Neste ekspertsvar

Spør om graviditet, fødsel og barselblues

IMG_2931
Dato
Torsdag 1. juni
Tid
09:00 - 10:00

Innsendte spørsmål

MonaE: Hei! Har hørt at co q10 er bra for fruktbarhet og graviditet. Hva vet du om dette? Og er tilskudd av q10 aktuelt/uaktuelt i svangerskapet på noen måte?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Q10 inneholder B og E vitaminer og begge deler er bra når du er gravid, så det burde være greit. Jeg finner ingen advarsler om dette i forhold til graviditet, men du kan jo ta kontakt med produsenten av de tablettene du tar. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

El smerter: Hei!
Tok en el test som var veldig positiv på mandag. På tirsdag hadde jeg kjempe el-smerter. Tok el test tirsdag der teststreken var synlig, men ikke like sterk som kontroll streken. Tok ny el test på onsdag med samme resultat som tirsdag.
Tidligere har el testene blitt helt blanke dagen etter positiv test.
Hvordan skal jeg tolke dette? Har jeg hatt el, og i så fall når? Brystvortene mine var litt ømme fra og med noen dager før positiv el test, men fra og med onsdag ble de enda verre og gjør rett og slett vondt! Det pleier ikke skje...

Legger til at vi har prøvd i 1,5 år og denne måneden gikk jeg på clomifen.

Takk for svar!
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Uten at jeg skal love noe som helst, så kan eggløsningstester slå ut positivt om du er gravid, så jeg tenker at du bare må se det an i et par uker til og se om du får mensen eller ikke. Husk å ta folat nå!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Snart mamma til 3: Hei! De siste 3 dagene har jeg hatt veldig mye slim med blod i , i natt har jeg vært kvalm og hatt veldig løs mage. Hatt kynnere som har begynt å bli kraftigere. Ikke opplevd dette med de to andre. Kan det være tegn på at det er noe på gang nå , eller er det bare typisk med nr 3 ? ( hørt nr 3 er en luring)
Takk for svar!
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg vil tro at kvalmen kanskje har sammenheng med at kynnerne dine er på grensen til rier og at det er smertene som egentlig gjør deg kvalm? Hvis det fortsetter kan du jo få en sjekk hos jordmoren din nå på fredag før helgen eventuelt. Ellers er det bare å ringe til føden nå i helgen om du lurer på hvordan det ligger an, hvis de er usikre så vil de ta deg inn på en sjekk og hvis ikke blir du beroliget og blir hjemme litt til:)

Sikkert ikke langt unna denne fødselen din nå, hvis du ikke har født allerede:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Spire nr 2 i magen : Hei! Jeg er gravid 8+1, dette er mitt andre svangerskap. Jeg har lite symptomer kun tretthet og litt uvel på morgenen.. men jeg klarer ikke kjenne livmoren i det heletatt, er dette normalt? Jeg husker ikke når klarte å kjenne livmoren i forje svangerskap.. tusen takk for at du er her og kan svare:-)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Du vil ikke kunne kjenne livmoren over bekkenbenet før etter uke 12-13 ca, så dette er helt normalt. Det er også slik at man ikke alltid har så mange symptomer når man har vært gravid tidligere, så jeg tenker at dette er normalt. Tusen takk for at du bruker sidene våre:) 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

IdaB: Hei! Jeg fødte for 8 dager siden, og har siden vi kom hjem fra sykehuset, svettet noe voldsomt om nettene. Sengetøyet og pysjen blir gjennomvåt og kaldt. Er det normalt?
Jeg er 30 år, tok keisersnitt(planlagt). Hadde mye luftsmerter og det tok 5 dager før tarmen viste tegn til liv. (Hadde ikke tarmlyd).
Mvh Ida
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er normalt å svette noe, men om det er slik at du kjenner deg febril og småsyk, så skal du oppsøke lege i morgen. Flott at tarmene dine er igang igjen, det blir jo noen tøffe tak innimellom og et keisersnitt kan påvirke tarmene både med epidural og narkose. 

Er du i tvil kontakter du barsel når du leser meldingen min, eller så gjør du det i morgen. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Plutselig vanskelig : Hei! Gutten min på 11 mnd har alltid sovet i egen seng,og har alltid sovet godt. Men nå siste ukene har han laget slikt et leven når han skal legge seg,spesielt på dag,av og til på kvelden. Rutinene er de samme : mett og tørr,litt lys,passe temp,. Men nå står han å hyler og skriker seg svett. Er dette en fase? For han er vant med både mor og far som legger, og han er vant med å bli lagt uten noe sang eller bok. Vi klør oss i hodet over dette for han har ingen negative opplevelser indet hele tatt på rommet sitt. Han sover godt når han først sovner.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er ikke så lett å vite  hva dette kan være. Kan  han ha vondt i ørene sine? Har dere prøvd å legge ham ned med høyere hodeende? Eventuelt gi ham nesedråper før han legger seg slik at slimhinnene blir mindre hovne.  Er det endringer som er gjort i det siste som kan påvirke ham? Når det er noe med ørene vil de ofte legge seg ned i noen minutter og så øker presset i ørene og så blir det vondt og da gir de utrykk for det. 

Hør med andre på 0-1års forumet hva slags råd de kan ha å gi.

Riktig lykke til videre, jeg håper det ordner sg snart. Det går gjerne litt i rykk og napp dette. 
Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Te: Hei! Hvorfor skal man være forsiktig med fennekel-te?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er et stoff som man mener kan potensielt være kreftremmende for babyer dersom de får for mye fennikkel te, her finner du et godt svar: http://forskning.no/forebyggende-helse-barn-og-ungdom/2017/02/kolikkbarn-bor-ikke-fa-fennikel-te 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

0000: Hei
Har tidligere spurt om råd ang min baby på 8 uker som gulper mye. Han gulper også opp en del klar væske. Dette kan like gjerne komme et par timer etter måltid. Hva er dette?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Den klare væske er nok melk som har blitt noe fordøyd, det er nok derfor den kommer såpass sent. Har du snakket med helsesøster om dette? Hvis han legger på seg som han skal så er det greit. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

V: Har siden mandag hatt litt rosa utflod uten at jeg har tenkt stort over det, men igår kveld så kom det en litt større gjennomsiktig geleklump blandet med utflodet og jeg ble usikker på om dette kanskje var slimproppen?
Er bare i uke 20+6 og er usikker på om dette er noe jeg burde dra til jordmor for å undersøke. Jeg hadde et par kraftige kynnere igår kveld, men har kjent liv som vanlig og kynnerne roet seg ned etter en natts søvn og når jeg våknet i dag var heller ikke utflodet like rosa. Om det var slimproppen som gikk så tidlig er det noe jeg bør være obs på?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg tror ikke det var slimproppen, den har svarte og brune striper i seg og det er veldig tidlig om den skulle ha gått nå. Da tror jeg at du hadde fått mye mer kynnere nå. Skulle du få økt kynneraktivitet bør du ta kontakt med jordmor eller lege. 

Ellers kan en slik geleklump også være utflod som har samlet seg noe og klumpet seg mer enn vanlig. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

A.H: Hei Siri,

Eg fann for ei veke sidan ut at eg er gravid (er i dag 5+4), noko eg sjølvsagt blei utrulig glad for (!!). Eg har hatt lyst på barn i eit par år og det siste året eit intens ønske om dette. Min sambuar har derimot ikkje vore like gira, men gjekk etterkvart med på å starte prøvinga. Eg blei gravid på 2.forsøk, noko både eg og min sambuar fekk sjokk over då vi hadde trudd dette ville ta lenger tid. Vi er begge 30 år, Min sambuar hadde nok håpt at dette skulle ta litt lenger tid og er no usikker på om han er klar. Han har med andre ord fått litt panikk, då han føler at han har ein del ugjort i livet osv. Han spør seg/oss også "korleis kan vi vite heilt sikkert at det blir oss to resten av livet?". Å få barn er ikkje akkurat eit reversibelt valg og vil jo knytte oss saman livet ut. Vi har vore sammen i snart 8 år og har hatt eit godt forhold, samtidig så har vi hatt ein del utfordringar på vegen. Han har blant anna slitt med depresjon, angst og utbrenthet, noko som har prega livet vårt dei siste 3 åra. Han får i dag behandling for dette (medisin + psykolog) og har det siste halve året vore bedre, men han er no redd for å dette vil komme tilbake med ein slik stor endring i livet. Dette gjer at også eg blir usikker på om graviditet og barn er riktig akkurat no. Det siste eg vil er jo at han skal bli sjuk igjen og at det skal øydelegge forholdet. Det blir heller ikkje riktig ovanfor det ufødte barnet, som sjølvsagt fortjene to friske foreldre. Bør eg ta abort? Dette vil isåfall bli ein utrulig tøff prosess.. men kanskje er det riktig for oss akkurat no? Bør vi vente med barn eit par år til? Ting er ikkje lett for oss akkurat no, og eg er fryktelig usikker på kva som er riktig å gjere. Kan du komme med nokon synspunkt Siri? Er det vanlig at mannen får "angst/panikk" på denne måten? Vil det gå over? Eller er dette varselteikn ein bør ta på alvor? På forhånd tusen takk for svar.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er helt normalt å bli helt satt ut og bli veldig usikker når man akkurat har laget barn, så det ligger faktisk innenfor normalen. Men jeg tenker at dere kunne høre om ikke du også kunne bli med på en time eller to hos psykologen hans slik at dere sammen kan sortere litt her? Jeg tror det hadde vært en god investering, så kan dere sammen finne mer ut av det da. 

Det er en kraftig avgjørelse å få barn, men det er jo egentlig en avgjørelse dere har tatt allerede, at man reagerer er også normalt. Han bør også prøve å se de positive tingene ved dette og det kan hende at han får hjelp til det hos psykologen. 

Så tenker jeg også at det er viktig at du gjør deg opp en mening for din egen del kanskje, helt uavhengig av ham? 

En fellestime hos psykolog er min beste anbefaling. 

Riktig lykke til videre, jeg håper dere finner ut av det snart!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Min første: Hei Siri!
Jeg er sinnsykt oppblåst, det buldrer, murer og sukler og det presser voldsomt i magen, ikke så vondt, men det er konstant. Kjennes nesten ut som det skal sprenges snart. Jeg sammenligner det nesten med da jeg gjennomgikk hormonbehandling ifm ivf, bare da var det enda mere smerter ved bevegelser, men da sa gynekologen at det ikke var det presset på pga de store fine eggene som da skulle ut, vel det var mange måneder siden, nå er det et befruktet egg der inne (naturlig befruktet, ikke ivf), og presset og oppblåstheten er enorm igjen. Er det noe jeg kan gjøre? Hva kan jeg bruke? Jeg går ikke på noen medisiner. Er gravid i min 6 uke. Drikker mye vann, har litt treg avføring, men spiser magevennlig og drikker biola.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er mange som opplever det du gjør nå, at det er litt som om kjempemensen skal komme, men det gjør den ikke. Men jeg tenker også at det kan være ok med en sjekk når du opplever det så kraftig og konstant som du sier. Så få time hos fastlegen din i morgen og eventuelt bli henvist videre til en tidlig ultralyd, bare for å få en visshet i at dette ligger innenfor normalen. Med mindre du har vært på en tidlig ultralyd allerede og sett at fosteret ligger inne i livmoren og ikke i eggleren din. Men det pleier ikke egentlig å gi smerter før noe senere, om et par uke. Siden det er så mye lyd vil jeg også tro at dette egentlig handler om tarmene dine og ikke livmoren. Det er tarmene som pleier å bråke. 

Ellers høres det ut som om du gjør de riktige tingene når det gjelder den litt trege magen din. Du kan eventuelt prøve med magnesium, det kan også være bra for magen og gjøre avføringen noe mykere. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Live: Hei, hvor lang tid tar det å bli gravid etter planlagt abort ?
Hadde aborten for et par mnd. siden.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det tar like lang tid som ellers, dvs inntil ett år fra du begynner å prøve til det klaffer. Husk å ta folt!

Riktg lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Mathilde: Et lite spørsmål til: Hvilke tiltak har de for å stoppe en evt stor blødning under keisersnitt? Lykkes de alltid med å få livmoren til å trekke seg sammen?
Og hva med blødninger i etterkant, både i såret og vaginalt?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er ekstremt sjeldent at man ikke greier å stoppe en blødning her i Norge, det er mer et U-landsfenomen der man ikke har tilgang til skikkelig helsehjelp, der er jo dette en dødsårsak hos fødekvinner. Hvis du begynner å blø og det tar litt tid før medisinene virker vil legene faktisk fysisk holde rundt livmoren din etter at babyen og morkaken er ute og presse den sammen til muskulaturen tar over selv. Det høre veldig brutalt ut, men det er også effektivt. 

Det er som oftest lite blødninger fra såret og så er det en normal blødning som kan være litt mer enn en mens de første dagene, men som avtar da i løpet av de  3-4 første dagene etter fødselen. 

Jeg tenker at de nok kommer til å følge det godt opp også de første timene/døgnet etter fødselen for å være sikre på at livmoren din trekker seg sammen som den skal. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Bj: Hei!
Jeg er 8+4 på vei og har de siste dagene/spesielt kveldene følelsen av å nesten være full eller som å ha koffeinsjokk. Er dette vanlig? Sliter med å være uvel og kvalm gjennom dagen og har noen anfall av å være svimmel (blodtrykksfall), men dette føles annerledes og er nok så ubehagelig. Hva kan det være?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det kan være forstyrrelser i elektrolyttbalansen hvis du får i deg for lite væske og mat. Så prøv å drikke mer og se om det kan hjelpe nå til over helgen. Hvis det ikke hjelper syns jeg du skal få time hos jordmor på helsestasjonen som du sogner til. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Redd: Hei! Jeg er ca 6+3 uker på vei. I går til morges oppdaget jeg utflod med rosaskjær i og oppdaget det samme igjen på kvelden. I dag har jeg ikke merket noe til det. Har rare vonde smerter i lokalisert fra livmor. Mest når jeg sitter eller ligger i enkelte stillinger. Er dette starten på en spontanabort?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Dette er det ikke nødvendig å være bekymret for. Når du er gravid har man i perioder skjørere slimhinner, så det er som oftest årsaken. Antagelig vil det komme og gå gjennom hele graviditeten, og du trenger ikke å være bekymret når det skjer. At du har litt rare og vonde smerter er også normalt. Det er fordi livmoren vokser og det er trangt i bekkenet ditt. Det blir som oftest bedre når livmoren kommer opp av bekkenet sånn i 12-13 uke. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Mathilde : Hei!

Jeg skal ta planlagt keisersnitt fredag 2.juni, pga at babyen ligger i "stjernekikker" posisjon og er estimert til å veie mellom 4200 - 4400 gram. Er litt over 39 fullgåtte uker.

Gruer meg til operasjonen og er spesielt bekymret for å miste mye blod under inngrepet. Har et planlagt keisersnitt bak meg som ble tatt i narkose, da de ikke lyktes med å sette spinalbedøvelsen. Mistet da mellom 1-1,5 liter blod. Er engstelig for at dette skal skje igjen.. blir uvel bare av tanken på blod og det å skulle bli skåret i.

Forhåpentligvis vil jeg være våken denne gangen, de skal forsøke å stikke et par ganger og dersom de ikke får det til denne gangen heller, blir det narkose. Klarer ikke legge fra meg frykten for at det skal bli "dramatikk" i forbindelse med blødning etc under inngrepet, mens jeg ligger der våken og får med meg alt.

Er også engstelig for å bli kvalm og få "panikk" av spinalbedøvelsen - det å ligge der uten følighet samt som sagt å være våken mens de skjærer og syr.

Vet narkose er ugunstig iom det går over på babyen, og spesielt siden det er keisersnitt nr 2 og de har arrvev de nå må igjennom som kan ta lenger tid og kreve mer jobb.

Ca hvor lang tid tar normalt et keisersnitt?

Håper du har noen gode tips og råd å komme med. På forhånd tusen takk for hjelpen.

Hilsen engstelig og nervøs
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Siden du blødde en del sist, så vil de være ekstra forberedt på det denne gangen. De vil blant annet ha ferdig blandet intravenøs til deg som de kopler på umiddelbart om det blir behov for det. Antagelig gir de deg det også forebyggende, det kan du spørre dem om. Da setter de det igang så fort babyen er ute. 

Jeg har ikke hørt at det tar noe lengre tid med arrvev, men det kan hende at de tar bort noe av det som er unødvendig. De vil bruke det samme snittet en gang til. 

Når det gjelder kvalme, så kommer det noen ganger av blodtrykksfall, derfor pleier de å legge et brettet håndkle under den ene siden din slik at du ikke skal få dette, eller de tipper rett og slett operasjonsbordet litt over på den ene siden. Du blir spent fast og kan ikke falle av, om du skulle bli engstelig for det. Når det er planlagt keisersnitt i spinal bruker de bedre tid på å åpne deg, slik at det også går fortere å sy deg sammen etterpå.  Jeg vil tippe at det hele tar ca 1,5 timer, men det kan variere. Ved narkose må de ha barnet fort ut, så da går det fort i starten, men så bruker de noe lengre tid på å sy sammen etterpå. 

Hold fokus på det fantastiske nurket som du snart skal møte:) Ha kjæresten din med inn på operasjonen, eller en annen som du stoler på, og så kan du eventuelt beholde kjæresten din hos deg til du er ferdig operert mens jordmor tar seg av nurket, om det er bedre for deg. Dette kan du snakke med kjæresten din og jordmor om, og så komme frem til hva som er best for deg. 

Riktig lykke til i morgen!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Fra nord..: Jeg hadde en liten blødning som varte i ca 3 dager, 10 dager før forventet mens og 3 dager etter samleie. Har aldri hatt spotting tidligere, og med første barn hadde jeg ingen blødning.
Kan dette være festeblødning?

Jordmor Siri svarer:

Hei!

Dette kan ha vært en festeblødning, så følg litt med på kroppen din nå om du også får graviditetstegn. Husk å ta folat!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Usikker : Hei
Fikk positiv eggløsning test søndag morgen 21.mai. Må vel ha hatt eggløsning etter helgen da? Jeg begynte å se litt lyserosa utflod ( spotting?) mandagen og det har fortsatt til nå,men jeg synes kanskje det er bitte litt mere enn mandagen. Kan det være eggløsning på nytt eller mensen som skal komme? Blir ikke det veldig kort lutealfase? Hadde ubeskyttet samleie i kveld (onsdag 31.mai) kan jeg bli gravid da?
Jeg har​ ikke hatt mensen enda etter fødselen. Det er snart 10 måneder siden.
Jeg merker litt murringer i magen,men det er svakt. Har hatt samleie både før og etter eggløsning,hvis jeg har hatt det,men hoppet av i svingen.
Er en liten stund siden jeg hadde masse utflod og da mener jeg rikelig og det kan godt tenkes at jeg hadde eggløsning 21.mai.
Kan hende kroppen min lurer meg litt.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Du kan ha blitt gravid, men det er også noen som spotter etter eggløsning og frem til de får mensen. Så om du ikke får mensen nå i løpet av to uker etter den 21. så kan du kanskje ta en test på morgen urin? 

Kroppen kan være litt rar etter fødsel, dvs de fleste av oss blir jo endret etter en graviditet og ting er litt annerledes i større eller mindre grad. Å hoppe av i svingen har aldri vært en god prevensjonsmetode, så det er mulig at du er gravid nå, men jeg vil tro at du også vil kjenne det noe på kroppen. Det kan imidlertid være vanskelig å skille på om man er premenstruell eller om man er gravid:) Kanskje du burde begynne å ta folat nå, om du ikke fortsatt gjør det, sånn i tilfelle?

Dette kan bli litt spennende da:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

MR: Hei! Jeg skal ta bilder av hodet i sommer, pga smerter i hodet på høyre siden (topplokket) under forje graviditet og som enda ikke ha gitt seg...mener det er MR. Tror selv det er noe jeg bare må finne meg i å leve med, da det er snart 1år siden fødselen. Men legene vil for ordens skyld ta bilder..Det jeg lurer på er når er det trygt å prøve å bli gravid igjen etter bildetakingen?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Du kan begynne å prøve dagen etter, det er ikke noe problem. Men det kan jo kanskje være greit å få svar på MR før du blir gravid igjen? I tilfelle det er noe man kan gjøre med dette?

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}