Uke for uke, trimester og termin: Slik regner du

Uke for uke, trimester og termin: Slik regner du
Hvilken dag, uke, måned eller trimester du er i er ikke noen enkel sak å finne ut av. I tillegg kommer også menstermin eller ultralyd termin din som kan variere. Ikke lett å bli klok!
Av Jordmor Siri

Regningen på graviditet er ikke så lett å få til å henge i hop, den er til forvirring.
Man er gravid i snitt i 283 dager, eller 40 uker og tre dager, eller ni måneder eller tre trimestre

Uker

Ukene regnes som vanlige kalenderuker og følger så ledes ikke kalendermånedene. Trimestrene følger ukene, som om de var måneder. 
Når det gjelder hvilken uke man er i så skiller vi mellom fullgåtte uker og påbegynte uker. Det er det samme som gjelder når vi skal regne hvor gamle vi er. Hvis du er 27 år gammel, så går du i ditt 28. år. Du har altså levd i 27 år som du har bak deg, og så har du begynt på ditt 28. år. Sånn er det med ukene også. 

Det er 7 dager i en graviditetsuke også, men den følger ikke søndag til søndag, men den starter med den dagen som er første dag av siste mens, den ukedagen denne dagen faller på. 

Regn ut din termin på vår terminkalkulator her.

Trimestrene

Trimestrene går fra 0-12 uke, første trimester, andre trimester går fra 13-28 uke og tredje trimester går fra 29 uke og frem til fødsel. 

 

Termin og overtid

Terminen regnes ut i fra første dag av siste mens. Fordi ikke alle har eggløsning på dag 14, eller har 28 dagers sykluser vil man få variasjoner i det som kalles menstermin og ultralydtermin. Som tommelfinger regel skal ikke terminen flyttes med ultralyd med mindre det er snakk om et avvik på en uke i forhold til mensterminen. Og den skal bare flyttes når denne ultralyden gjøres i uke 17-19, for da er fostrene likest i vekst. 

Overtid regnes fra dagen etter termin, men nå skal også alle være igang med fødsel innen dag 11etter termin, eventuelt med igangsetting om det ikke går av seg selv. 
Det er bare 5% som føder på termindagen, de resterende føder i tiden to uker før termin til to uker etter termin. Så egentlig burde det hete terminmåned mer enn termindag. Bare for å forvirre deg ytterligere. 

Jeg er faktisk ikke sikker på definisjonen for hvilken måned man er i.

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}