Neste ekspertsvar

Ekspertsvar

18. may 09:51
Redd: REDD: Jeg tok blodprøver ("standard" hormonprøver ifm med at jeg har prøvd å bli gravid i noen mnd) på dag 23 i syklus, 7 dager etter positiv eggløsningstest/6 dager etter eggløsning (jeg både temper og buker eggløsningstester). Dagen etter ringte legen min og spurte om jeg var gravid, for kjønnshormonene mine var helt utslått ( går ut i fra at han mente lave). Han hadde aldri sett noe sånt før. I merknaden fra analysen sto det at resultatet kunne skyldes at jeg var gravid, men ingen av mine graviditetstester har noen gang vært eller er positive, og og det er jo så kort tid siden eggløsningen! Det eneste jeg vet er at resultatet for progesteron var "normal". Legen rekvirerte derfor en hcg blodprøve, som ble tatt den dagen, altså 7 dager etter selve eggløsningen, venter på svar. (Har tatt hormonprøver på dag 2 i syklus for 6 måneder siden, alle de ligger godt plassert innenfor normalområdet til hver enkelt. Jeg har normal regelmessig syklus og har aldri hatt noen mellomblødninger)

1. Med så kort tid etter befruktning vil en graviditet vises på hcg blodprøve da? Det er vel svært usannsynlig at graviditet vises så tidlig.
2. Endres hormonene så raskt etter befruktning, før positiv test?
3. Og om jeg ikke er gravid, hva kan det være da?

Jeg skal egentlig i gang med hormonstimmulering nå ifm nedfrysing av egg, det er litt kompleks situasjon... - Sykehuset vil få gjort det raskest mulig.
4. Hva skjer om menstruasjonen kommer og jeg starter på hormonstimulering for egguttak, når man ikke vet hva disse store avvikene i blodprøvene er?

5. ved abort, hvor lang tid tar det før man kan ta ut egg igjen?

Frøyaklinikken Anette og Helen svarer:

Hei, 

Ang blodprøvene en uke etter eggløsning, så kan det være at du hadde en høy progesteron nivå, og at det var derfor legen antok at du kanskje kunne være gravid. HCG begynner å stige etter at egget har festet seg, så det er en liten mulighet for at det kan synes tidelig på en test. Når man ikke er gravid, så ligger HCG under 5. I noen tilfeller har noen forhøyet nivå av progesteron, og som kan gi symptomer på lavt progesteron. Ofte da ligger nivået på østrogen også noe forhøyet. På dag 2 eller 3 så er det best at østradiol ligger på 0,10 - 0,15. Over det synes vi begynner å bli før høyt nivå. Høy progesteronverdi kan ikke fortelle at du er gravid, det er det HCG blodprøven som kan gi svar på.

Fint at blodprøvene dine på dag 2 og 3 er fine.

Litt usikker på hva du mener, om du skal i gang med et fryseforsøk (sette tilbake et fryseegg) eller om du skal i gang med hormonbehandling med eggutakk. Uansett, så vil en høy progesteron verdie, være helt OK for begge typer behandlinger.

Hvis man abortere så kan man begynne en hormonbehandling, etter menstruasjon nr 2, og at HCG nivået har sunket til under 5.

Håper du fikk dine svar :-) og ønsker du å vente med å gjøre hormonbehandling, så har du vanligvis mulighet til det.

 Gode hilsener fra Anette og Helen

Vi jobber på Frøyaklinikken som er en naturlig fertilitets, svangerskap og mor&baby klinikk. Følg oss gjerne på Facebook og Instagram :-)

 

Svaret er sponset av Frøyaklinikken
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}