Neste ekspertsvar

Spør om graviditet, fødsel og barseltid

IMG_2931
Dato
Mandag 12. juni
Tid
09:00 - 10:00

Innsendte spørsmål

Synnøve: Hei! Er det trygt å spise surdeigsbrød når man er gravid?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er helt trygt, alle bakevarer kan spises når du er gravid:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Marylou: Hei! Ved sist fødsel mistetbjeg mellom 1,5-1,8 liter blod. De fant ingen grunn til dette som jeg har hørt. Jeg hadde en helt naturlig fødsel uten noen form for medisiner. Er nå gravid igjen og sliter veldig med tanke på fødsel. Er så redd for at det skal skje igjen. Hva kan være årsaken, og er det noe som kan gjøres for å unngå dette denne gangen? Er det medisinsk forsvarig med keisersnitt?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg syns du skal snakke med jordmoren din om dette, en som kjenner deg og din tidligere fødsel. Jeg vil tro at de denne gangen har klart et drypp til deg i tilfelle du skulle begynne å blø denne gangen. I beskrivelsen av fødselen fra sist vil det antagelig stå hva man tror var årsaken til blødningen din. Da vil det være lettere å også forebygge denne gangen. Få time hos jordmoren din nå så fort som mulig slik at dere sammen kan snakke om dette slik at du ikke trenger å bekymre deg mer enn nødvendig i denne graviditeten. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Hk: Hei
Jeg er i uke 36 nå og har gått en del opp den siste tiden. Urinprøven er fin og blodtrykket er greit, litt stigende. Vil di ikke da gjøre noe? Må si at siste barnet var ett kilo tyngre enn de andre på fine prøver og blodtrykk.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Dette må du snakke med din jordmor om, som kjenner deg og dine tidligere graviditeter godt. Da er det litt lettere når man vet om helheten for deg, litt vanskelig for meg å svare på her, beklager. Men det er jo positivt at prøvene er fine, det er alltid bra. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jormor Siri

Nesten angst : Hei Siri!

Jeg er veldig redd for både listeria og toxoplasmose, noe som gir meg mye bekymringer i hverdagen som gravid. Har derfor noen spørsmål:
1. Jeg flyttet på en ting ute hos kaninene våre som jeg plutselig så at det satt en brunsnegle på baksiden av. Har lest at det er listeria i en del av disse sneglene og da også i slimet deres. Men hvor mye skal egentlig til? Kan man bli smittet av å ha tatt på et sted hvor denne har gått? Vi har masse av de ute og tørr jo snart ikke sitte på bakken! Kan det smitte via klær og sko?
2. Foreldrene mine har katt og dette er også noe jeg nesten blir gal av
Jordmor Siri svarer:

Hei!

1. Så lenge du vasker hendene dine og har vanlig håndhygiene blir du ikke smittet av toksoplasmose. Det kan ikke smitte via klær og sko. 

2. Det er ingen grunn til at du skal få toksoplasmose hos feoreldrene dine. Har du forresten sjekket om du kan ha hatt det allerede? 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Usikker: Hei! Jeg har hatt helt regelmesisg syklus i mange år, og mens jeg har hatt kobberspia i 1,5 år har den vært så å si punkltig. Jeg tok ddn ut for snart to uker siden, og hele sist uke har jeg vært veldig dårlig. Magesmerter, kvalm, svimmel når jeg reisermeg opp, mye trøtt og sulten, hormonell osv. Jeg skulle hatt menstruasjon i dag, senest i morgen i følge min 30-31-dagers syklus. Jeg har ingen av de vanlige symptomene på det. Jeg hadde etter syklusen å regne, og gynekologens beregning, eggløsning dagen samme dag som, eller dagen etter spiraluttak. Men på UL var det vanskelig å se sa han. Han sa at eggløsning ikke så ut til å ha vært i alle famm, og at det så ut til at et egg var på vei til å slippe. Vi hadde samleie dagen før spiraluttak, og som gynekologen sa, så gir ddt sjanser for svangerskap pga kobberspiralen ikke endrer noe som helst i kroppen mens den er i, annet enn å hindre begruktede egg i å festes, og etter den er tatt ut vil en befruktning kunne skje, eller et allerede befruktet egg vil kunne feste seg. Hvor lenge er eventuelt spermen holdbar? Og er det vanlig å bli så dårlig etter spiraluttak, samt få forsinket mens? Gynekologen sa ingen ting ville endres pga det ikke har vært hormoner i bildet. Jeg er nesten bekymret for om noe er galt... tok graviditetstest for to dager Isiden som var negativ.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det kan jo høres ut som om du kan være gravid, så vent en uke til før du tester deg på morgenurin, om du ikke får mensen. 

Husk å ta folat nå mens du venter på å finne ut av hva det er som skjer. 

Sæd kan leve i inntil 5 døgn

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Lærke_J: Hei igjen, Siri!

Jeg har vært bortreist i helgen og har prøvd å ha kontroll på den maten jeg har blitt servert da jeg har gjort trygge valg i buffeten. Utfordringen kom på lørdag kveld da det ble servert fjordørret til forrett. Jeg spiste den uten å være sikker på hvor mye fisken har veid. Etterpå var jeg så sint på meg selv for at jeg ikke bare sa at jeg ikke likte ørret. Jeg reiste sammen med kolleger og ville ikke at de skulle finne ut av at jeg er gravid riktig ennå. Nå er jeg selvsagt fortvilet og redd for hvilken skade det kan ha gjort på embryoet. I tillegg stoppet vi på en bensinstasjon på vei hjem for å kjøpe mat. Jeg bestilte panini med kylling. Antok at osten var mozzarella og tenkte at osten uansett ville bli varmet opp. Da jeg fikk maten, var den varm, men osten hadde ikke smeltet helt alle steder. Hva tenker du om dette? Jeg vet selv at jeg har tatt ukloke og dumme valg, og bebreider meg selv. Tenk om jeg har skadet barnet mitt! Jeg er 8+4 i dag.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Dette har helt sikkert gått fint. Det er snakk om å spise mengder som kan være skadelig. Det har helt sikkert gått fint med osten også, det meste av slik smelteost er pasteurisert her til lands. Jeg tenker at du ikke trenger å bekymre deg i det hele tatt. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Snart3barnsmor. : Hei!

Jeg er gravid med mitt 3 barn og har termin i august. Begynner å bli sliten og lei, har hatt en slik svangerskapskvalme at jeg har gått på medisiner siden desember og går fremdeles på medisiner for å kontrollere oppkast og kvalme. Baby vokser fint og er ved forventet størrelse, men jeg begynner å bli sliten. Begynner i tillegg å slite med bekkenløsning med smerter på innside av begge lårene/lysken. Kan jeg snakke med jordmor ang igangsettelse før termin? Tror du det kan være en mulighet? Må jeg gå til fødselen starter av seg selv, så klarer jeg jo det, har jo gått slik så mange uker allerede, men tror du det kan være noe å spørre om?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er ikke jordmor som avgjør dette og det er ikke vanlig å sette igang fødselen før termin. Så jeg tenker at du må være forberedt på at går ganske til termin. Det er ikke så lenge igjen da, prøv å holde motet oppe, det er et fantastisk lite nurk du venter på nå da:)

Håper du får hjelp med bekkenløsningen din nå, slik at det blir litt bedre for deg. Legen din kan skrive en henvisning til fysioterapi slik at du får behandlingen og bare trenger å betale egen andel selv. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Uke 36: Frem til nå har alt gått fint. Plutselig så forsvant energien. Vondter overalt og er bare sliten. Skjønner ikke hvordan jeg skal holde ut i flere uker til med unger og meg sjøl. Får og ofte store smerter nederst i magen som kommer og går litt noen dager. Noe tips til å gjøre siste del lettere?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er nok kynnere som er i ferd med å bli såpass sterke at de snart kan føre til fødsel. Jeg kan ikke gi noen garanti for når du skal føde, men det kan jo hende at det ikke er så fryktelig lenge til. Har du født tidligere før? Jeg tenker at du burde få en time hos jordmor denne uken og få sjekket jernlagrene dine og eventuelt også andre vitaminer og mineraler, om det kan være noe som er lavt der? Ellers er det slik at hvile jo hjelper, om du kan få til det? Har du muligheter for å få avlastning slik at du kan hvile mer? Det er ikke så lenge igjen nå da, så prøv å holde fokus på at det ikke er så lenge igjen og snart har du verdens nydeligste nurk i armene:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Hemorider : Hei
Jeg er i slutten av svangerskapet og tror jeg kanskje har fått innvendig hemoride. Hvordan finner jeg sikkert utav det?
Kan jordmødrene se det under fødsel? Og vil jeg da få noe behandling for det etter fødsel? Kommer jeg til å måtte ha det lenge eventuelt må jeg operere for å få det vekk?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Hvis du har små blødninger når du har avføring, så kan det som oftest være hemoroider. De forsvinner hos de allerfleste etter fødselen, så antagelig vil du ikke være plaget når det har gått noen uker etter fødselen. Det er sjeldent at man trenger å operere bort en hemoroide. Når du er ferdig med graviditeten kan du også bruke salve mot hemoroider som er ok å bruke når man ikke er gravid. Hvis du er plaget etter fødselen kan fastlegen din gi deg en resept på stikkpiller og salve som kan hjelpe.

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Maria: Hei Siri,
Er det noe forskjell mellom graviditet i 35-36-37 år? Jeg er 35 nå of tenker på tredje barn. Men minstemann er 10 måneder nå, da ville jeg vente litt med neste graviditet. Samtidig leser jeg om "graviditet I voksen alder " og det nesten står der at hver måned etter 35 senker sjansene å bli gravid og få frisk barn. Hvor mye tid kan jeg vente - halvtår, et år, to år? Jeg ammer fortsatt of kanskje trenger noe pause før neste graviditet og...
Tusen takk for svaret på forhånd og for din hjelp!
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er ikke noen særlig forskjell på årene her, så bare prøv på nytt barn når det passer seg for deg. Gjør det som passer deg best, det er nok det enkleste og greieste. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Bekymringsfull : Hei. Jeg er gravid for andre gang. Er snart i uke 11.
Jeg har til tider seig, slimete utflod som ved eggløsning. Er dette normalt?
Jeg har også en del murringer i magen iløpet av dagen. Det kommer ofte hvis jeg har gjort en del eller gått en lengre tur. Føles ut som mensmurringer. Innimellom når jeg reiser meg opp får jeg også sterke smerter på ene eller begge sider av magen, helt nederst. Det gir seg ila få sekunder, men gjør veldig vondt når det kommer.
Kan ikke huske dette fra førstemann. Er det dette som er ligamentsmerter eller kommer ikke det så tidlig?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er ganske vanlig at man kan ha en del murringer, særlig frem til uke 12-13 der livmoren kommer opp fra bekkenet og da blir det bedre plass og ikke så mye murringer. Det er også normalt at det kommer og går litt med både mengde og tykkelse på utfloden. 

At du får slike stikkende smerter kan være ligamentene som holder livmoren på plass, når du endrer stilling kan de få strekk på seg og det kan stikke ganske kraftig. Dette kan komme og gå litt gjennom graviditeten. 

Det kan hende at du skulle ta tilskudd av magnesium for å se om det kan hjelpe på stikningene. Det kan kogså hende at du begynner å få kynnere nå, de kjennes oftere tidligere når man har bært gravid tidligere. Her kan også magnesium hjelpe. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Mathilde: Hei og tusen takk for svar både i forkant og etterkant av keisersnittet mitt. Jeg har etter å ha fått blodoverføring nå 8,7 I HB (var nede på 7,4, og har til vanlig mellom 13-14. Som gravid ca 9,9).. tar jerntilskudd 100 mg ( nå 1 gang per dag da jeg fikk løs mage av å ta de morgen + kveld) Er veldig trøtt, svimmel og noe tungpustet, men prøver å ta ddt med ro og å spise og drikke godt. Lurer veldig på hvor raskt blodprosenten min vil stige med med inntak av jerntabletter?

Lurer også på om det er dumt å ha bandasje på såret lenger enn 10 dager? Synes det er mest behagelig å ha noe over det. Nå som det er gått ca 9 dager, kan jeg da klappe såret tørt med vanlig håndkle, eller er det helst lufttørking som gjelder?

Renselse har vært veldig sparsom nå de siste 6 dagene ca, er det ca rundt dag 12 man kan forvente økt blødning igjen da skorpen der morkaka satt løsner?

På forhånd tusen takk for hjelpen. Ha en kjempefin dag!Jordmor Siri svarer:

Hei!

Godt å høre at du har det litt bedre. Tungpusten er pga lavt jern, så jeg vet ikke om de har tenkt å måle deg noe mer? . Det tar desverre litt tid før den stiger skikkelig, men om du tar C-vitaminer i tillegg vil det øke opptaket av jern. Du kan også prøve med tilskudd av Fluradix, det er planteekstrakter og naturlig jern som vil kunne gi deg litt mer overskudd. 

Bare ha bandasjen på så lenge du ønsker, men den trenger ikke lenger å være vanntett, den kan være litt løs slik at det kommer luft til såret. Helt ok også å "dytte" såret tørt med håndkle. Det er lukket der nå om alt har gått slik det skal. 

Det stemmer i forhold til renselsen:)

Bare hyggelig å kunne hjelpe!

Ha en kjempefin dag du også og riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}