Podkast om soling med kreftforeningen

Podkast om soling med kreftforeningen
Det er viktig at barna lærer gode solvaner og kan leke trygt ute også når det er sol, sier Mona Stensrud fra Kreftforeningen.
Av Jordmor Siri

Her kan du høre solpodden med Mona og få gode tips som gir gode solvaner gjennom bruk av solkrem og annen solbeskyttelse. Kreftforeningen har et tilbud til barnehager kalt "Solvennbarnehager". Det er enkelt og gratis å bli med, og barnehager får tips om hvordan legge til rette for at barna ikke blir solbrent. 

Som en gylden regel skal ikke barn være i sterk sol før de er opp mot året gamle. Er man på tur og ute i solen gjelder det å beskytte dem enten med klær, capser eller krem med god faktor. 

Hentet fra Kreftforeningens sider:
"Stadig flere mennesker i Norden får hudkreft. Dette har fått strålevernmyndighetene i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island til å komme med en felles uttalelse. De peker på at solforbrenninger i barneårene kan føre til utvikling av hudkreft senere i livet, og at risikoen for å få kreft reduseres kraftig ved å søke skygge når sola er sterkest. De utfordrer blant annet kommuner, byplanleggere og idrettsorganisasjoner til å planlegge slik at vi får attraktive uteområder med både sol- og skyggemuligheter."

10 fakta om solkrem, fra kreftforeningen

1. Er solkrem nok som solbeskyttelse?

Solkrem alene er ikke nok, men bør brukes som et supplement til den viktigste solbeskyttelsen - pauser i skyggen eller å beskytte huden med klær. Brukt riktig kan solkrem bidra til at du ikke blir solbrent og til mindre risiko for føflekkreft, men mange bruker for lite krem eller forlenger tiden de soler seg når de har på solkrem.

2. Er jeg tryggere jo høyere faktor jeg bruker?

Studier har vist at de som bruker solfaktor 15 eller høyere har mindre risiko for føflekkreft enn de som bruker lavere faktor. Bruk minst faktor 15 i Norge, og minst faktor 30 i solrike land, smør deg jevnt og godt før du går ut, og sjekk at kremen beskytter mot UVA-stråler.

3. Hvor mye solkrem må jeg bruke?

De fleste smører seg med altfor lite krem og får derfor mye lavere beskyttelse enn emballasjen lover. For å få effekt av solkremen, er det avgjørende å bruke tilstrekkelig mengde. Rundt 45 ml, tilsvarende en håndfull solkrem, må til for å dekke en hel kropp. Har du på klær og skal smøre bare deler av kroppen, trenger du tilsvarende 1 teskje til ansikt, hode og nakke, 1 teskje til hver av armene, forsiden og baksiden av overkroppen, og 2 teskjeer til hvert av bena. Husk å smøre utsatte deler av kroppen, som ansikt, nakke og ører.

4. Hvor ofte skal man smøre seg?

Smør deg rikelig før du går ut, så kremen får tid til å virke. Smør gjerne en gang til innen en time, så varer beskyttelsen lenger, og du får dekket områder du kanskje ikke fikk smurt første gangen. Hvis du svømmer, svetter eller tørker av solkremen utover dagen, er det nødvendig med en ny omgang med solkrem.

5. Kan barn og voksne bruke samme solkrem?

Det kan være ulike grunner til å velge forskjellige kremer, som for eksempel sensitiv hud, at man ønsker en spesielt vannfast solkrem eller en som er spesielt god å smøre ut. I utgangspunktet kan voksne og barn bruke samme solkrem. Det viktigste er at man finner en krem man liker, slik at den blir brukt.

6. Er kjemikaliene i solkrem skadelige?

Stoffene som brukes i solkremer i Norge er godt regulert og skal være trygge å bruke. For sikkerhets skyld er det lurt å ta med solkrem hjemmefra, hvis du skal til utlandet. Hvis du får allergisk reaksjon av en solkrem, bør du bytte til en annen krem.

7. Bør jeg bruke solkrem hele året?

Når sola står lavt på himmelen i vintermånedene her i nord er det ikke nødvendig å bruke solkrem eller dagkrem med UV-filter. Når sola begynner å stå høyere på himmelen, og spesielt hvis du er i fjellet og det er snø, er solkrem igjen viktig.

8. Får jeg vitamin D når jeg bruker solkrem?

Sola er en viktig kilde til vitamin D. Solkrem kan gjøre at kroppen produserer mindre av vitaminet, men selv ved normal bruk av solkrem om sommeren vil huden produsere nok vitamin D. Du får også vitamin D gjennom kosten, og kan ta det som tilskudd.

9. Kan jeg bruke solkremen fra i fjor?

Mange kremer har en utløpsdato eller et lite krukkemerke som angir hvor mange måneder kremen kan holde seg etter at kremen er åpnet. Hvis kremen lukter godt og ser grei ut, kan du fortsatt bruke den.

10. Behøver jeg solkrem hvis det er kaldt eller overskyet?

Solstrålene kan være intense selv om det er kaldt og du ikke kjenner sola varme opp huden. Selv på en helt overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene. Hvis du er lenge ute uten solbeskyttelse, kan du derfor likevel oppleve å bli solbrent.

Tips for føflekksjekk finner du her

Podkast om soling med Mona på Soundcloud

Her kan du høre flere podcaster med jordmor Siri på Soundcloud

 

Publisert Tirsdag 26. juni, 2018
 

Les mer om:

barnsolkrem
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}