Neste ekspertsvar

Spør om graviditet, fødsel og barseltid

IMG_2931
Dato
Tirsdag 6. juni
Tid
09:00 - 10:00

Innsendte spørsmål

Tikkeri: Hei Siri! :) Jeg har skrevet til deg før ang blødninger og abort. Jeg hadde utskrapning 11. mai og har nå allerede blitt gravid igjen! :) Jeg lurer derfor på om jeg trenger/har krav på noe ekstra oppfølging (tidlig UL e.l?). Jeg lurer også på hvordan jeg skal regne ut hvor langt jeg er på vei og termin.. For meg så sank HCG veldig raskt og g.testene ble blanke fort. Tok derfor LH tester og hadde sterk strek på eggløsningstest23-25 mai :) Tusen takk for alle gode svar du gir oss som lurer! :)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det var raskt og hyggelig:) 
Det er ingen grunn til at det skal gå galt denne gangen, så du har ikke noen krav på ekstra oppfølging, men det kan jo være kjekt å ta kontakt med jordmor raskt nå og få en time før sommeren kanskje? Det er normalt å være litt stresset når man akkurat har hatt en abort, men som oftest går det helt fint når man har abortert en gang tidligere. 

Jeg vil foreslå at du bruker eggløsningstesten som tidspunkt for befruktning kanskje? Eller om du vet at det var ett samleie som gjorde susen, så kan du legge på 14 dager og så har du terminen din. Ellers er det jo bare 5% som føder på terminen sin, så det er ikke veldig farlig med noen dager fra eller til. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

35: Hei
Er nå kommet i uke 35. Den minste min blei mye tyngre enn de andre. Og no har jeg plutselig gått mye opp i vekt. Sist jeg var hos jordmor var jeg gått opp 4-5 kilo på fire uker. No er jeg gått opp litt til. Jordmor sier det er nok vatten. Men burde de ikke sjekke babyen?

Har og den siste uken fått mye plager i bekken og overalt. Mye utflod. Dårlig i magen. Nærmer noe seg? Har bare blitt satt i gang med de andre, må jeg da forvente det denne gang og?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg er enig med deg i at det kanskje var litt kraftig. Hvis det er mest vann, så er det viktig at du også passer på å i forhold til urin og proteiner og også på blodtrykket ditt, at det ikke plutselig stiger. Men der regner jeg med at jordmoren din har sagt at du skal komme til henne så fort du merker endringer der. Og at du nå skal på ukentlige kontroller til dette eventuelt roer seg? 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

3barnsmor: Hei! Jeg fikk en sønn for tre uker siden. Etter fødselen har jeg slitt med mye hodepine. Jeg fikk etterhvert brystbetennelse og går nå på antibiotika. Noen dager føler jeg meg svimmel/ør og litt slapp. Da jeg målte ferritin-nivået i svangerskapet lå det på 9. Jeg tok jern under svangerskapet. Under fødselen mistet jeg ca. 0,5 liter blod. Nå lurer jeg på om jeg bør ta jern. Er det sannsynlig at jernlageret er for lavt? Blodprosenten var Ok på sykehuset, men jeg har jo sett at det ikke alltid samsvarer med blodlageret. Jeg har også hatt noe hjertebank. Takk for svar.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Hodepine kan komme av lavt jern, så få sjekket jernlageret ditt fastlege nå og se om det kan være lavt. Du kan alternativt begynne med jern med en gang og se om det kan hjelpe. Hjertebank kan også henge sammen med dette, men det skal alltids sjekkes. Selvom man måler jern på sykehuset kan det synke i ettertid. Drikker du nok? Særlig nå når du kanskje ammer trenger du litt ekstra. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Eggløsning : Hei Siri
Kan det gå mer enn 48 timer fra positiv el-test til eggløsning? Testet positivt på fredag, men synes det kjennes som at jeg har eggløsningsmurringer i dag. Hva kan dette være, hvis det ikke er el?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

De sier vel at testene kan slå ut 2-3 døgn før selve eggløsningen skjer, så du har kanskje en ekstra dag å gå på der. Men murringer i dag er nok ikke eggløsningen din, det kan være at det skjer noe, at egget er befruktet og at det nå skal "bestemme" om det blir noe eller ikke ut av det. Det kan jo bli litt spennende dette da. Husk å ta folat nå mens du prøver og frem til du er ferdig med å amme. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Mette 89: Jeg er nå 12+2 Med mitt første barn. Hadde to uker hvor jeg var skikkelig syk. Tar babyen skade av Det? Mye hosting. Og hvis jeg kjenner det strekker i livmoren så vokser babyen og alt er bra?
Og så lurte jeg på en annen ting. På apper så står det at jeg er i graviditets uke 13. Skal jeg følge med på det som skjer i uke 13 eller uke 12 for at jeg har passert uke 12?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Babyen tar ikke skade av at du er forkjølet, det er mest deg det er slitsomt for, heldigvis. 

Det er jo noen glidende overganger her, så les på begge ukene du, det er ikke noe problem. Men du er nå i din trettende uke når du er 12+2, lett skal det ikke være:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Uke 39: Hei! Jeg får maserier etter sex. Det varer i flere timer og så stopper det opp. Er dette modning? Kan sex være med på å fremskynde eller sette i gang fødselen?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Når alt er klart for babyen til å komme vil nok sex i stor grad føre til maserier, som du sier, men de gjør nytten, nå blir du mer og mer moden for hver gang. Så det er ingen grunn til å avstå fra sex nå hvis du ønsker å sette igang fødselen. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Første gang mamma: Hei, er i uke 36 på vei inn i uke 37. Jeg ser jeg har gått ned 1 kg fra svangerskapskontrollen. Dette er vel ikke unormalt? Jeg kan si at jeg har ca 2 kg for mye også ifht til det som er anbefalt vektøkning.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Hvis du feks har hatt mye vann i kroppen og så har blitt mindre hoven, så kan det være forklaringen, eller at du har veid deg på to forskjellige vekter. Var du full i tarmen når du var hos på den siste kontrollen og så har tømt deg i etterkant? Har du hatt dårligere apetitt og spist mindre? Nå skal du jo på kontroll om en uke igjen, så da vil det vise seg om du kanskje har gått litt opp igjen? Det er viktig at du også legger på deg noe den siste tiden. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Elisabeth: Hei Siri, jeg lurer på:
Gravide skal i følge kostholdsråd være forsiktig med "Oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg" og dette "bør spises godt innenfor holdbarhetsdato på grunn av fare for bakterier/parasitter".

Mannen min er ikke flink å putte pålegg tilbake i kjøleskapet, det blir ofte liggende ute altfor lenge, før det puttes tilbake. Er det slik at pålegg som oppbevares lenge i romtemperatur blir farligere for gravide? Og bør jeg da unngå å spise pålegget som han glemmer ute på benken? Og da spesielt kjøttpålegg. Tenker at bakteriene utvikler seg vel lettere i romtemperatur uansett om det spises "godt innenfor holdbarheten"?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Hvis kjøttpålegg blir liggende på kjøkkenbenken over timer kan det bli dårlig. Som regel vil du lukte det, men det er det ikke alltid, så jeg tenker at du ikke burde spise det pålegget der nå når du er gravid. 

Fisk er også utsatt, mens tomater, agurk osv og ost ikke er like utsatt. Det bør være pasteurisert ost. Så spis av pålegget med en gang det har blitt åpnet, og så overlater du resten til ham:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Linella: Hei!
Jeg er gravid og sliter litt med tarmene. Jeg har nå testet linfrø, og det ser ut til å ha ok effekt. Jeg lurer på: Jeg bløtlegger 2ss i et glass med litt vann i og oppbevarer i kjøleskapet. Jeg skifter ikke vann underveis. Hvor lenge bør linfrøene ligge i vannet før inntak? Er alt mellom 2-24 timer ok?

Når jeg skal bruke dem heller jeg ut en del av vannet de ligger i, men det blir jo en del igjen, så fyller jeg opp glasset med Biola, rører rundt og drikker.

Men jeg ble i stuss på om jeg kan drikke vannet/slimmassen de ligger i, slik jeg har gjort?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Høres ut som at du gjør dette på en riktig måte siden det virker. Det viktige med linfrø og andre fiber mat man spiser, appelsiner, brød eller knekkebrød som er grovt, så er det viktig å også få i seg nok væske, ellers virker det stoppende. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Spent mamma: Hei, uke 36. Har siden i går fått ilinger blæreområder. smertefulle kan de bli. Jeg har ikke uvi. Kontroll for noen dager siden. Men det kjennes ut som trykk og deretter kraftige stikkesmerte. Babyen ligger langt ned i bekkenet men er ikke festet. Er det han som gjør dette?
I tillegg lurer jeg på om babyen min er veldig over snittet om han i inngangen til uke 36 veide 2800 gram? Hva tror du han blir til termin da? Håper ikke på stor baby. Jeg har ikke så romslig bekken akkurat.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det kan være babyen som gjør det siden du ikke har uvi. Kynnerne kan også gjøre slik at livmoren din presser på urinblæren. 

Babyens størrelse er det jordmor eller fastlege som kan si noe om. Når du blir målt så vil det vise seg på sf-kurven. Hvis babyen din ligger mer enn 10% over eller under, så skal du sendes videre for en ultralydsjekk. 2800 gram er ganske normalt nå i uke 36. Du ligger bare litt over i forhold til snittet på ukes oversikten vår. Jeg tror ikke du behøver å bekymre deg. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Vekt: Hei!
Godt voksen, 47 år og førstegangsgravid, nå i uke 23+2 :)
Var på siste kontroll 15 mai. Gynekologen snakket da om at hun ville ha meg inn på noen vekstkontroller fremover i.o.m høy alder bl.a. Har ikke hørt noe mer og tenkte nå å ta kontakt å etterspørre time.Når er det vanlig med vekstkontroller? Individuelt , eller noen uker som er mer vanlig?
Takknemlig for svar!
Hilsen Vekten
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg tenker at en gang i måneden kanskje burde være ok, på kontroller, men du trenger ikke nødvendigvis ha ul hver gang. Ring gynekologen og hør du, det er nok det enkleste. Du bør også gå hos jordmor for å få god informasjon videre.  Det viktige er å se at babyen vokser normalt i forhold til seg selv. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

 

Smerter: Hei. Jeg er i uke 7 nå. På fredag tok jeg ultralyd og fikk se og høre et bankende hjerte. Ble veldig glad, men ca. 2 timer etter ultralyden begynte jeg å fossblø. Ble da så redd at jeg kontaktet lokalsykehuset som tok meg inn. Alt så fremdeles bra ut. Gynekologen kunne ikke se hvor blødningen oppstod, men konstaterte med at det hadde sluttet å blø. Har ikke blødd siden. Kun litt spotting op lørdag, og da kjentes det ut som om jeg fikk mensenmurring samtidig. Har i forkant, underveis og etter dette, diffuse smerter. Disse smertene kjennes såre, stikkende og brennende ut. Dette varierer ettersom hvor det gjør vondt. Smertene flytter seg fra symfyseområdet, korsryggen og til midt på - og øverst i magen. Spesielt er det veldig ubehagelig når jeg ligger, for da "brenner" det i magen. Disse smertene er nokså konstante, men noen ganger hogger de til og da er det helst i området ved livmoren/symfysen, ca midt på. Da kjennes det sårt ut. Merker ikke noe spesielt når jeg er i aktivitet. Har lest at det er normalt med stikkende smerter i lyskene og mensmurring, hvor folk flest kjenner det når de beveger seg raskt, osv. Ikke noe av dette har jeg. Er dette normalt? Blir litt bekymret av at det er så konstant og ofte vondt.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Veldig vanskelig å svare deg på dette. Men jeg tenker at det kan være greit om du får en ny ultralyd om en to ukers tid dersom det fortsatt svir og er smertefullt. Blir det vondere eller du får feber oppsøker du lege umiddelbart, feks legevakten om alt annet er stengt. Jeg vil jo tro at livmoren/underlivet din kanskje er irritert på en måte siden du har hatt den blødningen, selvom det ikke nødvendigvis kom derfra. 

Vi får bare krysse fingrene og tenke at dette går bra. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Camilla : Heisann!
Lurer på om det kan være en liten spire i magen. Fjernet kobberspiral den 11mai, siste mens var 29april og varte i 12 dager. Går å venter på mensen. Har mange symptomer som ømme bryster/nipler,kvalme, murrer i magen,trøtt. Tok en test for 5 dager siden men den var negativ. Så tørr nesten ikke å håpe på at det er en spire i magen, men muligheten for det er det? Når burde jeg teste igjen?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det kan jo godt hende at du er gravid nå da, men kanskje det har vært en litt sen eggløsning? Vent en uke til før du tester deg på morgenurin. 

Husk å spise folat!
Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Hei: Hei.

Jeg har vasket gjennom hele graviditeten, men kom plutselig på om det var noe jeg ikke kunne bruke? Jeg vasker med baderomspray og vindusspray av jif.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Så lenge du ikke reagerer allergisk på det selv er det ok. Noen blir litt tettere i nesa av å bruke sprayer når man er gravid. Det er vel en litt ekstrem holdning å ikke skulle bruke spray vaskemidler når man er gravid, men om du skulle bli plaget er det greit å gå over til flytende varianter.

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Nybakt 25: Hei

I går etter samleie fikk jeg sterke mensensmerter som varte i ca 5 min. Vet du hva dette er? Det nøyaktig samme skjedde nemlig da jeg var gravid første gangen,og det endte med SA. Er livredd for at det skal skje igjen. Er i uke 9 (8+5)

På forhånd takk!
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er helt normalt med sammentrekninger etter samleie, det kommer til å gjenta seg og er ikke noe farlig. Dette er ikke tegn på SA denne gangen.

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Guro: Hei! Baby lå i seteleie uke 31, hva er sjansen for at hun snur seg innen fødsel? Jeg vil ikke føde vaginalt i seteleie da min mor opplevde dramatikk rundt slik fødsel da min bror kom til verden.. Det holdt på å gå veldig galt.. Håper sykehuset da ikke tvinger meg til å prøve, men at jeg kan bli satt opp til planlagt keisersnitt. Ønsker selvfølgelig helst å føde naturlig, men om hun ikke snur seg..
Jordmor Siri svarer:

Hei! 

Det er fortsatt en stor sjanse for at hun snur seg helt frem til uke 36, men etter det er den nesten i null. Jeg vil tro at du har stor påvirkning på hvordan du da skal forløses, om babyen fortsatt ligger i seteleie til termin. Nå er det ikke sikkert du er som moren din, men om du har samme kropp som henne er sjansen litt større. De vil ikke anbefale vaginalfødsel med mindre de ser det som trygt for deg og nurket ditt. 

Riktig lykke til videre!

vennlig hilsen jordmor Siri

Hei Siri: Leste en studierapport fra Folkehelseinstituttet hvor det kom fram at det var en liten økning i risiko for fosterdød ved ryggleie (vena cava syndrom). Jeg liker best å sove på ryggen fortsatt og vil naturlig nok snu meg over i løpet av natten, uansett om jeg sovner på siden. Bør jeg gjøre noe med det? Opplever ingen ubehag. Klem fra førstegangs uke 32
Jordmor Siri svarer:

Hei! 

Så lenge du ikke opplever noe ubehag er det greit. Du vil bli svimmel og kjenne blodtrykksfall dersom det oppstår vena cava syndrom. Bygg deg litt opp med større puter, så kan det hende at du kan sove litt bedre om natten også. 

Rintig lykke til videre! 

Vennlig hulsen jordmor Siri

Lurer: Hei
Fikk positiv eggløsning test søndag 21.mai og spottet frem til torsdag og har nå hatt blødning fram til nå. Fredag blødde jeg masse. Dette her kan ikke være festdbløding? Jeg blør enda,men ikke så mye som på fredag og lørdag. Jeg ammer ikke og det er isåfall første mensen etter fødsel som nå er 10 måneder siden. Er det egentlig normalt å blø 5 dager og over det? Selv om dette blir første mens etter fødsel.
Har jeg kort lutealfase?
Jeg mister en del hår også nå. Har født 3 barn så kan være hormonelt at jeg mister hår?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

det er normalt at mensen er uvanlig etter en graviditet eller også om man har gått på hormonell prevensjon over lengre tid. Det er ikke farlig. 

Riktig lykke til videre! 

Vennlig hilsen jordmor Siri

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}