neste kontroll. Hvis du har hatt det går det helt fint, du kan ikke få det igjen. 

Her kan du lese mer om toksoplasmose. 

Dette går helt fint:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Les mer om: toksoplasmose
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}