Neste ekspertsvar

Ekspertsvar

14. june 15:11
MME: Hei!

Jeg har et spørsmål som går på hva jeg kan forvente av jordmødre/helsesøstre/sykehuspersonell når jeg forteller dem at jeg IKKE ønsker å amme. Hvor tilrettelagt er det på sykehuset etter fødsel ifht morsmelkerstatning? Er det mer "tolerert" å ikke amme nå? Jeg tenker å skrive et brev som jeg leverer etter fødsel for å slippe å gjenfortelle grunnene til at jeg ikke ønsker å amme - er det lurt tror du? Min historie starter med mitt første barn. Min tid etter fødselen av mitt første barn handlet for meg og sønnen min om å mislykkes og ikke få til. Jeg sliter enda med dårlig samvittighet for at det var det første han møtte i denne verden. Den nærheten jeg ville føle ble istedenfor erstattet med nederlag, stress og angst. Tanken på fremmede hender som tar på meg døgnet rundt er heller ikke til å holde ut igjen. Jeg har aldri følt meg så utilstrekkelig som da. Dette gjør at amming for meg må vike og fokuset må være på å glede seg over den nyfødte og ikke la noe kaste skygge over det.
Ammeveileder Kari svarer:

Hei

Anbefaler deg å skrive et fødebrev. Der skriver du noe av det du har skrevet til meg og hvordan du har lyst til at de skal hjelpe deg etter at knøtten din er født. Det er de flinke til å respektere. 

Du kan eventuelt skrive brevet sammen med jordmoren du går til kontroll hos for å få frem hvordan det ville vært fint for deg at du ble møtt.

De har morsmelkerstatning på sykehuset og flasker.  Så må du sammen med jordmor som tar i mot deg bestemme hvordan du skal avslutte melkeproduksjonen som setter igang. Det kan hende du må håndmelke litt når det sprenger og forsette litt med det til det stopper opp. Du vil få hjelp til dette på barselavdelingen.

Den første dagen er det passe å gi 5-10 ml. De fleste knøtt sover en del etter fødselen og spiser kanskje 4 ganger. Neste døgn er de litt mer våkne og kan spise oftere og passe mengde melke er ca 20 ml. Det øker med ca 10 ml pr dag. 3 dag 30 ml osv til du har kommet opp i 80 ml. Etter det øker det ca 10 ml pr uke slik at knøtten spiser 120 ml når han/hun er 6 uker. Dette får du hjelp til å følge opp av helsesøster.

Lykke til med fødsel og håper du får en koselig nyfødt tid. Du kan også spørre om du kan få en samtale med en jordmor på sykehuset du skal føde på før barnet kommer slik at du kan høre med henne hvordan de gjør dette på sykehuset. Da blir du trygg og kan slapp av å glede deg til knøtten kommer.

Hilsen Kari på Ammekontoret

Les mer om: ønsker ikke amme
Svaret er sponset av Ammekontoret
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}