Neste ekspertsvar

Spør om graviditet, fødsel og barseltid

IMG_2931
Dato
Mandag 15. mai
Tid
09:00 - 10:00

Innsendte spørsmål

Mortil4: Er det andre medisinske årsaker som gjør at magen hardner til og strammer seg når man dytter til den når man står oppreist? Kan det skje dersom man har mye luft i magen?Refererer til spørsmål stilt tidligere om graviditet
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Hvis den blir hard når du tar på den eller kommer borti den så er det kynnere. Hvis du har mye luft i magen vil den bli mer konstant hard hele tiden til du har fått ut gassen. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Ssm: Hei. Ønsker skriftelig svar om det er mulig.
Jeg er gravid i uke 38. Jeg hadde rier natt til lørdag, ble da målt 3-4 cm åpning. Fikk med meg smertestillende og dro hjem, og riene stoppet. Har hatt det slik natt til i dag, regelmessige rier,dem var vonde men kunne snakke meg gjennom dem. Så stoppet alt opp igjen. Så nå sitter jeg her hjemme sliten både fysisk og psykisk. Hvor lenge kan jeg gå sånn her? Er dette normalt? Er det skadelig for babyen å gå med Såpass åpning så lenge uten at det skjer noe? Blir ikke møt med så mye forståelse på føden heller.
Hilsen førstegangsfødende.
Takk for svar.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er ikke farlig for babyen din, det er ofte slik som dette i noen dager før fødselen starter skikkelig. Hvis du ikke får sove i natt, så ta en paracet slik at du ihvertfall får sove noe og samle krefter til fødselen. Vi får krysse fingrene for at det skjer snart da:) I dag eller i morgen, 17.mai er en litt kjedelig dag å ha bursdag på, men må man så må man:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

 

Marthe: Hei. Jeg er i uke 29, og i helga var jeg på spa. Jeg tenkte meg rett og slett ikke om og satt meg i boblebad. Har lest i ettertid at dette frarådes pga fare for infeksjoner i underlivet. Hva slags ingeksjoner er det snakk om, hvilke symptomer bør jeg være obs på?

I tillegg spiste jeg konfitert lyr, er dette trygt?

Mvh. Marthe
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det går fint, du får ikke spesielt med infeksjoner, det er mer at det er fare for at du besvimer av blodtrykksfall, men det gjorde du jo ikke, så da gikk det bra:)

Du hadde nok vært dårlig i magen nå om den konfiterte lyren ikke hadde vært bra for deg. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Helen: Hei,
Jeg har bestilt sydentur i uke 30, når vi reiser hjem er jeg i uke 32. Ville du anbefalt dette ?
Er til Spania hvor vi har leilighet og masse norske butikker, leger osv.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det burde gå helt fint. Bare sjekk de siste zikavarslene fra Folkehelseinstituttet før du drar. De er godt oppdaterte, og du kan avlyse turen i siste liten med legeerklæring dersom det skulle bli et utbrudd i Spania der du skal være. Ellers er det bare å følge de vanlige reiserådene for gravide.

Spania hadde jeg ikke vært bekymret for så lenge det ikke er noen farlige virus der, og det er det jo sjeldent. Husk å ta med svangerskapspapirene dine når du er på reise også, inkludert papirene med blodtypen og Rhesusen din. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Anne : Hei,

Jeg har en del vondt i magen, mest nederst på venstre side. Av og til er det så vondt at jeg må bøye meg ned. Har vert på ul og sett at alt er normalt. Men hva kan disse smertene komme av?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er vanskelig å si hva dette kan være, så det blir bare spekulasjoner fra min side. Blir det ille så bør du ta kontakt med lege igjen og få en ny undersøkelse. Siden de ikke fant noe på ultralyd tenker jeg at dette ligger innenfor normalen. 

Godt å vite at alt er vel med nurket:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Anna: Jeg har vert på OUL og fått vite at morkaken ligger foran, men ikke i veien for fødselskanalen heldigvis. Men når er det vanlig å kjenne liv utenfor magen ? Jeg er i uke 20 i dag, og kjenner bare små boblebevegelser sånn av og til. Veldig lett å bli engstelig om en ikkje kjenner de så godt.

Håper du har svar :-)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Så bra at den ikke ligger foran, da har du ikke noe å bekymre deg for. 

Det varierer veldig på når man kan kjenne liv utenpå livmoren også, så her trenger du ikke å bekymre deg i det hele tatt. Bare ta det med ro, dette er helt ok. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Bekymrer : Hei!

Jeg er i uke 18 og bekymrer meg og det meste. Jeg hadde tre brystbetennelser med første barn og lurer på hva jeg kan gjøre for å unnngp dette denne gangen? Og jeg leser om så mange som blir deprimerte etter fødsel, hsr strevet en del selv i livet, men aldri vært ordentlig deprimert. Angsten har vært min følgesvenn.. så nå er jeg bekymret for å bli deprimert etter fødsel og lurer på om det er noen forhåndsregler en burde ta? Jeg har også en del stram og oppblåst mage som erveldig ubehagelig- kynnere så tidlig?

Dette ble mye på en gang
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Hvis du ikke ble deprimert etter den første fødselen så skal det mye til at det skjer nå. Jeg syns du skal snakke med jordmoren din om dette og se om du kan få noe mer hjelp for å forebygge. Få time hos jordmor nå i løpet av en uke og få god hjelp videre. Det blir en lang graviditet om du må gå og bekymre deg så kraftig lenge. 

Det er ingen grunn til at du skal få brystbetennelse igjen denne gangen. Pass på at du får god hjelp og ammingen godt igang på sykehuset og at du får hjemmebesøk av jordmor og helsesøster tidlig etter at du kom hjem, slik at kommer godt igang med ammingen og unngår brystbetennelse denne gangen.

Du kan godt ha kynnere nå, men det er litt tidlig at det skal gjøre vondt syns jeg. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Sukker: Hei!
Jeg har vært veldig bevisst sukkerinntaket i svangerskapet. Sett bakpå pakker og næringsinnhold på alt om hvor mye sukker det inneholder. Har nesten kkke spist is og den isen jeg har spist har vært fruktis med mindre sukker i. Men jeg får i meg fruktsukker og dette her uansett. Sukker er det i alt. Men jeg har ofte vært nødt å gi litt etter for trangen til søtt. Da legger jeg det alltid til etter måltid. Nå i helgen som har vært har det blitt litt utenom og nå har jeg dårlig samvittighet og redsel for om det har påvirket den lille. Er i uke 34. Om jeg får en altfor stor baby. En jordmor sa til meg ang sukker at det var viktig å passe på så ikke babyen ble altfor stor og fare for ikke å få babyen ut bekkenet. Da blir jeg litt skremt. Jeg drikker ikke brus. Det har vært minimalt. Kurven til babyen går jevnt. Innenfor strek men litt over den røde streken har han alltid lagt. UL i uke 23 viste veksten på han innenfor uke 23. I dag skal det være babyshower for han og jeg er redd for kakestykke. Slitsomt å gå slik også. Gjør jeg noe som kan gi alt for stor baby?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Litt sukker gjør ikke noe, det er også energi. Flott at du legger det til et måltid når du allerede har høyt blodsukker, det er supert. Om du spiser litt utenfor går det som oftest helt fint. Hvis babyen din lå an til å bli stor hadde du visst det nå, at den følger sin egen kurve er helt supert. Du må bare spise kake, det gjør ikke noe. (men jeg er litt sen med nettpraten her, så jeg håper du har spist et stykke nå i kveld)

Jeg tenker at du kan slappe av og spise det du har lyst på nå den siste tiden nå frem til fødselen, selfølgelig innenfor rimelighetens grenser, men ikke stress. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Høye lyder i uke 25: Hei! Jeg har blitt invitert med på skytebane i uke 25, men er usikker på om det er greit å takke ja. Kan såpass høye lyder være skadelig for fosteret?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det vil være lyder som er ganske høye og som fosteret hører godt. Så hvis det er mye skyting, som det jo er på en skytebane i motsetning til når man er på jakt. Så kanskje du skal vente med å gå på skytebanen?

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Anbefalt kalorinivå: Hei. Jeg er en overvektig gravid, 14 uker på vei. Har ennå ikke lagt på meg, heldigvis, for har en bmi på 29/30. Lurer på hva anbefalt kalorinivå er for en gravid som ikke skal legge på seg for mye? vurdere skaffe kalorikalkukator for å ha litt oversikt. Har slitt med overspising, men ikke etter jeg ble gravid. Vil få litt oversikt, da jeg absolutt ikke trenger 15 kg denne graviditeten
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Så voldsomt overvektig er du vel ikke, så jeg tenker at du ligger godt an nå. Du kan spørre jordmor eller fastlegen din om å henvise deg videre til en ernæringsfysiolog slik at du får skikkelig god hjelp. De store sykehusene skal ha tilbud om dette for overvektige gravide. Siden du ha hatt problemer tidligere, så kan det jo være greit å få god hjelp. Eventuelt ta kontakt med behandlere om du har fått god hjelp tidligere?
Helsedirektoratet har noe på gravidtet og energibehov, det kan være gode råd å få der også.

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Ida Am: Hei. Hadde ubeskyttet sex dagen før eggløsning 14.04, fikk minimalt med brun utflod 10-13 dpo, opphold i 1 dag, og deretter en rar/liten blødning som varte i 2 dager da jeg forventet mensen. Har aldri spottet før(brun utflod), og mensen varer i 6 dager ganske kraftig til vanlig. Har regelmessige 28-29 dagers sykluser og har ikke brukt prevensjon(p-piller) på 7-8 år. Har har svake menssmerter siden før utfloden, og har de enda, øm på siden av begge brystene, forstørret brystvorter, og "uggen", men har ikke spydd. Har tatt noen tester fram til jeg fikk "mensen" som var negative, men har hatt en magefølelse på at jeg har vært gravid da symptomene fortsetter, så 13 dager etter ikm fikk jeg en veldig svak rosa strek på test(de før har vært helt hvite). Kan legge til at jeg har hatt hvit lotionaktig utflod siden "mensen". Skulle hatt el i helgen som var om jeg ikke er gravid. Det har jeg ikke hatt. Jeg har merkbar el, med el slim dagene før, til vanlig. Er jeg gravid er jeg i 6 uke nå. Har dere erfaringer/tanker rundt dette? Og evt noen råd?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg tenker at du kan være gravid muligens, og da er vel det beste å ta en tur til fastlegen og få en sjekk? Da kan du få gjort en GU og få en henvisning til ultralyd for å finne ut av hva som som skjer egentlig. Det kan jo bli spennende dette:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Tegn på gravid?: Hei! Tusen takk for jeg får være medlem her :) fantastisk side!
Jeg er så utålmodig om dagen, har flere tegn på at jeg er gravid.. Foreksempel, såre brystvorter, mens murringer i flere uker i livmora og korsryggen, plutselig helt ut av det blå har jeg blitt bilsyk nå.. Jeg har aldri i mitt liv vært det før... Skulle også på vår søndagstur med familien, ble da også utrolig svimmel og kvalm.. Måtte be de gå før meg, Hehe! Hva tenker du om dette? Takk for svar og ha en fin dag :)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Så hyggelig at du trives her:)!

Dette høres ut som gode gravidtetstegn, så her er det bare å krysse fingrene og håpe på det beste:) Snart vet du svaret her:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Tempus: Hei!
Jeg har begynt med temping (bruker “Fertility friend”) Jeg har oppdaget at selv om temperaturer har steget som den skal etter eggløsningen, så viser det seg at når jeg tar en tilfeldig måling utpå dagen så kan temperaturen ha sunket til nivået som før eggløsningen. Er ikke det litt rart? Er det noe galt?

Burde ikke temperaturer være stabilt høy(høyere) og gjennom dagen? Og i alle fall samme som på det faste-morgen-målingen-tidspunktet?

Takker for svar :-)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det tror jeg ikke egentlig har så mye å si, det er derfor man skal måle til samme tid på dagen, fordi den vil endre seg. Men hør med andre på prøverforumet vårt om hva slags erfaringer de har.

Beklager at jeg ikke kan gi deg noe fullgodt svar her. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Snørr-Guri: Hei! Hvordan er det med kraftig forkjølelse, heftig nysing, tett i hodet og ganske svekket allmenntilstand uten feber i tiden etter eggløsningen, gjør det det vanskeligere for befruktingsprosessen?

Jeg ble syk på dag 3 etter eggløsningen og er nå på dag 5 etter el. I kveld var jeg så støl i magen (ikke kvalm) mest i øverste del av magen, sikkert etter all nysingen, hosten kom og slimet hadde samlet seg opp, så jeg kastet opp all middagen.

Jeg er jo ikke gravid enda, men fikk for meg at nesespray ikke var så god ide siden de er et slimhinneavsvellende middel? Tenkte derfor å prøve Mentholatum salve under nesen, men den er også slimhinneavsvellende? Og så er jeg litt usikker på om salven øker eller reduserer blodgjennomstrømningen? God blodgjennomstrømning har jeg forstått er viktig.

Hvor lokalt virker disse midlene og overdramatiserer jeg litt vel mye? Har prøvd å bli gravid en stund nå, og da går det vel litt til hodet :-)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Vanskelig å si, det er klart at topp helse er det mest optimale, men her har jeg ikke noe godt svar. 

Jeg tenker at det greieste er å bli frisk nå, så kan du heller satse neste måned?  En dusj med nesespray nå slik at du får sove i natt er det beste. Jeg kan ikke nok om mentolathum til å gi deg noe godt svar her. 

Bisolvon hostesaft kan du forresten trygt bruke, den påvirker siliehårene i eggleder og hals og løsner slimet slik at hårene kan vifte friere og hjelpe sædcellene oppover i egglederne. Det var en "bivirkning" på en undersøkelse som de gjorde at flere av dem som var med på forsøket ble gravide i perioden:)

Slapp av nå og bli frisk heller:) 
Vennlig hilsen jordmor Siri

TLC: Hei Siri! Jeg fikk brunt utflod i syklus dag 20, det har vart i 5 dager nå, både brunt utflod og mørkt blod men det er ikke like kraftig som mensen,det er veldig lite. Vi er i prøveperiode 8, lurer på om løpet er kjørt i og med at jeg fikk "mellomblødninger" ?
Forrige syklus fikk jeg positiv CB eggløsningstest men ble ikke gravid, hva kan årsaken til det være? er ganske utålmodig nå, lurer på om jeg har et fertilitetsproblem fordi det tar så lang tid å bli gravid.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er helt normalt at det går inntil ett år fra man begynner å prøve til det klaffer, så du ligger fortsatt godt innenfor. I første omgang har du ikke et fertilitetsproblem. 

Husk å ta folat!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Slimhinna: Hei!
På grunn av funksjonsnedsettelse er jeg veldig mye i ro. Jeg har en del problemer med temperaturreguleringen og fryser ofte og mye, og er derfor en ivrig bruker av elektriske varmetepper og hvetevarmere dag og natt. Jeg tror jeg har vent meg på å ha det godt og varmt, kanskje varmere enn de fleste. Jeg blir til tider litt overopphetet, men kroppen min er litt vanskelig. Jeg synes det er bedre å ha det for varmt enn å fryse, for da spenner alle musklene seg. Kan det bli for mye varme når man prøver å bli gravid? Tenke da spesielt i tiden etter eggløsningen?

Spurte deg et spørsmål du skulle svare på i helga, men ser du ikke har svart, har du et svar til meg? (Graviditet eller hvorvidt jeg hadde nok progesteron eller ikke var ikke problemstillingen på timen, derfor lurer jeg.)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg har ikke hørt at oppvarming hos deg skal ha så mye å si i forhold til å bli gravid, det er mer mannens sædceller som kan bli overoppvarmet. Så fortsett slik som du gjør nå, det er nok ok. 

Tok litt kraftig ferie i helgen, beklager det! Har snakket med Åsle-Marit Ullern som er gynekologen jeg samarbeider med. Hun sier at det ikke er så enkelt dette med progesteron. At det ofte er gjennom mange faktorer at man finner diagnosen, så kanskje du skulle bli henvist til en gynekolog? 

Denne artikkelen om ufrivillig barnløshet og progesteron av Leif Ims er bra, forklarer mye av det du spurte om på fredag. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Linn: Hei. Jeg fødte en stjernekikker for en uke siden. Var i aktiv fødsel i 2 timer og ca 5 timer fra vannet gikk. Desverre fikk jeg mange hemoroider etter alt presset, og jeg sliter med å knipe sammen endetarm/lukkemuskel. Jeg har ikke hatt avføring enda, og kvier meg for det siden jeg "lekker luft" innimellom, uten å klare å holde igjen. Jeg er redd for smertene og at jeg ikke skal klare å holde igjen når det kommer.
Har prøvd å knipe men det er vanskelig enda, men litt bedre enn det var. Jeg lurer på om dette retter seg av seg selv, og med knip. Jeg fikk ingen synlige skader og ingen rifter eller sår. Så jeg antar at muskulaturen er skadet av trykket og at det var et stort barn på 4200g. Det er liksom ingen kontakt. Jeg forstår at det er tidlig enda, men plagene fra de mange utvendige hemoroidene (De er rundt hele anus) og luftlekasjen tar mye fokus og skaper mye bekymring. Jeg redd det skal skape depresjon på sikt og at jeg ikke skal klare å nyte denne tiden med babyen. Setter stor pris på om du kan forklare litt hva som er vanlig rundt dette, både i forhold til skader og bedring. Finner lite på nett da det bare er snakk om rifter.
Tusen takk for svar.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Sett deg på do og la det komme, jo lengre du venter jo hardere blir det, desverre. Ta med deg et par hansker og hold i mot hvis det gjør vondt, men slik at du kan slippe ut det som skal ut. Eller ta litt godt med papir på hendene slik at du er beskyttet mot avføringen. Akupunktur kan hjelpe godt mot hemoroider, så det vil jeg anbefale deg. De kommer til å minske nå og det går også an å få salve på apoteket som kan hjelpe noe. 

Knipeøvelsene kan komme etterhvert som du er klar for det. Jeg tror bare det er litt tidlig for deg å kjenne noe rundt anus siden du har såpass mye med hemoroider, dette kommer til å bli bra. Bekkenbunnen din har også vært max utvidet, så det tar litt tid før musklene trekker seg sammen igjen. Det kan ta noen uker og opp mot måneder før du er mer deg selv igjen, det er helt normalt. Så nyt nurket og den tiden du har nå, jeg tror du blir fin igjen, det tar bare litt tid. 

Det tra 12 uker før livmoren din er tilbake på plass igjen og har trukket seg sammen, jeg tror du kan relativt sett tenke slik om hele underlivet egentlig. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

"stor baby": Hei
Takk for en en fin spalte, mye info å hente fra egen og andres spørsmål. Og takk for svar på mitt spørsmål for en tid tilbake ang stor baby, hurtig fødsel og lang transport vei, alle rådene er fulgt opp :)
Jeg er nå 35+3 og fødselen nærmer seg. Og igjen begynner jeg å bekymre meg for fødselen! Jeg har fått påvist gjennom flere ul, at jeg venter et stort barn, ca 4500 G++ ved fødselen. For 6 år siden fikk jeg en gutt på 4300g og dette gikk forsåvidt fint, i følge jordmor, ( jeg hadde en litt annen opplevelse av dette hele! Det gikk veldig fort, fire timer og ingen smertestillende) etter fødselen sa jordmor at babyen hang litt med ene skulderen, men ingen dramatikk. Og nå tenker jeg på neste fødsel og enda større baby! Om babyen på 4300 hang litt med skulderen, hva vil så denne babyen som er enda større gjøre? Vill bekkene være stort nok? Jeg er i utgangspunktet en liten dame! I tillegg har jeg anntydning til bekkenlåsning, vil bekkenet " låse seg opp" slik at det utvider seg slik som det skal under fødselen? Jeg har snakket med de på sykehuset og de ønsker ikke å sette fødselen i gang litt før tiden, noe jeg har ønsket pga størrelsen. Jeg skal på en ny ul den 19.5 for ny vekstestimering og lurer på hva kan jeg egentlig kreve? Hvor mye skal jeg bli " hørt" jeg forstår at de må ta hensyn til babyene helse, men hva med min helse etter fødselen? Er det vanlig å bli satt igang pga stor baby? Jeg har ikke vert å fått vurdert bekkene med tanke på fødselen. Kjenner at jeg gruer meg til fødselen, og alle komplikasjonene som kan oppstå pga hurtig fødsel og stor barn!! Tusen takk for svar
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Hvis det var en gutt sist og en jente nå, så tenker jeg at skuldrene kanskje ikke har så mye å si. Er den forrige babyen bredskuldret? 

Jeg tenker at en tur til kiropraktor, manuell terapeut, naprapat eller osteopat, en som kan knekke på bekkenet ditt nå er en investering. Da kan du bli så ledig i bekkenet som mulig før denne fødselen. Ellers får du en normal bekkenløsning før fødselen, sikkert ganske snart nå hvis det ikke allerede har skjedd. 

Når dette er sagt, så tenker jeg at du egentlig har en ganske god størrelse på bekkenet ditt siden det gikk såpass fort sist, selvom babyen hadde en god størrelse. Du har også et bekken som er større nå siden du har vært gravid en gang tidligere, så om dette barnet er litt større er det ikke sikkert at det har så mye å si. 

Skriv ned alle spørsmålene du har og ta dem med på den siste praten som dere skal ha før fødselen. Du kan ikke kreve så mye, men du kan gi uttrykk for din bekymring og få dem til å forstå hvordan du har det. Så kan det jo hende at de også gir deg god informasjon som beroliger deg. 

Snakk med jordmoren som du går til også nå i graviditeten, som kjenner deg. Hvilket sykehus skal du føde ved? Det er noen som har latt seg inspirere fra Autsralia, blant annet A-hus og på Vestlandet. De bruker et bredt sjal og så hjelper de med "risting" slik at babyen kommer seg godt ned i bekkenet. Jeg lurer på om de gjør det på Ullevål også og Bergen? Hør med dem. Det handler om også om fødestillinger, bare ved å sette opp det ene kneet, feks på en stol, så vil du utvide bekkenet maksimalt. Jordmødrene på føden kan mange triks:)

Tusen takk for at du liker siden vår!:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Tikkeri: Hei Siri! Onsdag 10. mai var jeg på ultralyd nr. 2 på grunn av blødninger som har vart i over 2 uker (startet i uke 7). Det var ca en uke mellom ultralydene. Første ultralyd viste bankende hjerte og alt var normalt, men blødningene ble kraftigere og den siste ultralyden (10. mai) viste at hjertet hadde stoppet. Jeg ble derfor satt på en del runder med Cytotec den samme onsdagen, men da de bare virket delvis så fikk jeg utskrapning på torsdagen. Jeg takler dette veldig bra. Jeg er ikke lei meg og føler ikke sorg eller noe som helst av negative følelser. Jeg vet at dette er normalt og at det ikke er noe jeg har gjort feil eller at det er noe jeg kunne gjort for å forhindre det. Jeg synes det er veldig godt å slippe å kjenne på de vonde følelsene som jeg leser mange har etter en spontanabort. Jeg føler meg derfor veldig klar for å prøve på nytt og har i den forbindelsen noen spørsmål.

1. Det er nå 4 dager siden utskrapningen og det blør litt friskt blod ennå (mindre enn mensen). Hvor lenge kan jeg regne med at det vil blø?

2. Jeg ble fortalt litt forskjellige ting på sykehuset når det gjelder når man kan ha sex igjen etter blødningene stopper. En pleier sa at man kunne ha sex så fort det hadde sluttet å blø. En annen pleier sa 4-6 uker etter og på info-arket jeh fikk stod det 1 uke etter siste blødning. Hva stemmer? Vi vil jo gjerne ha sex så fort som mulig (ikke bare for å prøve å få barn). Vi har gått lenge uten da vi ikke har hatt sex i de to ukene jeg har blødd.

3. Når man starter å ha sex igjen etter blødningene, kan man bli gravid med en gang? Eller bør man vente til man har hatt en menstruasjon først? Eller bør man vente til hcg er ute av kroppen? Jeg har mange billige test-strimler slik at jeg kan følge med og streken har allerede blitt mye svakere. Puppene er heller ikke ømme lenger.

4. Dette var første gangen jeg har vært gravid. Jeg ble fortalt på sykehuset at det var vanlig å miste første gang, stemmer det? Isåfall hvorfor?

Ellers fortsetter jeg å leve som om jeg er gravid (folsyre, ikke alkohol osv.) og både psykisk og fysisk føler jeg at alt ligger til rette for at jeg skal kunne bli gravid igjen om forhåpentligvis kort tid, nå vet jeg jo at jeg kan bli gravid!
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Flott at du ser fremover, det er jo bare noen ting i livet man ikke kan styre. 

1. Vanskelig å si, men antagelig vil du blø i en ukes tid til, men det vil vise seg. 

2. Du kan ha sex igjen så fort du er ferdig med blødningene. Det er lettere å bli gravid de første 9 ukene etter en graviditet. Det kan være hcg i blodet i inntil 9 uker. Det er også lettere å bli gravid nå på våren enn om høsten. 

3. Du kan bli gravid med en gang, det er ingen større sjanse for abort selvom det skjer raskt igjen nå. Det er bare en fordel med hcg i kroppen. 

4. Det er ikke spesielt vanlig å miste første gangen såvidt jeg vet, men der har nok sykehuset mer erfaring kanskje?

Supert at du fortsetter i "gravide" modus, det er definitivt det beste!

Riktig lykke videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Anne marie: Hei, jeg vet at p-stav går "ut på dato" etter 3 år. Men er det sånn at p-staven blir mindre sikker etter årene? Som for eksempel etter 1 år har staven en sikkerhetsgrad, men etter 2 år er den blitt mindre sikker? Eller er den altid like sikker gjennom alle tre årene?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Den skal i prinsippet være like sikker hele tiden, men det er nok sikkert en stadig minskende del, men at den er innenfor det sikre nivået før den går helt ut. Du skal kunne stole på den. Men merker du store endringer i kroppen din syns jeg du skal ta en tur til fastlegen din. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

12
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}