Melisglasur med rå eggehviter ok for gravide?

Melisglasur med rå eggehviter ok for gravide?
Det er vanlig å lage pepperkakeglasur med rå eggehviter for å få den stiv -er det trygt når man er gravid? JA! Her får du en god oppskrift også:)
Av Jordmor Siri

Her måtte jeg mer enn google, nemlig ringe mattilsynet og de sa JA:) Det er trygt for gravide å spise glasur med rå eggehviter i fordi egg i Norge ikke inneholder salmonella, så lenge det kommer fra de store produsentene. Man kan ikke garantere i samme grad for høner som man har hjemme. 

Melisglasur lager du ved å blande ut melis med en eggehvite til den er litt godt seig, evnt med noen dråper sitron, så holder den seg hvit. Så har du det i en pose der du klipper av en liten snipp, så blir det lett å styre og lage mønster om du vil. Det går også fint å lime på nonstopper, seigmenn og andre snopete saker til pynt:)

Hakkebakkeskogens bakebok fra Cappelen Damm kan du kjøpe her

Her har du en god oppskrift som jeg har arvet på pepperkaker: 

Martes pepperkaker
200 g lys sirup
200 g sukker
200 g Smør/margarin
2 egg
500 g hvetemel
1 1/2 ts natron
1-2 ts malt nellik
1 ts pomeranskall
Varm opp sirupen og hell den over sukkeret og smøret. Rør til massen er kald. Tilsett egg og krydder. Løs natronen opp i litt kaldt vann og tilsett største delen av melet. La deigen stå natten over, da blir den lettere å jobbe med. 
Stekes midt i ovnen ved 180-190 grader. 

Glasur: 
Rør 2 dl melis og en halv eggehvite og noen dråper sitron til det blir sirup. Om ønsket kan det tilsettes konditor farge. Hell det i en liten plastpose der du klupper et tynt hull i tuppen. 

Sukkerlim
Skal du lage pepperkakehus kan det være lurt å brune sukker til det blir flytende, på medium varme. Da er dette blir en kjempevarm og rennende masse er det en voksen jobb å lime sammen pepperkakehuset. 

RIktig god jul!!!

Publisert Lørdag 1. desember, 2018
 

Les mer om:

eggehvitermamma
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}