Svie og problemer med skjeden?

Svie og problemer med skjeden?
Selve anatomien i underlivet gjør at man i perioder i livet er mer utsatt for plager, sopp og sykdom. Kløe skyldes ikke alltid sopp, men kan ha andre årsaker.
Av Jordmor Siri

I denne podden forteller gynekolog Nina Willumsen fra Nimoklinikken i Drammen om plager som kan oppstå i skjeden både før og etter fødsel. Det finnes flere ting man kan gjøre. blant annet vaginal laser, men ikke som kosmetisk bruk.

Før laser finnes det andre metoder, heldigvis, siden vaginal laser ikke er et offentlig tilbud ennå. Så ta kontakt med gynekologen din om du er plaget, er ikke alltid at fastlegene kan så mye om dette, og få god hjelp. Livet er for kort til å ha plager man ikke trenger å ha. 

Det blir nå også opprettet Vulvaklinikker ved de store sykehusene der man kan få god hjelp i et samarbeid mellom leger fra forskjellige avdelinger. Her har hudlege Anne Lise Helgesen gjort et stort arbeid gjennom mange år for å få sette et skikkelig fokus på underlivsplager. Tidsskriftet for legeforeningen har denne interessant artikkel om Vulvaklinikker Dr Anne Lise Helgesen mener at vaginale plager befinner seg ofte i et krysningspunkt mellom hudleger og gynekologer, derfor er et samarbeid viktig. 

Her er litt om vaginal laser, siden det ikke er så godt kjent ennå. 

Hva kan vaginal laserbehandling hjelpe mot?

Har du smerter i vagina under samleie, har slappet og redusert tonus i vagina eller plager etter fødsel, kan dette være noe for deg. 
Ved stressinkontinens kan også vaginal laserbehandling hjelpe fordi det strammer opp vevet i skjeden. 
Det kan også hjelpe i forhold til vaginal tørrhet og hvis du ofte har vaginale infeksjoner. Livmorfremfall kan også bli hjulpet med vaginal laserbehandling. 

Mer usikkert er det om det kan hjelpe mot vaginisme og vestibulitt, kanskje mest fordi dette ofte har sammensatte årsakssammenhenger. Men hør med din gynekolog om det kan være noe for deg. I noen tilfeller kan vaginal laserbehandling hjelpe mot lichen planus i underlivet, men der er det ikke gjort så mange undersøkelser ennå. 

Hvordan foregår behandlingen?

De er CO2 laser man som oftest bruker, også her i Norge. Den går 0.03 millimeter inn i slimhinnen. Dette gjør at man unngår skade på annet vev. Laserproben roteres rundt i skjeden i tre trinn slik at alt vevet blir behandlet. Laser gir en termisk oppvarming i de ytre lag av slimhinnene og dette stimulerer collagen og elastin til å fornye seg. Dette gjør at skjeden blir litt strammere og mykere og det blir en naturlig smøring av slimhinnene. Man anbefaler tre behandlinger og disse holder i ett til to år. Dette er ikke en kirurgisk behandling og man går ikke gjennom slimhinnene. Hver behandling varer i ca 10 minutter og man har som oftest ikke smerter etterpå. 

Interessant artikkel om Vulvaklinikker og arbeidet til Hudlege Anne Lise Helgensen som mener at vaginale plager befinner seg ofte i et krysningspunkt mellom hudleger og gynekologer.

Kilder:
Nimoklinikken.no
US National Library of Medicine. National Institutes of Health
Tidsskriftet.no

 

Publisert Tirsdag 26. mars, 2019
 

Les mer om:

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}