Spør om graviditet, fødsel og barseltid her, så svarer jeg skriftlig her i dag. Har elektriker i huset og da blir det ikke så bra med opptak:) Alle får svar!

Denne runden er lukket for nye spørsmål
IMG_2931
Dato
Fredag 9. november
Tid
10:30 - 11:30

Innsendte spørsmål

Mette26: Hei Jordmor Siri

Jeg er nå gravid med nr 2.
Det er 6 år siden jeg var gravid sist med datteren min.

Jeg hadde en kjempe fin fødsel med hun, hvor jeg ikke brukte noe smertelindring.
Jeg kom inn på sykehuset med 5 cm åpning rundt 14 tiden, og 21:45 var hun ute.

Men jeg lurer veldig på hvordan neste fødsel kommer til å bli.
Jeg sliter med panikkangst hvor da at jeg føler at jeg ikke får puste. Tror du dette har noe å si i forhold til fødsel?

Varer fødsel nr 2 kortere en nr 1? :)
Jeg sitter å forestiller meg at siden fødsel nr 1 gikk helt supert så vil neste bli et mareritt.

Takk svar svar :)
Du er super
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det vanlige er at den andre fødselen går fortere enn den første, og som oftest akkurat litt enklere. Hvis du ikke fikk panikkangst på den første fødselen, så er det ikke så stor sannsynlighet for at det skjer denne gangen heller. Men pass på å gjøre de tingene som gjør deg trygg i situasjonen. Få forklaring på det du lurer på slik at du ikke behøver å engste deg. Gjør det du kan for å forebygge at det skal skje. 

Det som er med fødsel er jo at det er et stykke arbeid, man er rett og slett litt på jobb, og jeg tror det kan hjelpe slik at man ikke får panikkangst så lett. Har du gjort noe med det på mer generell basis? Det kan jo være litt plagsomt å ha og det er kanskje noe som kan gjøres slik at du får litt mindre av det? Få time hos jordmor nå så fort som mulig slik at du kan snakke om dette og dere kan legge en plan sammen slik at du kan få det best mulig. 

Tusen takk for at du bruker nettsidene mine, det er veldig hyggelig å høre!

Riktig lykke til videre og god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

 

Hanne: Hei. Jeg er gravid i uke 38 og har siden i går vært plaget med kraftige kynnere når jeg er i ro. Føler nesten at de kommer straks jeg setter meg ned. Merker ikke like mye av de når jeg er i bevegelse, men kjenner at jeg blir sliten av å stå eller vandre rundt hele tiden, samtidig som jeg oftere og oftere får følelsen av at jeg har noe mellom beina eller noe er på vei ut, som også gjør at det er ubehagelig å bevege seg. Var til kontroll tirsdag og hadde ingen tegn til uvi eller lignende. Er dette normalt? Er det kynnere jeg har eller er det dette som kalles maserier?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Dette høres igrunne ut som kynnere som er på vei til å bli ganske sterke, så hvis du begynner å bekymre deg, så ringer du bare til føden og snakker med dem, så kan de hjelpe deg å avgjøre om du burde inn til en sjekk eller ikke for å se om du er i fødsel eller ikke. Rier er fra 20-40  sekunder i begynnelsen og vil etterhvert komme tettere, men så lenge det er 10 min eller mer mellom er du ikke så veldig nærme fødsel ennå. Går vannet, så må du ringe føden med en gang. 

Pakk baggen ihvertfall!

Riktig lykke til videre og ha en riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Selma: Hei.. er uke 38+4 idag. Venter på time til modningsakupunktur, gikk 10 dager over sist.. det takler jeg ikke en gang til. Men det tar så lang tid før jeg blir innkalt syns jeg. Holder det med bare 1 gang eller er det noe som gjøres flere ganger? Har kjøpt meg bringebærbladkapsler,noen anbefaler det,andre ikke.. er det trygt? Jeg er villig til å prøve å alt for å slippe overtid.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar, men ofte går det fortere når man har født en gang tidligere. Ellers kan man nok gjøre det flere ganger, det vil akupunktøren kunne gi deg råd om. Fyr løs med bringebærkapsler eller te, det er helt trygt. 

Ellers kan du jo sjekke kjerringrådene her også, som fødepizza eller nippelstimulering. Da gnir du brystvorten, gjerne med litt olje så du ikke blir sår, til du får en ri, så venter du til den gir seg og så gjentar du, men ikke mer enn en time morgen og kveld. Gjør du det mer enn en time kan du få stormrier og det er ikke så bra. Å slappe av skikkelig kan også være bra for å samle krefter til fødselen. 

Riktig lykke til videre og god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Hmm: Hvordan vet jeg om jeg er dehydrert ? Er det noe måte å sjekke det på? Er 16 eller 17 uker, sliter med å få i meg mat og drikke. Så er jeg kjempe kvalm itillegg
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Urinen din skal være helt lys på fargen, er den gul, så må du få i deg mer væske. Syns du skal få en samtale hos jordmoren din en av de første dagene til uka og få snakket om hvordan du har det og om du muligens får i deg for lite. Kvalmen kan komme av at du får i deg for lite væske og næring også. 

Riktig lykke til videre og god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Uke 39: 38+4 skal strippes i dag siden jeg skal settes i gang i uke 39+1 altså onsdag.

Jordmor ville ikke strippe meg men siden jeg sa jeg blir satt igang var dette greit for henne.
Hvorfor ønsker dere ikke strippe i uke 38?
Eller er dette praktiserende fra plass til plass?

Hva skjer etter stripping?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Tja, dette er en litt individuell sak, noen jordmødre er ikke så glad i å gjøre det. Så dette er litt individuelt. Det blir spennende å se om det virker da:)

Det som som oftest skjer er at det skilles ut prostaglandiner og de kan virke modnende på mormunnen og kan gi kontraksjoner som også gjør at du produserer oksytocin som gir deg mer sammentrekninger. Det kan starte en fødsel noen ganger. Det vil ihvertfall som oftest modne deg mer i det minste. 

Riktig lykke til videre og god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Bilvask: Hei, jeg er gravid i uke 12. Igår vasket mannen min bilen vår ute i hagen med bilshampoo og avfettingsmiddel. Disse lukter veldig sterkt. Døren på terrassen stod åpen en liten stund og lukten kom inn i huset. Er det farlig for fosteret at jeg pustet dette inn? Takk for svar
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det går helt fint. Så lenge det ikke skjedde i et lukket rom og det gjorde det jo ikke, er det helt greit, det er helt trygt. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Teletubbies: Når barnet har forstoppelse - barnet er 2 år og 6 mnd - hva kan j gi barna sånn at forstoppelse gir seg??

Tran kan man gi det til barn under 3 år - bak flasken står det ikke for under 3 år..Hva kan j gi barnet under 3 år i vinter??
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Du kan gi svisker og sviske juice, rosiner. Biola og generelt mer drikke, slik at avføringen blir litt mykere. 

Du kan kjøpe trandråper på apoteket til barn under tre år. Fint at de får tran. 

Riktig lykke til videre og god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

37+0: Hei Siri. I går og i dag har jeg hatt en litt ubehagelig følelse da det stikker i underlivet når baby beveger seg. Opplever også en litt mildere stikking innimellom, uavhengig av babyens aktivitet. Jeg opplever også ilinger nedover høyre ben, særlig når jeg sitter på do og babyen beveger seg eller når jeg går i nedoverbakke. Hva kommer disse stikkingene og ilingene av ?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Du er hoven i skjeden nå når du er gravid, og det kan gi litt ekstra tykk på nervene som går nedover i bena dine, så jeg tenker at det har sammenheng med dette. Så lenge det går over og ikke blir værre er det antagelig innenfor normalen. Men ta det opp på neste kontroll med jordmoren din og blir du værre så bestiller du en time raskere for en sjekk. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

AK: Hei. Ble strippet av jordmor i går, men merket ikke så mye etterpå. Når jeg stod opp i dag kunne jeg derimot trekke en seig slimtråd ut av skjeden etter at jeg var på do. Denne var svak brunaktig med friske striper av blod i. Er dette slimproppen? Trodde temmelig at denne var gått for lenge siden, da jeg sporadisk har hatt slimklumper (dog ikke blodtilblandet) på papiret og i do de siste ukene. Betyr dette at noe er i ferd med å skje?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det kan godt være at det er slimproppen, det vil komme mer i så fall etterhvert. Det kan gå flere dager før alt er ute. Men det kan også være det at du ble strippet, det er ikke alltid så lett å se forskjellene her. Det kan godt være et tegn på at noe skjer, men det er riene som er avgjørende for når du begynner å føde. Så ta det med ro og samle krefter nå i helgen slik at du får et overskudd muligens, lettere å føde med mer krefter i kroppen. 

Riktig lykke til videre og god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Mentholatum salve: Hei, jeg har vært en fast bruker av mentulatum salven i mange år, mest på lippene grunnet tørre lepper, men også under nesen når forkjølelsen har herjet verst, men til min sterke fortvilelse finner jeg ut man skal rådføre seg med lege før bruk. Jeg er 11 + 3 uker på vei og kjenner at panikk stiger.
Er skaden allerede skjedd på fosteret?
Har vært på ultralyd 2 ganger og har fått høre at alt ser veldig fint og greit ut.

http://www.mentholatum.no/spoersmaal
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Grunnen til at du skal rådføre deg med legen er at det ikke er noen produsenter av legemidler og noen ganger også andre ting, som vil ta ansvar dersom det skulle gå noe galt i din graviditet. Nå ser jeg på linken du la ved at det er furuolje som er det potensielt skadelige, så jeg slo opp det her på rovl.no Det kan se ut som om det er store mengder som er skadelig. Men om du bruker det daglig så burde du kanskje skifte over til noe som ikke har furuolje i seg. Jeg tror ikke at så små mengder som det er i den salven er skadelig, eller at fosteret ditt har blitt skadet av dette, det er såpass små mengder som det er snakk om. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Mortil3: Hei og riktig god morgen Siri.
Jeg nå gravid i uke 14 og i går (13+6) var jeg hos jordmor for min første sv.kontroll.
Alt så greit ut for henne bt , urin ja det meste,men da vi skulle undersøke mage/livmor så ble hun så overrasket fordi livmor lå så høyt oppe (var stor tror jeg)
hun spurte fler ganger om vi var sikker på at det bare var en.... Ble så overrasket selv at jeg ikke spurte. Kan dette være noe farlig??
Har før øvrig hatt tett oppfølging meg på kk med ul, blodprøver hele tiden og vet det kun er en baby der inne. Har tre levende barn og det er 10 år siden minsten ble født. På ul uke 12+3 så vi nesebein, lege målte nakkefold og nå venter jeg bare på svar på blodprøvene. Kan en stor/høy livmor være tegn på at det er en trisomi eller annet farlig? Prøvde å Google litt i går men der ble jeg bare kjempe skremt.... (livmor lå forresten på linje med navelen min)

ellers vil jeg takke for et utrolig bra tiltak
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er heldigvis ikke farlig om livmoren står høyt, det hender relativt ofte at den gjør det når man har vært gravid tidligere, og du som har tre graviditeter bak deg er nok der da. Livmoren er litt større da, og står høyere opp fra bekkenet på en måte fordi alt har vært kraftig på strekk i tidligere graviditeter. Når du har vært på tidlig ultralyd og de testene som du har, og alt er vel, så tenker jeg at du kan stole på det de har funnet på KK. 

Tusen takk for at du liker nettsidene, alltid hyggelig å høre:)
Riktig lykke til videre og god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Uke 38: Hei! Jeg er andregangsfødende Og skal settes i gang neste uke grunnet medisinske årsaker. Var til kontroll på sykehuset i dag der legen undersøkte meg og utførte en hinneløsning. Jeg var begynt å bli myk, hadde et par cm igjen av livmorhalsen, et par cm åpning og han kunne ta på hodet til baby som stod godt nede i bekkenet. Etter hinneløsningen har jeg Merket noe flere kynnere, men ikke noe blod eller slim, murringer eller andre tegn på modning. Er dette tegn på at det ikke funker på meg? Hvor langt tid etter en hinneløsning kan man forvente at det skjer noe?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det kan ennå gå noen timer før det starter, så gi det litt mer tid. Du kan evnt. også prøve med nippelstimulering. Dvs at du gnir lett på en av brystvortene til du får en ri, så venter du til den har gitt seg før du gnir igjen. Ikke gjør dette mer enn en time morgen og kveld, ellers kan du få stormrier. Det burde være med på å sette deg igang i løpet av noen dager. Du kan også prøve fødepizza, link til oppskriften ligger på forsiden:) 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Nina Tesaker: Hei!

Jeg har en sønn på litt over 2 år.
Og har lyst på enda en baby, men jeg er redd på en måte..Og det fordi:
1. Jeg er lav og overvektig. Jeg er rundt 146 cm høy og veier litt over 60 kg.
Etter min sønns fødsel har jeg fått virkelig fått stor mage..
R redd for å få komplikasjoner i graviditeten..

Fikk påvist b-st eller noe sånt sist gang i graviditet, slet med høyt blodtrykk i slutten av graviditeten - begynte med vanlig fødsel men endte opp med haste keisersnitt..

Alt det gjør meg bekymret!!

Har lyst til å bli gravid med barn nr 2, men vekten min skremmer meg..Hva skal jeg/kan jeg gjøre??

2. Sønnen min svetter utrolig mye mens han sover om nettene selvom det er normal temperatur i soverommet og sover med vanlig nighty, er det normalt at de svetter eller??

Jordmor Siri svarer:

Hei!

1. Du er jo ikke veldig overvektig, så med et balansert kosthold med mye frukt og grønt og lite snop burde dette gå helt fint. Sikkert lurt å ikke gå opp mer enn sånn ca 15 kg i en ny graviditet, men det vil jeg tro at du kan klare. Se på det du spiser i dag og se på hva det er som evnt ikke er så sunt. Å gå turer på rundt en halv time hver dag er også bra. Jeg tenker også at når du blir gravid, så søker du time hos jordmor med en gang. De nye svangerskapsretningslinjene sier at man skal komme til jordmor mellom uke 6 og 8, nettopp for å få gode livsstilsråd. Jeg syns ikke du skal la deg skremme av vekten din, men om det tar mer enn ett år fra dere begynner å prøve til du blir gravid, så kan en vektnedgang på 2-3 kilo gjøre underverker, da snur du den kjemiske prosessen i kroppen til litt mer fertilt nivå. Det samme gjelder undervektige som sliter med å bli gravide, å legge på seg 2-3 kg er bra for dem også. Har med insulinproduksjonen å gjøre. 

Det er nok beta hemolytiske streptokokker som du hadde sist. Det kan de teste deg for denne gangen også, slik at det holdes under kontroll. Blodtrykket ditt vil definitivt bli fulgt opp gjennom hele graviditeten, det er ikke sikkert at det øker denne gangen, men greit å ha kontrollen også på det. 

2. Sønnen din tenker jeg at du kan ta opp med helsesøster. Jeg tror det ligger generelt innenfor normalen, men det kan være kjekt å få sjekket det. 

Husk å begynne med gravide vitaminer nå!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Annonym: Hei jordmor
Jeg er i min 38+4 uke og har i natt opplevd mye mensensmerter og stikk nedentil som hodet til barnet treffer noen nerver.
Barnet er godt festet fått bekreftet på ul i går, ønsker ta akupunktur å bli strippet, men ikke alle jordmødre gjør dette.

Hva er denne murringen i korsryggen og mensensmertene kan det være en fødsel nærme seg? I følge mensen termin skal jeg ha babyen den 17 november og i følge ul 23. Spennende tider nå
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Dette høres ut som gode kynnere som kan bikke over i rier, så dette er bra:) Det er bare 5% som føder på termindagen, så tar dette seg opp nå i helgen (uten at jeg lover noe som helst), så kommer du ikke til termin ihvertfall:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

gnoll: hei hei
jeg hadde mange symptomer forrige uke jeg skrev til deg her om :) Du anbefalte meg å ta kontakt med føden grunnet symptober og gbs infeksjon som kan starte tidlig fødsel. er nå ferdig med antibotika kuren!
jeg var på kontroll samme dag på føden, og jeg hadde 1-2 cm åpning, og livmorhalsen var åpnet og myk.
hadde 1 sammentrekning på ctg maskin på 20 minutter og mye nedpress
nå har det gått 4 dager og ingenting har skjedd. Ingen fødsel ennå.
vet ikke helt hva jeg skal forvente?
har hatt mer vondt i korsryggen de siste dagene, gjør vondt. Har også ilinger nedover innsiden av låret spesielt når jeg går tur med hunden. Er dette noe å bekymre seg over?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Du er til termin nå, så godt som, så da tenker jeg at det beste er å ringe føden dersom smertene tiltar nå i helgen. At den kynneren varte i 20 min er egentlig et tegn på at du er i modning, de skal bli mye kortere og ennå sterkere når de går over til rier. Men det kan jo være en litt slitsom fase dette, for du er på vippen til å gå i fødsel. Fortsett å gå tur og kos deg, men prøv også å slappe av mest mulig i helgen slik at du samler krefter til fødselen. 

Så flott at du har fått behandling for GBS infeksjonen din, det er bra for det minsker sjansen for at babyen din blir dårlig etter fødselen også. Kan hende at du får noe intravenøst når du skal føde, men det kan også hende at du slipper intravenøs antibiotika siden du akkurat er ferdig med en kur. Si fra når du kommer på føden ihvertfall. 

Så blir det spennende å se når det starter da!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Lystgass: Hei, når får man tilbud om lystgass i Kristiansand ? Er det ved en spesiell åpning eller når man ber om det? Ønsker å føde vaginalt og er andregangs
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Lystgass vil jeg tro er noe du kan få så fort du ønsker det selv. Det har ingen påvirkning på å dempe riene, som epidural kan ha. Så det er nok bare å be om det når du vil. Ikke går det over i barnet heller, som medisiner kan gjøre. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Modning?: Jeg er 35 +4.
Har hatt masse kynnere, begynnere rier, nedpress, mer aktiv baby med masse bevegelse, vært litt forstoppet, spist mer, og vært mer trøtt. Også mer kvalm. Har spesielt kynnere etter sex og samleie. Er dette modningsprosess? Er det normalt at kroppen reagerer sånn før fødsel for å forbedre seg?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er litt tidlig å føde nå, babyen greier seg fint, men den skulle ideelt sett ha et par uker til i din mage. Så hvis det tar seg opp og du får ennå mer  kynnere, så må du ringe direkte til føden med en gang da. 

Det er normalt med kynnere etter sex og samleie, men de bør gi seg i løpet av ca 20 min. Hvis de ikke gjør det kan det være med på å trigge en fødsel, og det er jo litt tidlig nå, så da må du vente en drøy uke til før du har sex igjen. Du høres ut som du kanskje kan være litt ekstra sliten, så prøv å ikke gjøre så mye denne helgen, men få slappet skikkelig godt av så du får hentet deg inn igjen. Hvis du ikke har gått ut i permisjon, så kan det hende at en 50% sykemelding kunne være noe nå den siste uka før du går ut i permisjon, evnt. 100%? Snakk med legen din om det. 

Riktig lykke til videre og nøl ikke med å ringe føden om tingene endrer seg, de er der for deg og nurket ditt:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Fødsel: Hei:)
Slimproppen gikk for 3 dager siden. Dag 1 gikk slimproppen. Fikk begynnende rier og masse nedpress på dag 2. På dag tre fikk jeg tegneblødning. Masse gjennomsiktig slim med rosa og rødt blod. Kom til føden for kontroll og de sa at jeg hadde 2 cm skjedeåpning og at mormunnen var 2 cm. Den var litt myk og hadde begynt å åpne seg.
Tok innvendig ultralyd og ingen tegn til blødning eller at noe er galt. Er nå i uke 36. Fødte i uke 37 før. Hva tenker du, tror du en fødsel er nært forstående? Ble sendt hjem og fikk beskjed om å ringe når vannet går eller om riene starter. Jordmor på føden sa også hun kunne forvente fødsel fra den dagen og inntil utgangen av uke 37 grunnet undersøkelsen.
Babyen harvært kjempe aktiv og beveger seg som bare det. Har vært litt kvalm. Hadde også litt hvite blodlegemer i urinen som ble sendt tio dyrkning og bakterier ( grunnet blødningene) og fikk beskjed om at blodtrykket var litt høyt, jeg var mest sannsynlig dehydrert. Overtrykket var høyrere en vanlig. Forteller dette deg noe? Hva tenker du? Er alt som det skal? Kan jeg forvente fødsel i nærmeste framtid?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det høres jo ut som at det nærmer seg, så pakk baggen og vær klar, uten at jeg gir deg noen garantier her:) Det er rieaktiviteten som avgjør når du går i fødsel. Siden du fødte tidligere sist, så er det relativt stor sjanse for at det gjentar seg. 

Flott at du følger med på babayen din. Skulle det bli store endringer i bevegelsesmønsteret dens, så tar du direkte kontakt med føden nå i helgen. Skulle då få tegn på svangerskapsforgiftning så ringer du også til føden med en gang nå, siden det er helg. Helt sikkert lurt da å drikke mer enn du har gjort. Urinen din skal være lys på fargen, ikke veldig gul, da drikker du nok:)

Veldig spennende å se om det skjer noe denne helgen da:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Uke 2@39: Hei
Jeg er i uke 38+2 i dag og ska settes igang på onsdag er da 39+1
Grunnet stort barn og rift 3b med plager.

Jeg skal føde vaginalt igjen, har bestemt meg for det. Men etter ha lest masse så ser jeg dette er ikke det lureste å gjøre? Med tanken på ny revning og gammelt arrvev.
Jeg er livredd for revne å få lukkemuskelen revet opp igjen å verstefall få tarmen utlakt.
Ska jeg ringe å få time til keisersnitt eller tror du dette kan gå bra?

Jeg vil de ska klippe meg men terskel for klippe er stor sa dem :-/
Er vel bedre dem klipper mot klokken 3 enn at jeg ska revne?
Keisersnitt er ikke det jeg ønsker men ønsker heller ikke ødelagt rumpemusklstur og eventuelt utlagt tarm.

Hva tenker du? Skulle bli satt i gang i uke 38 men de mente barnet var 3600 og ville være 3900g til termin. Så blir satt gang nå i uke 39. Er redd for barnet er større enn 3900g.

Har også i den siste uken dagene opplev ømmere bryst igjen, litt sånn som i begynnelsen av graviditeten. Hva er grunnen til de er ømme nå i brystvorten.

Kjenner også masse stikk nedentil og hodet til barnet når hu treffe nervene, er dette modning?

Huff råd takk Siri
God helg ønsker jeg deg tusen takk for en fin side.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg har stor tro på at dette kan gå bra, nå er det jo på de fleste sykehusene to jordmødre som er med på selve forløsningen av barnet og en forløser mens den andre støtter vevet. Dette gjør at de blant annet på Ullevål nå er nede i under 2% rifter. Så hør med ditt sykehus hva som er vanlig praksis der. 

Å forebygge rifter er noe det har vært satt stort fokus på de siste årene på de fleste sykehusene, så det har faktisk blitt veldig mye bedre mange steder. Å klippe eller ikke er noe jordmor vurderer fortløpende når babyens hode kommer, så det skal du ikke egentlig behøve å engste deg for. Det har også noe å si hvilken fødestilling du har, så hør med jordmor hva som burde være en ok fødestilling for deg, og om hun kan greie å jobbe med deg i den stillingen. Hvis ikke han eller hun kan det, så hør om det er en annen jordmor på avdelingen som kan være med på forsløsningen hos deg, som er god på andre fødestillinger enn det tradisjonelle gynleiet. Det er flere faktorer her som er på din side:) Det er selvfølgelig også superviktig at du ikke presser det du har akkurat når babyens hode kommer, for da blir presset for stort. Da må du høre på jordmor og følge de intstruksjonene som du får. 

De ømme brystene er kjertlene som gjør seg klare til ammingen, så det er et positivt tegn. Du er i ferd med å bli fødeklar, så det er ypperlig:)

At det stikker og strømmer i bena dine er som du sier nok også at babyens hode gnikker litt mot nervene, normalt, men ganske ubehagelig innimellom. 

Jeg legger ut på altformamma facebook siden om det er noen som har eraringer å dele om dette, dvs jeg starter en tråd her og så linker jeg til den, for da kan folk være anonyme om de vil. 

Riktig lykke til videre!
​Vennlig hilsen jordmor Siri

Anonym: Hei Siri,
Jeg er gravid i uke 32. Har de siste dagene hatt litt tannsmerter. Har hatt hull i en visdomstann i en periode nå, og skulle egentlig trekke den i vår. Men ble så gravid og så ble det glemt. Er nå redd for at denne tanna er betent. Det har som sagt vært hull i den i en periode. Kan denne betennelsen være farlig for babyen? Jeg vurderer å bare dra og trekke den nå, men hvordan er det med bedøvelse? Er dette trygt? Og hva med røntgen? Jeg kommer ikke til å gjøre det med mindre det er helt ufarlig for baby.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er nok bare  komme seg til tannlegen så fort som mulig. Det er ikke så bra å ha betennelse i kroppen, uansett om man er gravid eller ikke. Har du fått bedøvelse før og ikke reagert allergisk tåler du det nå også. Tannlegen vil jo se at du er gravid, men du kan jo si i alle fall. Røntgen er ok for du får et blyforkle på deg. 

Det er allerbest å få fikset tannen din nå, både for deg og babyen og ikke farlig for babyen. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

12
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}