Neste ekspertsvar

Spør om graviditet, fødsel og barseltid

IMG_2931
Dato
Tirsdag 9. mai
Tid
09:00 - 10:00

Innsendte spørsmål

Nattarbeid: Er nattarbeid ok frem til permisjon? ikke spesielt tungt.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Så lenge du ikke blir dårlig av å jobbe på natta går det helt fint. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Helen: Hei, jeg er 32 uker på vei. På søndag da jeg løftet litt tungt , kjente jeg at det "snappet", som om noe røyk på venstre side v/eggstokken. kan dette være farlig eller er det bare en muskel som er forstrukket? Er fremdeles litt øm når jeg sitter og går.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Dette er nok kanskje en muskel som forstrakk seg, siden du er litt øm når du går og står. Siden det er iferd med å gå over tenker jeg at det ikke er så farlig. Sikkert lurt å ikke løfte så tungt nå videre. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Babyklister: Kan dette brukes hele syklusen? Eller kun fra el og frem til mens? Nå er jeg på syklusdag 2 av 29/31 dgr. Begynner på pergotime fra dag 5. Lurer også på om babyklister/fructus femina kan brukes samtidig som pergotime?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Du skal bruke det som det står her fra en nettside i Danmark. Her står det også noe om at man kan ta det når det er assistert befruktning. Er du fortsatt usikker, så hør med legen din. 

Riktig lykke til videre og husk folat!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Kynnere: Hei. Jeg venter på en ny ultralyd for å sjekke om mye kynnere med tidvis nedpress har påvirkning på livmorhalsen. Jeg har blitt sykemeldt frem til ul. Merker at kynnerne ikke er like hyppige og kraftige, så det har tydeligvis hjulpet allerede å ta det mer me ro. Kan livmorhalsen "forlenge" seg igjen dersom den allerede har blitt forkortet?:) er i uke 27.
Jordmor Siri svarer:

Hei!
Det hender at den "forlenger" seg fordi presset ikke er like stort ovenfra. Det kan også hende at livmoren din nå "henger" mer utover slik at presset ikke går like mye ned mot skjeden. 
Viktig å ta det med ro nå hvis du skal begynne å jobbe igjen etterhvert, at du da tar det veldig med ro og trapper saaaakte opp. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Sofie: Hei! Jeg er andregangsgravid i uke 3+5. Har et barn på 16 mnd fra før, som jeg fortsatt ammer. Ca 1 gang på dagtid hvis barnet etterspør, 1 gang til leggetid og flere ganger ila natten (mest for kos). Har fungert fint for oss begge. Kjenner nå når jeg ammer, spesielt på natta når det er oftere, at jeg får vondt i magen. Kjennes ut som sammentrekninger i livmoren. Kan minne meg om kynnere. Burde jeg nå bare avvenne amminga helt? Hilsen Sofie
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det stemmer nok at du kjenner at livmoren trekker seg sammen når du ammer, for da frigjøres oksytocin som virker sammentrekkende på livmoren. Det er ikke farlig, men ubehagelig for deg. Så du må vurdere det om det er greit eller ikke. Du kan jo alternativt gi ham vann om natten når det blir mye amming. Du kan også ta tilskudd av magnesium og D-vitaminer for å minske kynnerne dine. Siden du ammer og er gravid samtidig nå kan det jo godt hende at du ligger litt lavt på magnesium. Hvis du har problemer med å sove i perioder kan det være lurt å ta det om kvelden, for magnesium virker søvndyssende også. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Kvinne30: Hei!

Jeg har vært på privat ultralyd og tatt mål av fosteret. Jeg er i uke 28. Hodemålet viste at jeg er én uke kortere på vei (altså uke 27), mens magemålet viste at jeg er én uke lengre på vei (uke 29). Lårbenet stemte med antall uker jeg er gravid. Er dette et OK avvik? Er det noe å være engstelig for?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg ville ikke egentlig tenkt så mye på det, størrelsen kan variere mer når babyen har blitt større. I ukene mellom uke 17 og 20 så er de like store, senere vokser de litt mer ujevnt. når det er sagt så er det også slik at de som gjør ultralyd skal gjøre ganske mange pr år for at de skal være gode på det, så hvis den som gjorde det ikke er durkdreven kan det fort bli litt feil målinger. Ble du innkalt til ny ultralyd eller bedt om å kontakte det offentlige? Hvis ikke vil jeg si at dette er en litt useriøs aktør. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Mette: Hei

Jeg vet ikke om dette er riktig plass å skrive, men prøver alikevell.

Jeg har hatt p stav i 3 år , Og den skal ut nå. Egentlig for ca 3 uker siden. Fra fredag til lørdag/søndag hadde jeg brunt utflod og jeg var veldig forberedt på at mensen skulle komme. Men ingenting har skjedd , det bare ga seg. Det er 2-3 dager siden jeg hadde noe farget utflod nå, og ser heller ikke ut til at mensen skal vise seg
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er bare å vente noen uker til og se, eventuelt få gjort en test hos legen eller jordmor når du tar ut p-staven. 

Husk å ta folat, dette kan jo bli spennende, det kan jo hende at du er gravid, men det vil vel vise seg i løpet av noen uker vil jeg tro:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Lurer: Hei! Tusen takk for en fin side :)
Jeg lurer på om det er trygt å drikke milkshake / spise softis når man er gravid, feks på McDonald's eller Burger king? Tenker ift listeria..
Har ikke funnet svar på dette på nettsidene deres (står ingenting om feks pasteurisering), og fått vage svar når jeg har spurt direkte.
Har derfor ikke turt å ta sjansen. Regner med det uansett er svært liten sannsynlighet, men er det forbundet med noe risiko i det hele tatt?

Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er trygt å spise både softis og milkshake. Det skal være trygt i forhold til listeria. Jeg tenker at det burde være helt greit. 

Tusen takk for at du liker siden vår:)!
Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Hei: Kan man spise kardemomme i graviditeten?
Jordmor Siri svarer:

Hei!
Jeg finner ingen direkte advarsler på litt kardemomme, sånn som du bruker det som krydder, men at man skal generelt være forsiktig med store mengder. 

Så litt her og der er helt greit!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Melk : Hei
I natt ville ikke baby ha melk. Jeg pleier å amme en gang om natten,men i natt ville ikke han ha.
Bare nærhet fra meg. Baby er 9 måneder.
Hva kan årsaken være?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det kan hende at han heller ville sove? Det er ikke noe å bekymre seg for, det kan hende at han nå heller vil sove gjennom natten og er mindre sulten da og heller spier mer på dagen. Det er jo ikke sikkert at nattammingen tar slutt helt ennå, men det kan jo hende. Han er stor nok til å slutte med nattammingen nå. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Morgenfugl: Hei!
Har oppdaget at samleie på dagen for antatt eggløsning (etter positiv el-test) er litt vondt og ømt. Hvorfor er det slik? Er det smertefult fordi egget er sluppet eller fordi det er nært foresående?

og så lurte jeg på det med rollen til kvinnens orgasme, hvor viktig er det for å bli gravid? I vår aktiv prøveprosess så er det liksom nok fokus på at mannen skal få det til, så har lagt mine egne behov litt til siden, siden han synes det blir mye stress og plikt i denne prøvingen....

Takker for svar:-)
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det kan hende at det er fordi du er generelt litt hoven i underlivet når du har eggløsning og at det "skrangler" litt ekstra da? Det ligger nok innenfor normalen, jeg vil tro at det er mange som opplever dette. 

Det er ikke veldig viktig med orgasme hos deg, men siliehårene som er i egglederne vil begynne å vifte slik at sædcellene letter kommer oppover i egglederne. Her er en artikkel om orgasme hos kvinner, men den sier ikke så mye om dette med siliehårene da. Jeg må sjekke litt mer om det. 

Ellers er det egentlig bare dagene rundt eggløsning dere trenger å ha samleie, kanskje bare kose og klemme de andre dagene? Har du en vanlig syklus på 28 dager, så kan det være greit å begynne på dag 9 etter første dag av siste mens, med samleie annenhver dag frem til dag 16. 

Husk å ta folat nå mens du prøver!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Liv: Vil gjerne finne eit jentenamn med tydinga "helse" eller "sunn"sunnheit" ! Finst det eit slikt namn i norrøne språk? Evt eit internasjonalt namn?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Du kan gå inn på navneguiden vår: http://altformamma.no/navneguiden ligger øverst på alle sidene også. Der søker du på Norrøn på opprinnelse og så får du opp navn og betydningene der. Blir spennende å se hva du finner og bestemmer deg for:)

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

PrøverÅBliGravid: Hei:-)
Hvordan regner man lutealfasen? Feks dersom jeg får positiv strips-eggløsningstest en søndag og får menstruasjonen på fredagen, 12(?) dager etter, hvor mange dager regner man at fasen er? Det er vel fra egget løsner, og det skjer vel alt fra 0-36 timer etter positiv test?

Er denne i korteste laget hos meg? Hva bør jeg i så fall gjøre? Vil det være aktuelt å bruke 'crinone' feks? Er forresten 36 år.
Linn: Hei Siri,
Jeg har ligget i flere dager med sterke smerter under magen min , som kommer og går. Jeg har ikke tatt kontakt med sykehuset fordi jeg vet ikke om det er rier , kynnere eller modningsrier. Jeg har også smerter i ryggen . Får vondt av å ligge i en stilling hele tiden, så jeg må bytte stillingen min ofte. Jeg er i uke 40+ 1 dag. Jeg lurer dermed på om det er lenge igjen til fødsel. Jeg er første gangsfødende.
Jente: Hei! For over en måned siden så tok eg ei angrepille. Eg fekk blødning ca. 3 veker etter at eg tok denne. Denne blødningen satser eg på var mens, for den kom omtrent på det tidspunktet det skulle og den varte like lenge som den har gjort før. I dei siste vekene har eg kjent meg litt sliten, trøtt, kvalm, og oppblåst i nedre delen av magen. Det som er vanskelig å vite er om disse symptomene kjem av angrepillen eller graviditet. 5 veker etter eg tok angrepillen tok eg ein graviditetstest, og det samme gjorde eg etter 6 veker, men begge to viste negativ. Det som eg er bekymret over nå er at eg kjenner meg litt meir oppblåst i nedre delen av magen. Det eg lurar på kan eg ha blitt gravid, utan at testene har registrert det?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Vanskelig å si, så jeg syns du skal få time hos fastlegen din for en sjekk. Det kan jo være mensen som kommer litt kraftig tilbake, men greit å vite hva det er som skjer. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Skjev mage: hei. er snart 13 uker på vei, og syns jeg har kjent livmoren i et par uker, men syns det var litt vanskelig. Men nå er jeg nesten helt sikker på at det er den. Det rare er det at det kjennes ut som den ligger på venstre side i magen med et par cm over til høyre under navlen. Er det normalt med skjev livmor? og kan det stemme at livmoren er så høyt som bare et par cm under navlen ? Har født et barn tidligere.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det er helt vanlig at den ligger mot den ene eller den andre siden, skal legge det ut som spørsmål på fb nå, så kan vi se om det er vanligst at den ligger mot høyre eller venstre:) Den retter seg opp etterhvert som babyen også vokser og da slik at livmoren står opp som en pære. 

Det hender også at livmoren kommer opp litt høyere tidligere når man har vært gravid tidligere. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Uke 27+3: Hei!

Jeg har tatt målinger av livmorhalsenslengde hos gynekolog gjennom dette svangerskapet grunnet tidligere prematur fødsel. Lengden har ligget rett i underkant av 3cm hele tiden inntil nå. Jeg har kommet til uke 27 og plutselig har den blitt lengre! Nå er den 3,7 cm. Jeg skal ikke klage - det er jo bare fint, men jeg forstår ikke hvordan. Jeg ble riktignok sykmeldt tidlig p.g.a livmorhalsenslengde, men kan det være grunnen? Jeg blir jo bare større og tyngre og presset fra både baby og fostervann øker jo bare så skulle tro at det ikke var mulig. Kan gyn ha målt galt?
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Jeg har faktisk hørt om dette før, selvom det ikke er det mest vanlige da:) Kan det hende at livmoren din nå ligger litt mer ut over bekkenet og at den ikke presser rett ned lenger mot mormunnen? Det er selvfølgelig en liten sjanse for at gyn har målt galt, men hvis det er den samme gynekologen som måler, er det liten sjanse for dette. 
Det er jo supert da, så kan du senke skuldrene litt mer. 

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Toxoplasme : Hei
Skal egentlig prøve om noen måneder,men bruker ikke prevensjon nå så kan bli gravid før det.
Men i dag spiste jeg kjøtt kaker fra svigermor. Noen av kjøtt kakene var litt røde i midten. Hvis jeg skulle være gravid nå så kan jeg ha fått toxoplasme av disse kjøttkakene?
Ble redd nå. Generelt redd for toxoplasme. Jeg testet meg sist svangerskap har en baby på 9 måneder. Har ikke fått mensen tilbake heller.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Det viktigste du gjør nå er å ta folat. Det er en utrolig liten sjanse for å få toxoplasmose av kjøttkaker. Toxoplasmose dør ved 70 grader, og de fleste har vært varmet opp over den temperaturen. 

Jeg tror ikke du trenger å bekymre deg i det hele tatt. 
Det er normalt at det tar inntil ett år før man får igjen mensen, så du ligger godt an ennå:)

Ha en riktig fin dag videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

Utålmodig og lei: Hei!

Jeg prøver å bli gravid med nr. 2. Men jeg sliter veldig med å få eggløsning og stabile sykluser. Sluttet å amme for 7-8mnd siden, og har fått provera og pergotime i to omganger (første gang i september for å stoppe melkeproduksjon, andre gang i januar). Er det normalt å ha ustabil syklus så lang tid etter? Jeg ønsker så gjerne en liten søster eller bror til eldstemann og begynner å bli lei/demotivert av prøve. Har egentlig prøvd siden februar 2016, men ettersom jeg fremdeles ammet kan jeg vel ikke regne med tiden fram til ammeslutt. Akupunktur (siden februar) har så langt ikke fungert.

Er det noen kjerringråd som kan få kroppen i gang? Hvor ofte bør vi prøve for best resultat?

Kan nevne at førstemann barn nå er 2 år og 4 mnd.

Takk for svar.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Hvis man ikke fullammer hver tredje time hele døgnet har ammingen lite å si for å få igang eggløsningen igjen, så det er nok ikke årsaken. Jeg tenker at du bør sjekkes i forhold til vitaminer og mineraler, ligger du lavt på forskjellige kan det gjøre at eggløsningen din ikke kommer igang. Hvis du har for lav eller for høy BMI kan det også hjelpe å legge på seg noen kiloer eller ta av noen, det skal ikke mer til enn 3-4 kilo som oftest før eggløsningen kommer igang igjen. Det kan også være fornuftig å sjekke stoffskiftet ditt. Hva sier akupunktøren om kroppen din og hva som kan være litt skjevt? 

Hvile og det å være litt i form er alltid en investering. 

Du kan også prøve med kyskhetstre, vitex agnus-castus det er en urt som kan virke styrkende på eggløsning. Dette får du på nett fra Danmark eller som homeopatisk medisin. Omega 3 er bra og selvfølgelig folat. 

Ha sex når dere har lyst, siden du ikke vet når du har eggløsning er det ikke noe å stresse med. Men en økt lyst hos deg kan også være et tegn på eggløsning. 

Hvis du får igjen eggløsningen og det ennå tar tid bør mannen din sjekke sæden om den er ok. Noen ganger kan de ha stumme infeksjoner som gir hvite blodlegemer i sæden og det nedsetter fertiliteten. 

Hør også med andre på prøver forumet vårt om det er noen gode råd å få. 

Håper det ordner seg for deg snart!
Vennlig hilsen jordmor Siri

keisersnitt : Hei:) Takk for en fantastisk side. Jeg hadde keisersnitt i august 2016 og er gravid nå i uke 30. hvor jeg har snitt er veldig ømt, og har stikking smerter i snitt, noe ganger er det så vondt. Også om natta er det vondt når jeg snurer fra side til side. Er litt bekymret burde jeg gå til legen? Er redd for at keisersnitt aret skal åpne seg.

Takk for svaret.
Jordmor Siri svarer:

Hei!

Keisersnittarret kan ikke åpne seg, men du kan ha arrvev som nå kommer på strekk når livmoren vokser. Det kan oppstå sammenvoksninger når man har hatt et keisernitt. Du kan godt ta en tur til jordmor eller lege denne uka og la dem se på dette, det kan være lurt bare sånn i tilfelle du har fått noen helvelser eller rødhet som kan tyde på at det er irritert. Antagelig er det ikke så mye å gjøre med det, men det kan være greit å få en sjekk på hva det kan være. 
Tusen takk for at du liker siden vår:)!

Riktig lykke til videre!
Vennlig hilsen jordmor Siri

12
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}