Neste ekspertsvar

Ekspertsvar

14. june 08:16
Maren: Hei, har en jente på 6,5 uker som går sakte opp i vekt. Hun flater litt ut på kurven sin. Er ikke noe mønster i vektoppgang da det kan være 85g på 3 dager og 20g på 4 dager. Jeg gjør akkurat det samme så jeg vet ikke hva jeg gjør galt. De første to ukene gikk det veldig bra, typ 160g på 3 dager. No er det rundt 120-130 PR uke. Har mistanke om dårlig sugetak selv om jeg ikke er sår, at hun dier ueffektivt, kan bruke over 1 time på et måltid. Hvordan skal jeg evnt få hun til å spise mer? Jeg pumper og gir på hjelpebryst, men hadde hun bare tømt brystene hadde hun fått i seg nok. PS: hun har gode våte bleier ogfin allmenntilstand, derfor lyser ingen varsellamper utenom vekt. Håper du kan komme med noe råd:)
Ammeveileder Kari svarer:

Hei

Det er viktig at du finner ut årsaken til det slik at du gjør riktige ting. De første 6 ukene er melkeproduksjonen styrt av hormoner og da er den ofte bra. Så er det babyen selv som skal suge ut melk og kroppen regulerer melkemengden etter hvor mye barnet tar ut. Suger det ut 100 ml innstiller kroppen produksjonen etter det, men hvis det ikke orker å suge ut alt det trenger og suger ut 50 så dempes produksjonen.

Jeg lurer på om noen har sjekket tungebåndet hennes. Litt dårlig sugetak og dårlig vektoppgang kan være tegn på dette. Det er nok lurt at du går til en som er barnelege eller øre-nese-hals som har erfaring med dette. Leger oppdager lett fremre stramme bånd når tungen er hjerteformet, men bakre er de ikke så vant til å oppdage. 

I første omgang kan du prøve å endre litt på amme måltidet hennes. Isteden for å holde å så lenge kan du prøve å la henne amme 15-20 minutter og så flytte henne til andre siden. Du kan gå på helsestasjonen og sitte der og amme slik at du veier henne før og etter amming og ser hvor mye hun får i seg ved egen hjelp og så gir du henne resten hun trenger for å bli mett på flaske. Du kan også prøve syntocinon nesespray for å se om kraftigere utdrivingsrefleks kan hjelpe henne til å få i seg mer melk. Den får du på resept av legen din.

Du kan ta kontakt med meg på telefon 91577509 så kan jeg gi deg noen tips.

Hilsen Kari på Ammekontoret

Svaret er sponset av Ammekontoret
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}