Få svar rundt det å være gravid, føde og barseltid. Legg inn spørsmålene dine her, så svarer jeg muntlig på jordmor Siri facebook

IMG_2931
Dato
Fredag 15. februar
Tid
09:00 - 10:00

Innsendte spørsmål

Bevegelser: Hei Siri. Jeg er i uke 27+3 babyen i magen har altid hvert veldig aktiv og beveg seg mye. Jeg leser nå at man skal begynne å registrere barnets bevegelser og spark. Jeg føler den siste uken er hun liksom roligere men jeg ser og kjenner bevegelser, men kanskje ikke sånn harde spark. Var hos jordmor Igår på rutine kontroll og ifølge henne var alt Ok, spurte henne ikke om det med bevegelser. Men er det sånn at jeg skal kjenne harde spark eller holder det med at hun beveger på seg? Og når skal jeg bekymre meg? Takk for svar.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det holder fint at du kjenner daglige bevegelser. Man mener nå at det ikke er så nødvendig å telle, det er mer at du legger merke til om det skjer store endringer. At babyen plutselig begynner å bevege seg mye mer eller mye mindre, da skal du ta raskt kontakt med jordmor. Så vil også noen dager være annerledes enn andre fordi babyen ligger annerledes, men sånn på det jevne skal det være ganske likt. Når babyen ligger med ryggen ut mot din navle kjenner ikke du like godt sparkene, for vi er ikke like følsomme inn mot ryggen som vi er ut mot magen vår. I tillegg blir de litt roligere i bevegelsene etterhvert som de vokser, for de har ikke like god plass å bevege seg på. 

Riktig lykke til videre og ha en strålende helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Her finner du podcasten min også:)

Hmm: Er i uke 31. Når jeg går å tisser kjennes det ut som hode på tur ut. Føles ut som bekkenet gir etter og hode til babyen kommer lengre ned. Er dettenormalt? Er andregangs, og husker ikke dette med nr1:)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Antagelig ligger babyen din litt lenger ned i bekkenet allerede, så det kan nok være forklaringen. Jo tidligere de legger seg med hodet ned, jo større sjanse er det for at de holder seg der. Bekkenet ditt er også litt større denne gangen siden du har vært gravid tidligere, så dette er helt normalt. Skulle du få mye kynnere og merke nedpress bør du kontakte jordmoren din eller sykehuset om det er på kveld eller i helg. Det er bare hvis det skulle skje, antagelig gjør det ikke det. 

Riktig lykke til videre og ha en strålende helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Her finner du podcasten min også:)

Maria: Hei, Siri! Jeg lurer på om du har noen tanker rundt det her, kanskje ikke helt ditt område, men du vet jo så mye om mangt! Jeg fikk en gutt i juni, og fikk mensen tilbake i november. Før graviditeten hadde jeg helt normal mengde mens og merket lite til eggløsning bortsett fra litt kilde stikninger og litt økt mengde og seigere slim. Nå derimot er eggløsningene kraftige på den måten at jeg har en del smerter på den siden egget slipper og til og med i skulderen, en sånn merkelig ubehagelig smerte. Eggløsningsslimet er også det jeg vil beskrive som enormt mye og skikkelig seigt. Kan liksom dra det fra hverandre omtrent 15 cm før det ryker. Er det normalt at det kan forandre seg sånn etter en graviditet? Mensen er helt regelmessig sånn ellers, blødningene varer litt lenger enn før, men syns dette med eggløsningen er veldig annerledes. Takk for svar og ha en god helg:)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det har jeg faktisk akkurat lært om, dette med mensen og eggløsningen. Det handler om at man går mer og mer ned i produksjon av østrogen før man til slutt når overgangsalderen. Dette skjer med mange. Det behøver ikke å bety at du er mindre fertil ennå, men det kan gi mer plager rundt eggløsning og frem til mens i tillegg til større blødninger. Samspillet mellom hormonene i kroppen din blir annerledes også når østrogenproduksjonen går nedover. Den gjør det med alle, men vi reagerer forskjellig på det. 

Når deg gjelder utfloden kan jeg ikke så mye om dette, annet enn at det kanskje vil endre seg igjen. 

Du kan prøve en urt som heter kyskhetstre, vitex agnus-castus, følg linken og les mer om den på rolv.no. Den virker på PMS og kan være med på å øke fertiliteten. Du får kjøpt den på helsekost i Danmark blant annet, England, Frankrike mfl. men ikke her i Norge, for her er den klasifisert som legemiddel. Definitivt verdt å prøve den, du får den i nettbutikker som kosttilskudd.

Riktig lykke til videre og ha en strålende helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Her finner du podcasten min også:)

http://rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/cory_ave.htm

S: Jeg sluttet på pillen den 20 november, i går fikk jeg en svaaakt positiv test. I dag, da jeg tester med morgenurinen, fikk jeg også svakt positiv. Har til sammen tatt fire tester og alle viser det samme. Kan jeg være gravid? Har vist streken til andre som også ser den, men klarer ikke tro på det når den er så svak.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Produsentene av graviditetstester sier at det ikke finnes falske positive tester, så det kan godt hende at du er gravid nå. Vent nå til over helgen før du tester deg igjen på morgen urin, den er mer konsentrert og kan derfor vise at du er gravid med litt større sjanse enn urinen som kommer i løpet av dagen. 
Husk å ta gravidevitaminer nå med både folat og jod i, det er viktig at disse lagrene er fylt opp når du skal bære frem et nytt lite nurk. 

Riktig lykke til videre og ha en strålende helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Her finner du podcasten min også:)

Usikker: Hei,
Jeg hadde eggløsning lørdag eller søndag for snart en uke siden,og vi hadde samleie lørdag kveld. Denne uken har jeg hatt mensmurringer som bare har blott verre og verre,og som varet hele dagen. I tillegg har flere og flere symptomer kommet til. Heteroktee, rødblusset i ansiktet, luft i magen, diaré, gulhvit utflod, ømme bryst, trøtt på dagen, og nå i dag en plutselig kvalm som kommer og går. Dette er eventuelt mitt fjerde svangerskap, i tillegg til at jeg har helt punktlig eggløsning og mens, men tydelige symptomer. Nå skjønner jeg ikke hva som skjer med kroppen min. De andre svangerskapene har jeg hatt uregelmessig menstruasjon og ikke helt visst når eggløsning er, og derfor bare visst at formen har vært dårlig før positiv test, men ikke så tydelig som nå.

Hva er typiske graviditetstegn for de som merker det såpass tidlig?
Produserer man mer og raskere hcg tidlig hvis man tidlig blir kvalm?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Alt som du beskriver her er typiske graviditetstegn, så jeg tenker at du kan være gravid. Det er ikke alltid like lett å vite hvorfor dette skjer at man får sterkere tegn tidligere, men det kan være feks fordi du er mer sliten nå enn ved de tidligere graviditetene, det kan være at du er gravid med tvillinger (sjansen øker med alder og antall tidligere graviditeter) og det kan være fordi du har et annet kjønn på denne babyen enn de tidligere. Men ingen av disse forklaringene behøver å stemme, så det er vanskelige å si. 

Det viktigste nå er at du spiser gravidevitaminer som inneholder både folat og jod, slik du er godt dekket på dette. Alternativt kan du bestille time hos jordmor eller fastlege om 2-3 uker nå slik at du kan få tatt en status på blodverdiene dine og se om det er noe du mangler i kroppen. 

Fant at hasselnøtter kan virke kvalmedempende, her på rolv.no kan være verdt et forsøk det!

Dette blir jo spennende da!

Riktig lykke til videre og ha en strålende helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Her finner du podcasten min også:)

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}