Vent med å gi barna dette

Vent med å gi barna dette
Det er ikke lett å vite hva man kan gi de små nurkene, både størrelse på maten og type mat man kan gi. Her er en liten oversikt over hvilke matprodukter du kan gi når.
Av Jordmor Siri

Vent til barnet er blitt ett år med å gi følgende:

Honning skal ikke gis til barn under ett år fordi den kan inneholde sporer som kan utvikles til botulisme-bakterier i barnets tarm. I tarmen vil disse bakteriene produsere gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme. Men er honningen blitt varmet opp sammen med maten til over 100 grader er det trygt å spise det også for spedbarn. 

Grønnsakene spinat, rødbete, bladselleri, ruccola, nesle og mangold inneholder mye nitrat. Dette kan omdannes til nitritt. Nitritt hindrer transporten av oksygen til kroppens celler. Spedbarn er spesielt utsatt fordi de opptar nitritt raskt i blodet. Vent derfor med å gi barnet
store mengder av disse grønnsakene til barnet er over ett år gammelt.

Små, harde og glatte matbiter, som druer, nøtter, peanøtter eller rå gulrotbiter/eplebiter kan lett komme i vrangstrupen. Pass på! Del dem opp i små biter, så går det bra. 

Mange barnehager følger en regel om at lang mat=ja mat, rund mat =nei mat. Kort forklart handler det om hvordan mat kuttes opp mat til barna. Gulrøtter/pølser etc kuttes i staver i stedet for skiver. Enkel måte å minimere risiko for kvelning. 

Kumelk kan i spedbarnsperioden fortrenge mer jernrike matvarer fra kosten og bør som hovedregel ikke brukes som drikke og i grøt det første leveåret. Mindre mengder kumelk kan drimot brukes i matlaging mot slutten av første leveår (ca. ti måneders alder). Fra denne alderen kan man også gi litt yoghurt og syrnet melk.

 

Nøtter, mandler, rosiner og skalldyr bør ikke gis til spedbarn, før de har blitt 12 måneder gamle.

Begrens bruken av salt og sukker.

I PDF'en: Mat og måltider for spedbarn finner du god informasjon om hva slags mat man kan innføre i starten og også noen gode oppskrifter. 

Er det slik at det ikke er nok morsmelk kan man ved fire måneders alder innføre annen kost. 

Helsedirektoratet har egen nasjonal retningslinje for spedbarnsernæring som oppdateres fortløpende. 
Mattilsynet gir kostråd med hensyn til uheldige stoffer i maten, se www.mattilsynet.no og www.matportalen.no. For spørsmål vedrørende allergi, sjekk www.naaf.no

Publisert Søndag 10. desember, 2017
 

Les mer om:

ernæring
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}