Neste ekspertsvar

Spør om graviditet, fødsel og barseltid

IMG_2931
Dato
Fredag 9. juni
Tid
09:00 - 10:00

Innsendte spørsmål

1 uke gammel baby: Jeg har en 1 uke gammel godgutt som er blid og fornøyd. Spiser alt fra hver 1,5 -3 time, tisser og bæsjer bra. Jeg har så veldig lyst på litt brus (1 glass eller 2) nå i helga, ikke drukket det etter fødselen. Reagerer de fleste babyer på kullsyren når den kommer over i melka, eller gjelder det kun et fåtall?

Jeg tok keisersnitt og har vanntett bandasje, men den har likevel blitt våt og måttet bli skiftet hver gang etter dusjing... da har jeg lufttørket magen før de har klappet litt tørt med kompresser, deretter påført ny bandasje. Er det at bandasjen blir våt veldig negativt for såret nå 1 uke etter snittet? Jordmødrene sa såret ser fint ut (senest onsdag, før vi dro hjem)
Er litt ubekvem med sår og blod, så orker ikke se på det selv.

Takknemmelig for svar :)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Så hyggelig at alt er bra med både nurket og deg:)

Det er bare å prøve seg frem og se hva babyen reagerer på. Det viser seg ganske fort. 

Høres ut som at du gjør det helt riktige med såret og bandasjen. Hvis såret nå begynner å bli tørt behøver du ikke å ha en så tett bandasje lenger. Kanskje samboeren din kan se på såret? Hvis det ikke kommer noe på bandasjen i form av blod eller væske, så trenger du den ikke lenger. Da kan du eventuelt sette på et løsere plaster. Skal du ta stingene, eller har du innvendige sting? Du kan sikkert få en kontroll av dem nå til uka som kommer enten hos jordmoren eller fastlegen din om du er usikker. Med mindre du har avtalt noe annet med sykehuset. 

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Sana: Hei.Jeg er nå ca.5uker på vei og lurer på om det er tilskudd man kan ta eller spise noe for å ikke miste?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det viktigste er folat, men det er for å hindre at babyen får skader i ryggmargen. Ellers er det ikke så mye annet du kan gjøre for å ikke miste.

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Uke 24+6 lite aktiv : Har de to siste dagene kjent lite aktivitet fra lille i magen. Er vanskelig å prøve sjokolade, kald saft eller kald drikke da han ikke har reagert på dette tidligere heller. Burde jeg bekymre meg? Eller kan det bare være at han har snudd seg og ligger med ryggen til å sparker nedover? Har kjent noe få bevegelser idag, men ikke som for et par dager siden.. da var han en turbo. Har hørt hjertelyd hjemme. Men sies at man ikke skal stole på det. Hva tenker du?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

I uke 24 behøver du ikke å bekymre deg. Antagelig ligger han med sin rygg ut mot din mage, og da kjenner du ikke bevegelsene i like stor grad. Har du hørt hjertelyd kan du stole på det. Er det fortsatt rolig over helgen så kan du jo be om en ekstra lyttetime enten hos jordmoren eller fastlegen din. 

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Signe : Hei :)
Jeg har en syklus lengde på ca 22 dager. I følge EL kalkulator har jeg eggløsning rett etter mens. Kan dette stemme? syklusen min er stabil men mens i ca 5 dager. Jeg har aldri fått utslag på EL test. Må jeg ha det for å bli gravid? Kan jeg ha mensen uten å ha eggløsning?
Tusen takk for svar, hilsen Signe
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Du kan ikke ha mensen uten eggløsning, så det er nok riktig at du har eggløsningen ganske rett etter mensen. Har du sjekket med eggløsningstester rett etter mensen? Så om du prøver å bli gravid er det nok lurt å begynne så fort du er ferdig med mensen. 

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Kaja: Hei igjen,

Er plaget av ekstrem kvalme kan det ha en sammenheng med morkake Evt diabetes?

Takk for fin side:)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er som regel en reaksjon på hormonene og har ikke egentlig noe med selve morkaken å gjøre. 

Tusen takk for at du liker siden vår:)

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Kaja: Hei Siri,

Jeg er gravid i uke 14. I starten av graviditeten hadde jeg en blødning med "gammelt" brunt blod og ble sjekket av gynekologspesialist. Det viste seg å være en liten del av morkaken som hadde løsnet. For noen dager siden var jeg på kontroll og alt var bra. Den hadde grodd og blødning var borte. Fosteret var akkurat som det skulle:). I en bisetning sier derimot gynekologen at jeg hadde en over gjennomsnittlig stor morkake. Tenkte ikke over det det å da, var så glad alt var bra. Men hva betyr det? Har lest at det kan skyldes svangerskapsdiabetes, har ingen tegn på det. Og de sjekker vel det på rutinekontroll av urin?

Tusen takk:)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Om du skulle ha diabetes vil det vises på urinprøvene som du leverer på kontroll hver gang du er hos jordmoren eller legen din. Morkaker kan være ganske forskjellige i størrelsen, så om den er litt stor er det helt greit. Dette går helt sikkert fint. 

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Lærke_J: Hei igjen, Siri
Et lite tilleggsspørsmål, bare... Jeg skal reise bort i helgen og vet at det vil bli servert buffet. Kommer til å lese meg grønn på beskrivelsene av rettene, for jeg er jo redd for å få med meg mat fra nei-lista. Spørsmålet er, hvis jeg, mot formodning ved et uhell skulle fått i meg mat fra nei-lista (det står f.eks. ikke noe om om fetaosten er pasteurisert eller ei); hvor stor er sannsynligheten for å ødelegge alt? Jeg gjør alt i min makt for å forhindre å få i meg mat som er farlig for babyen, men det kan jo skje...

God helg til deg! :)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er ikke så mye som egentlig står på nei-listen egentlig. Du kan jo bare høre med dem som har laget maten om feks fetaosten er pasteurisert. Eller bare la være å spise den, om det kommer yrlite på den andre maten skal det godt gjøres at du blir smittet. 

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Camilla: Hei, jag skal henvises til TUL med fosterdiagnostikk (uke 11-13) og slik tidsskjemaet mitt er havner dette i fellesferien. Jeg lurer på, dersom det ender med at jeg må ta abort, vil denne automatisk kunne gjennomføres uten søknad, siden jeg alle rede henvises til fosterdiagnostikk? Eller må det søkes om uansett siden aborten da nok skjer etter uke 12? Fastlegen er jo på ferie, så han kan jo ikke søke om jeg må det.

Og så lurer jeg på om man nå tar "NIPT- Non invasive prenatal test" blodprøven som en del av fosterdiagnostikken på noen sykehus nå? Hvor i Oslo?

Jeg lure også på om symptomet ømme pupper, skal være konstant, eller økende, eller om det kan være litt på og av? Jeg føler nemlig at puppene mine har hatt avtagende ømmhet de siste dagene, akkurar nå er de liksom ikke ømme...
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Dette burde jeg kunne, men jeg vil jo tro at de som gjør fosterdiagnostikken også søker om abort og hjelper deg videre om det skulle bli aktuelt. Jeg tror det er på Rikshospitalet at all fosterdiagnostikk i Oslo foregår. 

Graviditetssymptomer kan komme og gå, det er helt normalt. 

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Melk: Jeg har hatt dilla på det under svangerskapet. Holdt meg til 3 glass ca for dagen. Håper jeg. Er det skylden i at jeg nå bærer en over gjennomsnittet 3 kilo baby i uke 37? Leste nettopp at melk inneholdt mye sukker. Hva man skal spise eller drikke under graviditet i dag er ikke lett.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det går fint å drikke melk når du er gravid. Det kan hende at du har mer lyst på det fordi det inneholder magnesium og kalsium og at det er stoffer du trenger nå. Mange gravide kan trenge det. Melk er også god mot sure oppstøt for en del. 

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Vondt: Hei!
Er i uke 6, jeg har hatt korte perioder med "mens-smerter" de siste ukene, men i kveld fikk jeg noen nye smerter helt nederst i magen som har vært der konstant de siste 7 timene, det er ubehagelig og vondt og det kommer mye magelyder. I tillegg føles det nesten som et press nederst i magen, som om noe vil ut, vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Synes det er vanskelig å sove når jeg har vondt. Hva kan dette være og bør jeg være bekymret?

Takk for svar:-)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Hvis det kommer mye magelyder så er det nok tarmene, har du treg mage? Det kan kjennes ut som kolikk hvis det er skikkelig tregt, så prøv å gjøre noe meddet. Som å drikke mer, spise svisker, blåbær, linfrø og grovere brød. Jeg tror ikke du behøver å være bekymret for dette. Å gå tur er også bra, det får igang tarmen litt mer. 

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Lærke_J: Hei Siri!
Nå er jeg 8+2 og klør så innmari på puppene, spesielt på brystvortene. Jeg klør så hardt at de har begynt å blø. De fikk litt "hard medfart" under amming av datteren min og jeg blødde mye da. Det kan virke som at de er mer sårbare nå enn de var før jeg ble mor. Jeg ønsker å smøre dem med noe, men tenker at det ikke er noen god idé å smøre så lenge det er sår der. Det er umulig å ikke klø. Hva skal jeg smøre med? Finnes det noe jeg kan smøre med mens det fremdeles er sår?

Ønsker deg en riktig god helg! :)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det høres ut som om du kanskje har litt tørr hud, så bruk en god bodylotion uten parfyme for parfyme virker uttørrende på huden. Du kan også smøre på med euraks salve eller flytende for å stilne kløen. En god salve uten parfyme burde være bra. Du kan alternativt prøve med Bepanthen der du er sår, for den virker også helende, men den kan være litt fet så kanskje lurt å ta den på om kvelden? Sjekk det ut litt. 

Riktig god helg til deg også!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Christine: Hei!
Jeg har termin idag, 9.juni. Jeg har ikke ghatt antydning til rier, men KAN få kynnere hvis jeg gjør litt ekstra. Gjør minimalt pga formen ellers. Ligger mest og hviler. Mye halsbrann og kvalme. Jeg har også hatt veldig nedpress, og jordmor bekreftet festet hode forrige torsdag. Fredagkveld hadde jeg og sambo sex, noe som resulterte i slimete blødning hele lørdag. Regnet med at dette var tegningsblødning?
Slimproppen gikk i starten av mai. Igår var jeg på sjekk, da det var mistanke om vannavgang. Ultralyd visste god mengde fostervann, kort livmorhals og hun bekreftet at slimproppen var borte. Ctg viste en lavere hjerterytme enn tidligere, men med god variasjon.. Lå på rundt 120-130 men 150 v bevegelser. Jeg hadde kynnere på 40-60. Idag når jeg var hos jordmor, var det lav fosterlyd. Jeg fikk beskjed om å sette meg opp, og den lå da på rundt 122. Hun mente det var greit, siden det var mye bevegelse på ctg. Tidligere har det ligget på 140-155. Er det normalt at det faller slik? Burde jeg bli bekymret?

Ikveld hadde vi også sex. Jeg begynte umiddelbart å blø. Ligger nå med vond mage og rygg, men det er ikke takvise smerter. Kan dette være tegn på at noe skjer, eller er det kun blødning pga skjøre slimhinner?

Gunekologen igår nevnte også at det ved evt igangsetting kunne ta 4 dager. Pleier det virkelig å ta så lang tid??

Hilsen førstegangsfldende Christine, som inderlig håper å slippe igangsetting på dag 11.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Nå ligger jeg litt etter på svarene her, så kanskje du har begynt å føde siden du skrev dette spørsmålet, hvis ikke høres det jo ut som om det ikke er så lenge til egentlig. Jeg kan jo ikke garantere det da:) 

Hvis jordmor sa at hjertefrekvensen var ok, så kan du stole på det. Det er en helhetsvurdering i forhold til babyens bevegelser også. Det er riktig at det kan gå noen dager før igangsetting virker. Sex virker like bra, så bare fortsett med det. 

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Hanne: Jeg og samboeren har i en lengere periode (8 mnd) forsøkt å bli gravide uten hell. Mensen kommer når den skal vi har sex annenhver dag. Vi er begge i slutten av 20 årene. Har du noen tips til oss, hva kan forbedre sjangrene våre? Føler alle rundt meg blir gravide på et blunk. Burde jeg dra til fastlegen?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er normalt at det tar inntil ett år fra man begynner å prøve til det klaffer, så du ligger fortsatt godt innenfor. Ikke noe å stresse meg, nyt sommeren og se hva som skjer. 

Hvis det skulle gå slik at du ikke blir gravid i løpet av sommeren, så kan du ta en tur til fastlegen din og sjekke om det er noe, men ennå tenker jeg at det ikke er noe å stresse med. Det er de færreste som blir gravide på et blunk, men det kjennes slik når man prøver selv. Det er først fra dag 9 etter første dag av siste mens og frem til dag 18 at det er nødvendig med samleie, så om det begynner å bli litt slitsomt med samleier kan dere jo korte ned noe på dem eventuelt. Husk å ta folat!

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Småblødninger: Hei! Jeg er 7 fullgåtte uker i dag, og den siste uka har jeg hatt voldsomme og rare smerter i fra livmor, sammen med litt blod på papiret. Det er ikke snakk om mye blod. Var på ultralyd forrige uke inforbindelse med at jeg styrtblødde (kun denne ene gangen), da så alt bra ut selv om de ikke kunne vite hvor blødningen kom fra. Med tanke på at det har vært så rare vondter denne siste uka og småblødning lurer jeg på om man kan småblø i forbindelse med at livmor strekker seg?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er vanskelig å si hva dette kan være, men jeg tenker noen ganger at kanskje livmoren og det hele blir litt ømt når det har vært en blødning? Siden du har hatt en kraftig blødning kan det nok hende at du vil blø flere ganger litt innimellom i løpet av graviditeten. Det skal sjekkes når det blir kraftigere, hvis det skulle skje senere. Nå tenker jeg det kanskje ligger innenfor normalen. Blir du dårligere i helgen tar du kontakt med legevakten. Men siden du har sett at alt er bra med fosteret etter den store blødningen, så burde det være ok nå tenker jeg. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Mathilde : Hei!

Hvilke trygge samsovingsalternativer vil du anbefale? Har en 1 uke gammel gutt som ønsker nærhet også om Natta, noe som er veldig koselig:) - men jeg engster meg for samsoving fordi jeg selv kan ligge litt urolig.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Du kunne prøve med et teppe rundt ham slik at han ikke slår ut med armene, en sånn "swaddle", da ligger han ikke så urolig og så kan du ha ham høyt oppe i sengen slik at du ikke legger deg på ham og slik at han får bra med surstoff hele tiden. Du kan prøve med vanlig teppe først og se om det funker. Bare pakk ham litt godt inn i teppet slik at han kjenner seg trygg. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

36 uker på vei: Hei!

Jeg skal ha planlagt keisersnitt, og har fått dato for dette fire dager før termin. Er det vanlig at det er så nære termin?

Fødte to dager før termin sist, så håper ikke fødselen starter før..
Takk for svar!
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er ganske vanlig. Hvis fødselen skulle snev av starte før dette så vil riene bli stoppet og så gjør de keisersnittet på deg så fort som mulig. Du bare ringer rett til føden da, uansett tid på døgnet. 

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Solarium?: kan jeg ta solarium når jeg er gravid? 15 min 2 ganger i uken f.eks?
orker ikke lenger av gangen da jeg blir svimmel av å ligge på magen...

Er 7mndr på vei, om det har noe å si :)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg tror ikke det er anbefalt fordi nå blir babyen din også varmet opp når du har sollys på magen eller også lys fra et solarium, derfor er det ikke anbefalt. Det blir som å ha feber for babyen og de tåler det ikke så godt. Man er anbefalt å ta febernedsettende hvis man får over 38 grader i feber. Jeg vil tro at de også på solstudioene har informasjon om dette i forhold til gravide. 

Det er annerledes når man er i bevegelse, da blir man ikke like varm i solen på samme måte som når man ligger pal i solen/solarium. Det er også annerledes tidligere i graviditeten, for da er babyen mer beskyttet, sånn frem til uke 20 ca. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Misssunshine: Hei:)
Jeg lurer veldig på om jeg har symptomer på tidlig graviditet.
Jeg hadde første mens dag 15 mai og eggløsningen kom rundt den 31 mai. jeg kjenner veldig godt på kroppen når jeg har el så jeg er helt sikker på at det var da. Hadde også veldig mye sex rundt de dagene og nå 8 dager etter har jeg veldig mye hvit lukt/klø fri utflod, veldig oppblåst mage og veldig sterke stikkinger i korsrygg og mage. I dag har jeg også vært veldig uvel og små kvalm. Jeg pleier aldri å ha disse symptomene før mensen som er ventet om 7 dager. Er det mulig jeg er gravid og har symptomer allerede???
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er faktisk fullt mulig å ha symptomer så tidlig, så her er det håp:)
Husk å ta folat nå om du ikke allerede har begynt med det. Vi spurte på fb om graviditetstegn, og fikk mange gode svar:) Mange av dem stemmer godt med det du beskriver:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Gravid med spm: Jeg har termin 4sept, men er heelt sikker på at babyen kommer før. Så aktiv som den er og JEG er...
Er så skeptisk til å dra på hyttetur og ferie i juli... er det trygt å dra på en hytte de 2 siste ukene i juli.. hytte uten vann, 1.5km å gå i skogen for å komme til bilen..5t hjemmefra.... :/
Kjedelig å holde seg hjemme hele ferien. Godt mulig formen ikke orker det, så da er det jo greit men.. lyst å satse på at formen er nogenlunde.. :)


Hørt at noen sykehus har sluttet med nettingtruser, og at man må ha med dette selv? Vet du noe om det? :/

Er det farlig å få kynnere med en gang man går/gjør noe hjemme i huset eller andre små bevegelser? Går seg til når jeg setter meg ned..men føler nærmest ungen skal falle ut innimellom hvis jeg ikke får satt meg ned :o


Jeg er 28+0 i dag.. vanskelig å beskrive men jeg har daglig prikking i alle muskler og ledd.. blir uvel, svimmel og må legge meg ned.. blodtrykket mitt ligger rundt 90/45 hver gan jeg er hos jordmor.. pleier å hjelpe å legge seg ned,få luft og ta litt saft.. Men jeg får helt "klaus"..magen presser oppover, jeg prikker i alle muskler og er skikkelig uggen... kjenner jeg bare vil ta av magen litt og få pustet ut... er det ikke vanlig å føle seg så stor ,stram og tungpustet allerede?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg tenker at det er trygt å dra på hyttetur i juli, siden det er 6 uker til termin da. Men om du merker når du nærmer deg ferien, at det er mye kynneraktivitet og du blir stresset for at du skal føde før tiden er det bare å være hjemme heller. 

Hør med sykehuset som du skal føde ved om hva du trenger å ha med på føden/barsel? Dette vil helt sikkert variere. 

Jeg syns du skal snakke med jordmor om hvordan du har det nå og så kan hun gi deg råd på hva som er lurt. Det høres ut som om du kan ha jevnlige blodtrykksfall gjennom dagen, er det når du stresser veldig? Drikker du nok? Burde du kanskje være litt sykemeldt slik at du ikke får disse prikkingene, det er ikke normalt å ha det slik. Det er også tidlig å føle seg tungpusten, men det er jo antagelig innenfor det normale. Jeg syns du skulle få time hos jordmor nå før sommeren og snakke med henne om hvordan du har det, ikke gjør deg piggere enn det du er. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Mammaforførstegang: Hei :)

Jeg er litt urolig for stor baby og at jeg muligens har hatt litt feil kosthold i starten av svangerskapet og i tillegg søtsuget jeg har hatt innimellom i 2 trimester som resulterte i litt vafler og hveteboller. Jeg har hele veien hatt et variert og sunt kosthold ellers. Knøtten har fått masse næringsstoffer, det vet jeg. Men uke 35+4 så er han da altså 2800 gram. Jeg har termin nå helt i starten av juli og lurer på om han blir nærmere 5 kg. Min vekt har flatet ut. Var 66,5 på kontroll, nå er den flatet ut på 65,2. Noe jeg er fornøyd med for da er det sammenlagt 17 kg opp totalt. Hører mødre over 18 kg har dobbelt så stor risiko å føde store barn. Jeg lurer vel på om det er noen mulighet for å bremse litt ned vektoppgangen til fosteret også? Jeg har kuttet ut mye frukt og spiser 1-2 for dagen. Har sjekket sukkerinnholdet i det meste. Og spiser ikke noe søtt lenger utenom litt blåbær og pære. Jeg jobber nå hardt for å stramme litt mer inn enn tidligere på kosten. Kan dette hjelpe på hans vekt også? Så ikke det blir over 4 kg tilslutt? Eller kan jeg ikke gjøre noe i det hele tatt?
Hva tror du utifra 2800 nå at han kan bli om han kommer til begynnelsen av juli? Skal inn for ny vekstestimering hos min gynekolog neste uke igjen for å se da hvor mye han har gått opp. Er da uke 37.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er snittberegningene som man følger i svangerskapet som en pekepinn, dvs at babyen i snitt veier 3500 gram. Det er det nesten ingen som gjør. Det har mye å si også om du eller barnefaren er feks lange, da er det natrulig at du får en baby som er større. Det er også veldig vanskelige å estimere babyene nå i denne fasen av svangerskapet, for det er så trangt. Så jeg hadde ikke stolt 100% på de målene med mindre du har vært hos en spesialist som gjør mer enn 500 målinger av gravide i året. 

Det er lite du kan gjøre for å påvirke hans vekt, og det er bra, han tar det han trenger. Du skal ikke slanke deg og det er ikke bra for babyen din om du går mye ned i vekt nå, da får ikke babyen den næringen den trenger og det kan gi læringsproblemer senere i livet. Hjernene våre, også babyens trenger fett for å utvikle seg riktig. 

Fortsett å spise sunt og ikke mye snop, heller hyppigere måltider 4-6 om dagen, for da blir du ikke så fysen på søtsaker. Du gjør de riktige tingene, så jeg tenker at det er ikke det du spiser som gjør at babyen er litt stor, det er nok mer slik at dette kanskje også blir en stor person senere i livet?

Kanskje du skulle få time hos jordmor for å høre hva jordmor tenker? Jeg vil tro at dersom han ligger an til å bli stor kommer de ihvertfall ikke til å la deg gå over termin, selvom babyene faktisk går ned i vekt når man går på overtid, med unntak av de som har diabetes. 

Er det noen sjanse for at du kan ha kommet lenger enn det terminen din tilsier, har babyen vært stor hele tiden?

Riktig god helg!
Vennlig hilsen jordmor Siri

12
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}