Gravid over 40 - reproduksjon i "siste sving"

Gravid over 40 - reproduksjon i siste sving
Hvordan er det med fruktbarheten etter 40 år, og hva betyr et svangerskap i godt voksen alder for mor og barns helse? Her er gynekologens gjennomgang av dine muligheter.
Av Åsle-Marit Ullern

Over hele den vestlige verden øker andelen gravide over 40 år. 1 av 5 kvinner som føder barn i Norge er nå over 35 år. Hvorfor det blir slik at man utsetter reproduksjonen til siste sving, skal vi la ligge her. Sikkert er imidlertid at det kan føles som en intens periode i en kvinnes liv, der mye skal falle på plass, hvis man ikke har fått barn før 40 år og ønsker seg det.

En kvinne er som kjent født med alle sine egganlegg. Disse forbrukes i løpet av den fruktbare perioden i livet som er ca 35 år hos de fleste ( fra 15-50 år). Hver cyklus går ca 1000 egg til grunne ved eggløsningen for hvert 1-(eller 2) som går i modning og kan befruktes. Vi gjennomgår 300-400 menstrusjonscykler, og har menstruasjon ca 7 år av våre liv, avbrutt av svangerskap og amming!

I prinsippet kan det skje en befruktning helt fram til overgangsalder når egglagrene er nesten tomme. I alle lærebøker står det at prevensjon er nødvendig fram til ett år etter siste mens. I realiteten skjer en gradvis reduksjon av ens evne til å graviditet fram til slutten av 30-årene, og deretter går det bratt nedover med fertiliteten.

Faktisk er det slik at man regner med at det er vanskelig å bli gravid de siste 10 år før overgangsalder- og det uavhengig av når dette skjer. Det er ikke slik at en regelmessig mens i 40-årene er et bevis på fruktbarhet, slik mange tror.

Vær med å blåse liv i debatten "Gravid over 40" her på altformamma.no

Selv om befruktning finner sted, så er sjansen for spontanabort de første 3 månedene betydelig økt.

Forekomsten av spontanabort i aldergruppen 40-45 år er ca 50 %, og over 45 år enda mer. Årsaken til så mange spontanaborter, er grunnleggende feil ved fosteret pga foreldete egg, dvs. kromosomfeil.

Det er også slik at den hormonelle aksen mellom hypothalamus i hjerne og eggstokkene som er nødvendig for et vellykket svangerskap, kan endres i negativ retning med årene.

Muligens reduseres også sædkvaliteten hos mannen med alder, men som kjent er menn og kvinner grunnleggende forskjellig når det gjelder produksjon avkjønnsceller. Mannen lager nye sædceller hele livet, mens kvinner er født med det tilmålte antall.

Heldigvis kjenner vi alle kvinner som er blitt gravide og har født friske barn langt opp i 40-årene. Du lurer kanskje på om det finnes noen tester som kan fortelle deg hvor mye tid du har på deg må tenke på graviditet?

Er du over 40 år, har du prinsipielt ingen tid å miste ut fra det som er skrevet tidligere.

Men vi kvinner er forskjellige- og det er forskjell på kronologisk alder og biologisk alder. Forhold som bestemmer tidspunkt for overgangsalder og endelig sterilitet er arvelighet, røyking, oppvekstfaktorer og antall barnefødsler.

Kanskje går det er skjæringspunkt et sted mellom 42 og 43 år for de fleste, der mulightene for å få barn på naturlig måte, er betydelig mindre..

Les fortsettelsen av denne artikkelen av gynekolog Åsle-Marit Ullern, blant annet om betydningen av din mors svangerskap og fødsler samt overgangslader på nettstedet www.overgang.no.

Artikkelen er revidert jan. 2014.

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}