Neste ekspertsvar

Spør om graviditet, fødsel og barseltid

IMG_2931
Dato
Tirsdag 16. mai
Tid
09:00 - 10:00

Innsendte spørsmål

Undrer: Hei! 10. mars ble det foretatt en utskrapning etter oppdaget MA samme dag. Var da 14+2 dager, og embryoet hadde sluttet utvikle seg i uke 8. Nøyaktig 5 uker etter 10. Mars kom mensen 14. april. I mellomtiden har jeg tatt Clearbluetest som har vist "negativ". Nå er jeg i syklus nr 2. Har fortsatt ikke fått mensen. Har nå gått 32 dager. Tok en g-test i går som viste svak positiv. Kjenner ingen PMS tegn eller graviditetstegn. Er jeg gravid, eller er det HCG som sitter igjen i kroppen? Kan forresten HCG fortsatt være igjen i kroppen etter en menstruasjon? Har vært hos gynekolog 2 ganger etter utskrapning som ikke har nevnt noe om at det er rester igjen. Tør ikke helt å håpe på ny graviditet enda.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Du har nok ikke noe hcg igjen i kroppen lenger nå, så om den slo ut positivt, så kan det være håp, vi får krysse fingrene! De sier at svakt positive tester kan være positive, så ta en ny en om en uke, på morgenurin og se hva som skjer da. Det kan jo bli en litt spennende uke dette da:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmo rSiri

Sara: Hei Siri, jeg lurer på hvor tidlig fosteret kan feste seg i livmoren? Er det mulig at det kan skje tre eller fire dager etter eggløsning? Og hvor tidlig kan man teste etter festingen? Takk på forhånd!!
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det kan skje alt fra 2-11 dager etter eggløsningen. Ikke alle har festeblødning, og det er nok ingen vits i teste før det har gått en uke. Egentlig ikke før der du ikke får mensen kanskje? Kjenn heller etter på kroppen din om du har tegn på å være gravid, for når du blir det blir det mye å kjenne etter på kroppen:) Hvis testen slår ut negativt om du tar den før der du skulle ha hatt mensen, så kan du være gravid, det er bare det at den ikke slår ut så fort etter befruktningen. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Frida: Hei! Jeg har en datter på 4 måneder som før sov gjennom natten, men ved 3 måneder begynte hun å våkne. Nå våkner hun hyppigere og hyppigere, gjerne hver time. Hun lar seg amme i søvn, andre ting som vugging fungerer ikke. Er utslitt for hun vil amme så lenge av gangen også. Kollegaer sier jeg burde innføre måltidstider, men regulerer ikke babyer seg selv mtp mat?
Har begynt så smått med smaksprøver.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg tror nok at det er lurere å få henne til å spise mer på dagen, slik at hun ikke er så sulten på natten. Det er en bok som heter "sove uten gråt" som kan være ok å lese for å få noen gode tips. Det hjelper ikke nødvendigvis å innføre annen mat, melken din er det som er mest næringsrikt. Har du prøvd å heve hodeenden hennes på sengen? Det kan hende at hun er litt hoven i øregangene slik at når du legger henne ned, så får hun økt trykk og da våkner hun slik du beskriver nå. Hun også blir jo sliten av dette, ikke bare du. Prøv eventuelt å gi henne nesedråper før du legger henne på kvelden og se om det også kan hjelpe. Å heve hodeenden ville jeg prøvd først uansett. Når hun ammer om natten så utlignes trykket i øregangene slik at hun sovner igjen, men så øker det på mens hun ligger og så får hun vondt igjen. Se om det kan hjelpe i første omgang. Det er litt ulogisk at hun som har sovet gjennom natten nå våkner såpass ofte, så her er det bare å prøve seg frem! Hør også med andre på 0-1 års forumet vårt om det er gode råd å få. Men å innføre annen mat er ikke nødvendigvis et godt råd, for det er ikke egentlig det det handler om her tror jeg, du har nok melk det er ikke problemet. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Martine: Hei! Jeg har en baby på 8 mnd som jeg fremdeles ammer. Jeg er dessverre nødt til å være borte fra han et døgn, og jeg får ikke ut noe melk i det hele tatt når jeg forsøker å pumpe. Jeg har prøvd 2 forskjellige pumper og ulike størrelser på "koppene". Veldig rart da han svelger nesten for hvert eneste sug han tar så jeg vet jo at jeg har melk. Jeg har tenkt at det går fint at han får erstatning dette døgnet, men jeg er så redd for å miste all melka hvis jeg går et helt døgn uten å få tømt meg. Har forsøkt å håndmelke også, men det er liksom ikke mengder som kommer da heller selv om det kommer noe. Vet du om man mister melken hvis man går et døgn uten amming/pumping?

På forhånd tusen takk for svar!
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Dette går helt sikkert fint. Du kommer antagelig å få skikkelig melkespreng, men da kan du håndmelke og lette på trykket, enten rett i en vask, eller i en liten pose som du kan legge i kjøleskapet til du skal hjem. Du mister ikke mleken så fort. Det er ikke nødvendig å melke deg med mindre du får skikkelig spreng og du mister ikke melken etter bare ett døgn.

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Vb: Hei
Er nå i uke 33 og søvnen blir bare dårligere og dårligere. Sover lite men samtidig så er jeg ikke så trøtt som jeg skulle trodd jeg hadde vært med så lite søvn. Er litt redd for at plutselig smeller det. Og finner ingen god sovestilling også strammer fet så grådig rett over skambeinet. Og litt som mensensmerter. Kjenner og ut som babyen presser seg ned for å så stoppe og ligge i ro igjen.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det kan hende at du har begynt å venne deg til dårlig søvn, siden du sover såpass dårlig uten å bli helt slått ut av det. Babyens hode begynner å skru seg ned i bekkenet, de såkalte kardinalbevegelsene, som gjør at hodet går ned med minste motstandsvei. 

Hvis det tar seg opp syns jeg du skal ringe føden og snakke med en jordmor der og høre om du burde komme inn for en sjekk eller ikke. Hvis det blir sterkere eller hyppigere må du gjøre det. Det er jo stengt hos jordmor nå i morgen siden det er 17.mai. Vi får håpe det roer seg noe:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Tesalonica: Hei. Jeg er i uke 24. Ut fra det jeg lest og venninne sier at fosteret begynner å bli aktivt fra uke 24. Men babyen virke ikke så aktivt. Er litt bekymret.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Her er det store forskjeller på babyer, akkurat som det er på oss mennesker ellers:) I tillegg har du at babyene kan ligge litt forskjellig inne i livmoren og når de ligger med med bena inn mot ryggen din og ryggen ut mot navlen din, så kjenner du det dårligere. Dette er helt sikkert normalt, det kan ennå gå en måned til før du kjenner ennå mer kraft over sparkene/bevegelsene. 

Ritkig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Maja: Hei. Siste uken har jeg hatt en følelse av å aldri få "tømt meg helt" etter toalettbesøk. Stix viser pH 7 ellers ingenting og prøve til dyrkning var også negativ. Hvorfor føles det sånn da? 29 uker.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er litt vanskelig å si egentlig. Det kan rett og slett være hormonene som gjør at du ikke blir skikkelig tørmt, urinblæren din er slappere enn ellers. Så kan det også være at livmoren ligger litt og trykker på urinblæren din slik at den ikke blir skikkelig tømt. Det kan være både hormonelt og mekansik rett og slett. Bruk god tid på do og se om du får med noen "etterdråper". Du kan prøve å drikke appelsinjuice og juice av tranebær for å forsure miljøet i blæren noe og se om det kan hjelpe? Eller ta tilskudd av C-vitaminer i noen dager. Hvis det ikke hjelper etter noen få dager er det ikke noen vits i å fortsette med det. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Sol: Hei
Jeg fikk svar på hCG blodprøve nå og den var under 5 så jeg er ikke gravid. Er det helt sikkert da ? Hadde samleie i begynnelsen av mai og andre helgen i mai.
Jeg har en del utflod osv så da må jo mensen komme snart. Vært sånn veldig lenge nå. Jeg hadde litt ubehag i underlivet,men det har gitt seg litt. Kjenner det fortsatt,men ikke fult så mye. Er ikke så lenge siden jeg sluttet å amme helt. Baby er 9 måneder.
Har skrivd til deg før så tror du husker meg.
Skal jeg vente en uke til meg å kontakte lege ang ubehag i underlivet? Se om mensen kommer?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Da tenker jeg at du godt kan vente en uke til før du kontakter legen igjen og ser om du får mensen. Ammingen påvirker også hormonene, så gi det litt tid slik at kroppen faller litt mer på plass nå etter at du har sluttet. Men da vet du at du ikke er gravid ihvertfall. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Uke 30: Hei.
Har den siste tiden opplevd at jeg kan være litt løs i magen, er det normalt? Kan det komme av at babyn beveger seg en del i magen? jeg er redd for at fødselen begynner snart.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

De er ikke farlig, det kan være tilfeldig, men om du har mye kynneraktivitet kan det også gi mer fart på magen. Syns du skal få en jordmortime i løpet av en ukes tid nå. Da kan dere se på om det er kynnerne eller andre ting som gjør det. Jeg tenker at dette kan være normalt, men greit å få en sjekk hos jordmor. Skulle det tilta, eller du har født for tidlig tidligere syns jeg at du skal ringe rett på føden og snakke med dem. Det er jo 17.mai i morgen og alt er stengt, så da må man ty til føden. Men om du er 1.gangs og dette ikke blir sterkere, så tenker jeg at det er normalt. Er du i tvil bare ringer du til føden nå når du ser meldingen min. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Lite liv uke 21: Hei.
Mitt tankespinn begynner!
Er i uke 21+3 og har kjent og sett lille i magen sparke, men nå de siste 2 -3 dagene kjenner jeg minimalt med liv og syntes magen er liten og har ikke den "harde klumpen" når jeg ligger på ryggen. (Ihvertfall ikke hele tiden). Vet at det er etter uke 28 man skal kjenne liv hver dag, men jeg blir så redd og bekymret. Har lege time på torsdag 18 mai.
Bør jeg være redd og bekymret for den lille?
Morkaka ligger bak om det har noe å si..

Hilsen er bekymret 1 gangsfødende.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Her har nok babyen din bare snudd seg og ligger og sparker inn mot ryggen din. Da kjenner du det ikke like godt. Jeg tenker at du nok får høre hjertelyden hos legen din om to dager og at dette ligger innenfor normalen. Det er tidlig å kjenne bevegelser hver dag nå slik at de er like sterke. At du kjenner bevegelse i det hele tatt er bra. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Søvnløs: Har de siste nettene sovet dårlig og merker nå i dag morges at babyen i magen er litt mer aktiv enn vanlig. Kan dette være tilfeldig eller fordi jeg er sliten? Uke 34
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Vanskelig å si, den får jo dine hormoner over i seg, så om du blir stresset av å sove lite, så blir den også mer aktiv. Hvis det blir mer aktivitet eller du tenker at dette er feil, så syns jeg du skal ta kontakt med jordmoren din. Skjer det nå i løpet av 17.mai eller helgen kan du rett og slett ringe direkte til føden og snakke med jordmor der. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Solen: Hei Siri!
Jeg er 6 uker på vei i dag, og har tatt Clearblue graviditetstest. Den viser bare 2-3 uker, og har gjort det over 1 uke nå. Trodde den ville være 3+ nå. Skjønner ingen ting, siden de skal være så nøyaktige.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg tror ikke det er noe å bekymre seg for. Det er litt forskjell på  hvor mye og hvor fort man utvikler hcg, så det er nok innenfor normalvariasjonen dette. Så lenge du har hatt en positiv test trenger du ikke å ta flere egentlig. Hvis du ikke blør, så er du gravid, det kan du stole på. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

T.A.H: Hei! 10. mars ble det foretatt en utskrapning etter oppdager MA i uke 14. Embryoet hadde sluttet å utvikle seg i uke 8. Nøyaktig 5 uker etterpå (14. april) fikk jeg min første mens. Nå, 31 dager etterpå er mensen ikke kommet og kjenner ingen snev av PMS heller. Tok en g-test i dag som viste svak positiv. Er jeg gravid på ny, eller er det HCG som henger igjen i kroppen etter utskrapning? Har heller ingen graviditestegn. Kan man fortsatt ha HCG igjen etter å hatt mensen?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg tror ikke det er rester etter forrige graviditet, men for å være sikker tenker jeg at det kan være greit å vente en uke til før du tester deg igjen på morgenurin, det er den som er sterkest på hcg. Husk å ta folat!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

H123: Hei, lurer på om det er trygt å prøve å bli gravid mens samboeren min går på antibiotika kur? Har lest at ulike medikamenter kan være farlig men vet ikke om antibiotika er det?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg har ikke hørt at det skal være skadelig. Men du kan høre med tryggmammamedisin.no der sitter det farmasøyter og leger og svarer og de er oppdaterte på det siste nyeste og da kan du også spørre om akkurat den antibiotikaen som han går på.

Riktig god bedring til ham!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Uke 32: Hei
Av og til så får jeg grådige smerter nederst i magen. Kan vare opp mot ca ett min så gir det seg. Kan komme litt av og på samme dag og en dag ingenting så kan det plutselig komme igjen en annen. Hva kan dette være?


Jordmor Siri svarer:

hei!

Det er enten at du har litt luft i tarmen som har hengt seg opp, eller så kan det være prøvekjøring på rier med livmoren din, altså kraftige kynnere. Såpass langt som du har kommet nå vil du kunne kjenne gjennom magehuden at livmoren strammer seg, slik at du kan skille på hva det er. 

Så lenge det gir seg ligger det innenfor normalen, men skulle det bli vedvarende smerter så skal du ringe til føden og snakke med dem. Du kan også snakke med jordmor eller lege på neste kontroll om dette og høre hva de tenker. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Camilla91: Hei. Jeg er frustrert og forvirret.
Jeg er mamma til en gutt på tre år. ( et fantastisk svangerskap) Er gravid igjen, uke 6. Søndags morgning begynte jeg og blø litt. Jeg ringte legevakten, han trykket på magen min og ba meg om å kontakte fastlege for en blodprøve.
I dag blør jeg litt av og på. ( litt på papiret, rosa) Jeg ringte legen min og hun sykemeldte meg og ville vente to dager?

Hvorfor sjekker de ikke om det er liv?
Hvorfor sjekker de meg ikke ordentlig?
jeg skjønner at jeg ikke er langt på vei, men hvorfor blir jeg ikke tatt seriøst?


Mvh hilsen Camilla
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Litt blødning behøver ikke å være farlig i det hele tatt, det er først når det blir en skikkelig mens at man kan begynne å bekymre seg. Det kan være for tidlig å se et bankende hjerte nå, så det enkleste er egentlig å måle hcg og se om det øker eller stiger, så kanskje du kan ta en tur på legekontoret i dag og få målt hcg, og så kommer du tilbake på fredag og tar en ny prøve. Hcg verdien skal doble eller triple seg i løpet av 2-3 dager. Det er faktisk den enkleste metoden akkurat nå. Men så lenge det ikke blir en skikkelig mens er det håp.

Jeg tror at grunnen til at legen din utsetter det to dager er at du enten begynner å blø mer eller det roer seg, men hør med henne når du får time om hvorfor hun tok denne beslutningen, kanskje hun har en helt annen forklaring enn den jeg gir her?

Skulle du ende opp med en abort nå, så er det fordi det er en genetisk feilkopling og ikke liv laga. Vi får krysse fingrene for at det går bra!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Bekkenløsning??: Hei. Jeg er 9 uker på vei. På jobben i dag (er Hjelpepleier) merket jeg at jeg fikk vondt i halebeinet. Utover dagen har det blitt verre. Det starter i korsryggen også iler det nedover rumpa. Det gjør ikke like vondt når jeg sitter, merker det mest når jeg reiser meg og skal gå.

Kan dette ha noe med graviditeten å gjøre så tidlig ?
Mvh jente 25
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er uvanlig tidlig å få bekkenløsning nå, med mindre du har hatt det itidligere graviditeter? Jeg vil tro at dette kanskje er en låsning og ikke en løsning så få time hos en manuell terapeut, osteopat, kiropraktor eller naprapat, alle disse kan hjelpe deg i forhold til å vite hva det er. Skulle det være en bekkenløsning må du ta en tur til fastlegen din og få henvisning til behandling hos fysio- eller manuellterapuet for behandling og øvelser. Du får det på egenandel om det er en bekkenløsning, så da blir det ikke så dyrt for deg når egenandelstaket er nådd. 

Så syns jeg også at du skal snakke med lederen din om tilrettelegging på jobben. Er dere en IA bedrift skal bedriftshelsetjenesten bidra med jordmorsamtaler med deg og leder. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

2 keisersnitt: Hei Siri, jeg venter barn nr 3 i august og mine 2 første barn er forløst med keisersnitt. En pga. seteleie og mislykket snu forsøk, og nr 2. pga varierende hjerte frekvens og feber hos meg. Jeg har ett veldig sterkt ønske om å føde vaginalt denne gangen, dette på bakgrunn av tiden etter og en veldig ubehagelig opplevelse ved forrige keisersnitt. Hvis alt ser fint ut ved neste ultralyd i juli med tanke på leie og barnets størrelse så har fødsels legen på mitt fødested sagt at jeg kan få en så kalt "prøve" fødsel med forbehold om at fødselen starter av seg selv med god framgang og uten smerte lindring. Men at alt vil foregå kontrollert og at keisersnitt vil bli vurdert fortløpende ved behov. Jeg er veldig usikker nå, har ett sterkt ønske om å føde vaginalt men ønsker ikke å sette barnet mitt eller meg selv i fare hvis noe skal gå galt. Min største skrekk er livmorreptur. Så mitt spørsmål til deg, har du noen erfaringer med vaginal fødsel etter 2 keisersnitt? Hvor stor er risikoen for en evt. Livmor reptur etter 2 keisersnitt? Hva vil du anbefale som fagperson? Mvh. Meg.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

En prøve fødsel er en utmerket løsning. De kommer ikke til å utsette hverken deg eller babyen for fare. Det kan være en fordel at du ikke får epidural, for da kjenner du om livmoren begynner å bli overtøyd. Du er, som du selv sier, mer utsatt for en ruptur/revning, men dette er meget smertefullt og gir vedvarende smerter, de kommer ikke og går slik som riene gjør, så det er ganske enkelt å skille på disse. 

Jeg tenker at du trygt kan prøveføde så lenge alt er normalt og du og babyen din er i fin form når fødselen begynner, 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Brød : Hei
Har en baby på 9 måneder. Har så vidt begynt å gi litt brød,bare små biter. Når kan jeg gi en hel brødskive med pålegg? Kunne godt tenkt meg å ha brød som et måltid. Baby har ikke fått tenner enda.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er bare å øke mengden, de tygger godt med gommene også, så prøv deg frem nå også med en hel brødskive, evnt. delt i småbiter til tenna er på plass:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Ammeslutt : Hei kjære Siri! Poden på 10 mnd sluttet brått med amminen,men vil fortsatt ha flaske kveld og natt. Med en så aktiv en pluss jobb har jeg ikke anledning til å pumpe meg mer enn 2 ganger daglig. Han drikker 400 ml på et døgn ,jeg får ut 250 ml. Jeg vet at dette tar slutt før eller siden,men gruer meg til den natta da han skriker etter mat og jeg ikke har noe å gi han. Han vil ikke ha morsmelkerstatning. Han har i tilegg dårlig matlyst for tiden,så veldig greit at han får melk. Men nå står det på nettet at amme-te ikke er anbefalt pga kreftfare..hva tenker du om dette? Har vørterøl samme nytte? Hilsen rådvill førstegangsmor
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det går fint å drikke noe ammete, men det skal ikke være for mye fennikkel i det. Litt er ok, så om du drikker en kopp før du pumper deg, en times tid før, så burde det gå helt fint med to kopper om dagen. Vørterøl skal ha samme nytten, så du kan jo bytte litt på også. 

Gi ham melk før han sovner og så vann på natta, så skjønner han at det er liten vits i å våkne for å få mat da. At mat er noe som hører dagen til. 

Det er oftere lettere å pumpe når du har ham foran deg, eller i samme rom, så prøv om ikke det også kan lette på. Det går noen litt skrikete dager, men så går det over. Du kan prate med ham om hvordan det er også, at om natten skal man sove og ikke spise? Han skjønner en god del selvom han ikke kan gi uttrykk for det ennå. Det er jo et valg han har gjort at han ikke vil ha bryst mer, og da gjør det det litt vanskeligere for deg, sånn er det bare. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

1
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}