Spør om graviditet, fødsel og barseltid her og jeg svarer muntlig på facebook, jordmor Siri

IMG_2931
Dato
Mandag 11. februar
Tid
09:00 - 10:00

Innsendte spørsmål

Trening: Hei. Jeg trente i ei moderat økt, ca 20 min jogging og ca 30 min lett styrketrening. Ingen smerter underveis, men har hatt kynnere hele kvelden og natten etterpå. Har roet seg nå, men er dette normalt? Bør jeg ta det mer med ro? Er vant til å trene 2-3 ganger i uka + gåturer hver dag, men har ikke kjent så mye kynnere etterpå tidligere. Er i uke 22.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Kan høres ut som at dette var litt mye akkurat i går. Det kan jo endre seg. Prøv igjen og ta det litt mer med ro og se hva som skjer. Det kan ha vært litt tilfeldig, men definitivt verdt å følge med på. Hvis det skjer igjen, og det er en stund siden du var hos jordmoren/fastlege din tenker jeg at du kan få en time og få sjekket urinen din. En urinveisinfeksjon kan gi mer kynnere og man merker det ikke like lett når man er gravid som ellers, annet enn mer kynnere da. Her er tips om tranebær ved en litt hissig blære Har man en urinveisinfeksjon må det antibiotika til, men som en forebygger kan det være ok med blant annet tranebær. 

Her finner du nettpraten på Facebook

Her er jordmor Siri podkasten på Soundcloud

Altformamma er selvfølgelig også på Youtube!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Hanne: Heisann jordmorsiri :)
For 5 mnd siden fødte jeg en herlig gutt. Måtte ha hjelp med tang på slutten, men det forløp seg veldig rolig og hadde ingen plager i ettertid. Ved ca 3 MDN etter fødsel, begynte jeg å bli plaget med endetarmen. Det var smertefullt ved avf, og det kom blod på papiret. Var hos min lege, som mente det var hemorider. Jeg kan selv se en rift i tarmen, som enda et der. Fikk en kur med sheriproct stikkpiller og salve. Var nesten blitt bra, men da jeg sluttet på dette, merket jeg at det var påvei tilbake. Fortsatte derfor med salve i 14 dager til, etter beskjed fra lege. Merket når jeg brukte denne salve, at jeg ble hard i magen av den... eller fordi det var smertefullt å gå på wc.. Har derfor forsøkt å regulere kosten den siste mnd, spist mer grønnsaker, drikker mye vann siden jeg ammer.. men det funker dårlig. Jeg har svært hard avf, det første som kommer. Gjerne harde kuler , Også kan det gå seg litt til lengre ut i wc besøket, der det føles høvelig normalt ut. Noen ganger føles det greit ut , ikke hard avf. Har tatt 10 Ml lactulose hver dag i 3 uker nå.. og ønsker jo hjerne å slutte med det.. hvorfor kom dette så plutselig 3 mnd etter fødsel??
Håper du kan hjelpe meg, er svært fortvilet over dette nå..
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er ikke så lett alltid dette med hemorider. Nå er livmoren din tilbakedannet, det har gått tre måneder siden fødsel, så det er ingen hevelser lenger, så det kan hende at det er årsaken til at du kjenner det bedre nå enn tidligere, selvom det høres ut som at du kan ha hatt noen plager hele tiden. Du gjør det riktige med å holde avføringen myk, det gjør at hemorider ikke "tetter" igjen. At du blir hard i magen er nok helst at du gruer deg til å gå på do. Prøv også med stellesalven som du sikker har til datteren din, den kan også virke godt på deg. Da smører den samtidig som at det kan lindre noe på selve riften også. Så smør deg litt innenfor der riften er når du har vært på do. Du kan ta tilskudd av magnesium, overskuddet går over i avføringen og gjør denne myk. Tar du den om kvelden sover du ekstra godt også:) Da vil du nok kunne kutte på lactulosen også etterhvert. Men bruk lactulose igjenom du blir treg. Kan det hjelpe å lage en rutine på når du går på do? Feks at du setter deg om kvelden når andre kan hjelpe deg med nurket og så ha litt god tid på do? Det er veldig viktig at du går med en gang du skal og ikke overkjører den trangen, da blir man lettere hard i magen. 

Blåbær kan virke lett avførende, du kan lese mer om det på rolv.no

Kanskje høre med fastlege din om det finnes andre stikkpiller/salver du kan prøve mot hemoridene?

Håper noe av dette kan hjelpe!

Her finner du nettpraten på Facebook

Her er jordmor Siri podkasten på Soundcloud

Altformamma er selvfølgelig også på Youtube!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Anita: Hei Siri!
For 3 mnd siden fødte jeg en jente. I tiden etter har jeg merket en slags svak kløe nedentil. Dette har tatt seg opp å blidd verre den siste uken. Det er mellom kjønnsleppene, rundt klitorishetta. Har ingen prikker, sår eller noe jeg kan se. Har du noen tips og råd? Ønsker helst ikke å gå til min fastlege, som er en ung jevnaldrende gutt som meg..
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Du kan i første omgang prøve litt av stellekremen som du bruker til datteren din. Hvis huden er litt irritert og kløete kan det hjelpe. Hvis det ikke hjelper noe i løpet av dagen så vil det nok være greit å prøve ut et soppdrepende middel som du får på apoteket. Pass på å ikke bruke såpe på underlivet, bare skyll med vann og bruk heller ikke truseinnlegg. Det samler på fuktighet og gjør det lettere for bakterier å slå seg ned. Ikke bruk stringtruse heller, det kan irritere skjeden ganske kraftig i tillegg til at det kan "dra" bakterier fra rectum og fremover, slik at man lettere får irritasjoner og infeksjoner, desverre. 

Her finner du nettpraten på Facebook

Her er jordmor Siri podkasten på Soundcloud

Altformamma er selvfølgelig også på Youtube!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

åpningsfase: Hei hei:)
Kan jeg selv kjenne om jeg har åpning ? Føler meg litt bredere der nede, og føler bekkenet har flyttet seg fra hverandre :) Er i uke 31:)
Hønemor : Kjære Siri.

Jeg er en jente med en vakker liten datter på 4,5 mnd, en aktiv og blid liten frøken. Mor er litt av en hønemor, og er livredd for at noe skje med den dyrbare lille tulla si, noe som resulterer i mange, sannsynligvis unødvendige, bekymringer.

Frykt for fenomenet "shaken baby syndrom", blant annet, er noe som gjør meg veldig bekymret. F.eks om jeg har gått en tur med barnevognen og jeg har kjørt nedi en dump med hjulene, da er jeg redd hun har fått en sleng på hodet nedi vogna. Eller når jeg triller og det er snø ute, da ligger jo frøkna og spretter litt med kroppen i vogna siden underlaget er ruglete.
Jeg blir også redd når jeg ser andre håndtere datteren min, som ikke er så forsiktig som meg med henne. Nå er datteren min blitt veldig sterk og har god kontroll på hodet sitt, men om noen løfter henne litt brått eller for eksempel lar henne sprette litt på armen da de bytter grepet de holder henne i blir jeg stresset.
Her om dagen satt hun på fanget til en bekjent som blant annet sang "ride ride ranke" og hoppet litt med henne i fanget sitt. Den håndteringen utløser en frykt for meg, da jeg er redd det er for mye bevegelse for henne. Så spørsmålet mitt er altså er det noen som helst sjans for at slik dagligdags håndtering kan gjøre så datteren min blir skadet?

En annen ting jeg bekymrer meg for et at hun skal blir syk av bakterier fra oss, altså om vi er for dårlig på håndvask. Jeg er veldig nøye på det, vet at jeg vasker meg litt vel mye. Men jeg ønsker f.eks at folk som kommer på besøk skal vaske hendene når de kommer utenfra og inn, da man ikke vet helt hva man kan ha tatt i når man har vært ute (tenker spesielt nå siden det er influensasesong). Hun er i den alderen at hun spiser på alt og sutter på hendene hele tiden, derfor føler jeg det er viktig at de som tar i henne er rene selv, for at ikke hun skal få i seg noen farlige basilusker. Da en vi kjenner hadde datteren min på fanget og lot henne dytte sin egen finger inn i munnen, fikk jeg litt panikk. Jeg vet jo ikke når denne personen vasket hendene sist, og personen har en hund som garantert hadde blitt tatt i før fingeren havnet i datteren min sin munn. Spørsmålet mitt utifra dette er da er jeg for hysterisk med hygiene?
Vet jo at barn må bli utsatt for litt bakterier for å utvikle et immunforsvar. Barn i barnehagealder sitter jo brått og spiser sand i lekekassa osv, og det går jo bra med dem, men de er jo eldre. Jeg synes jo hun er såpass liten ennå, og lurer da på hva et barn i hennes alder tåler av basilusker.

Jeg vet at mine mammabekymringer er litt i vel overkant, så hadde satt stor pris på svar ang. dette.

Tusen takk for en super nettside og ha en fin dag:)
Graviditet: Hei Siri. Jeg har prøvd å bli gravid i flere måneder. Nå har mensen min uteblitt i januar. Jeg tok en graviditet test i begynnelsen av februar som viste negativt. Så jeg lurer på er det mulig at testen tar feil? Har hørt folk si at de har vært gravide selv om testen viste negativ svar. Er det mulig?? Fint hvis du kan skrive svaret, får ikke tilgang til facebook, får opp feilmelding. På forhånd tusen takk for svar. Ønsker deg en fin dag videre!
Mvh.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er mulig med falske negative, men ikke falske positive, så det kan jo være det med deg nå. Test deg på morgenurin, hvis den ikke slår ut positivt så kan du ta kontakt med fastlegen din. Husk å ta gravidevitaminer nå! Det er viktig når du planlegger å bli gravid. Få legen til å teste nivåene dine for jern og mineraler nå med det samme, slik at du har max påfyll på lagrene dine med jod og folat. 

Her finner du nettpraten på Facebook

Her er jordmor Siri podkasten på Soundcloud

Altformamma er selvfølgelig også på Youtube!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Sopp.: Glemte å skrive ; er i uke 28:)
Livmortapp: Klarer man se livmortappen / eller om man har åpning (er i uke 30).
Litt usikker på om det er livmortappen jeg ser, er en liten kul med ett slags smilefjes eller, kanskje det ser ut som en munn. Hehe, litt vanskelig å forklare. Er rett innenfor de indre kjønnsleppene.
Føler veldig mye liv nede i underlivet, og endel på venstre side der eggstokkene er :)
Men av og til kjenner jeg liv helt oppe med navelen også :) kun på venstre side.
Litt redd for å føde fortidlig:) har fjerna litt av livmortappen pga celleforandring. Så er redd den ikke er sterk nok. Men de tok veldig lite, så de tror ikke det har noe å si:)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Ta kontakt med jordmor eller lege i dag for å avklare dette.

Her finner du nettpraten på Facebook

Her er jordmor Siri podkasten på Soundcloud

Altformamma er selvfølgelig også på Youtube!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Sopp?: Litt usikker på om jeg har fått en soppinfeksjon. Utfloden min ser ut som små klumpete kuler, spredd på litt forskjellige plasser i underlivet.
Klumpene er heller ikke store, men det klør i underlivet. Denne utfloden er veldig kompakt på en rar måte.
Trygt med sex: Hei! Jeg hadde noen blødninger i uke 4-8 i svangerskapet. Vi ville derfor vente med sex til OUL selv om legen mente det ikke var noe i veien for å ha sex. Jeg spør på OUL om vi kan ha sex og jordmor mener det er trygt siden jeg har kommet så langt (18 uker, nå 20 uker). Jeg fikk beskjed om at jeg har previa marg., og har lest at andre har fått sexnekt pga dette. (Skal på ny UL i uke 32)Tenker du at jordmoren jeg var hos tok litt lett på dette så vi bør fortsette å avstå fra sex, eller er det trygt feks å ha sex uten penetrering? Vil ikke gjøre noe som kan sette den lille i fare. Takk for svar.
Augustbaby: Hei! Kan man miste pga forliggende morkake? Er i uke 14-15, hadde en større blødning på onsdag-fredag,har nå brunaktig blod/utflod. Var på ul på onsdag og da var alt bra med babyen.
Er veldig bekymret, har spurt både fastlegen min og når jeg var på sykehuset om en ny ul til uka eller neste uke noe jeg ikke fikk da dem ikke synest det var nødvendigt. Har fått beskjed om å ikke løfte, er det noe annet keg ikke skal gjøre? Er sykmeldt ut uken,jobber på et tannlegekontor så jeg har ikke tungt arbeid, er det ok å begynne igjen om 1uke?
Dette er mitt 3svangerskap.
Hvor lenge kan man blø
Takk for svar
Tidlig MA?: Hei. Jeg går på Cerazette, men slurvet med etpar piller på det siste brettet. Kjente noe som liknet eggløsning midt i brett-rekka, hadde hatt sex dagen før. Fikk tydelige og økende graviditetssymptomer (brystspreng, kvalme, plutselig sult, tørste, hodepine, tung pust ved anstrengelse, stikkinger/murringer i magen, verk i bekken og korsrygg; you name it) fra dag 12-15 etter antatt eggløsning, og var sikker på at jeg var gravid. Sluttet da å ta Cerazette. Negativ test på dag 2 etter forventet blødning (hvis jeg skulle telt fra antatt eggløsning). Samme dag ble alle symptomene plutselig borte (kanskje med unntak av murringene i høyre side), samtidig som jeg fikk «pre-mens»-symptomer isteden. Og jeg tenkte at nå har jeg spontanabortert, og kjente meg egentlig lettet over det. Men ingen blødning har kommet enda, to døgn etter. Jeg lurer på:
1. Hvordan har det seg at man kan ha så kraftige graviditetssymptomer uten å teste positivt? Dette har skjedd meg også en gang tidligere, da kom symptomene enda tidligere, negativ test, begynte å blø fire dager etter IKM, da brunt blodvann etterfulgt av frisk blødning dagen etter. I mine to «offisielle» graviditeter har jeg imidlertid testet positivt i uke 4+1 og hatt svakere symptomer enn jeg hadde nå.
2. Må jeg vente til jeg får blødning nå, slik at evt. rester skilles ut, eller kan jeg starte på Cerazette igjen med en gang og bruke kondom de 7 første dagene?
3. Dersom dette er en tidlig MA, hvor lang tid bør man se an/vente på blødning før man ber om vurdering av gynekolog mtp medikamentell hjelp? Eller behøves ikke slikt så tidlig i graviditet? Må jeg i så fall ringe fastlegen, eller kan jeg ta direkte kontakt med gyn.pol på sykehus?

Hilsen S
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Her kan du lese mer om Cerazette hos felleskatalogen.no Det står at det ikke skal tas når man er gravid, så da er det viktig at du finner ut av dette nå før du begynner på igjen. Så, som jeg sa, ta en test på morgenurin, og så evnt. fastlegen om du ikke får igjen mensen. Er du gravid må du huske folat og jod, er som oftest i gravidevitaminene:)

Her finner du nettpraten på Facebook

Her er jordmor Siri podkasten på Soundcloud

Altformamma er selvfølgelig også på Youtube!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}