Babykontakt

Babykontakt
Hvordan koble seg på babyens verden, og komme nærmere barnet sitt? Svetlana Stokke har oversatt internasjonalt anerkjente teknikker til trøndersk.

Babykontakt handler om samspillet mellom forelder og baby, om å utforske kontaktflatene mellom den voksne og den lille.

  • Det er like mye den voksne som skal oppleve noe nytt, se verden på en ny måte og aktiviseres overfor barnet sitt univers, som det er å gi barnet opplevelser, forteller Svetlana

Men det er ikke bare den umiddelbare kontakten og opplevelsen som er poenget:

  • For barnets del er det ufattelig viktig å bygge opp tilknytning til omsorgsperson, det gjelder hele babyens utvikling kognitivt, emosjonelt og fysiologisk.

Det måtte et eget barn til for å få Stokke til å satse på fagfeltet:

  • Jeg har alltid hatt lyst til å lære meg metodikken bak det vi kaller babykontakt, men har prioritert mange andre fasetter av dans, danseterapi, koreografi og så videre. Men så, når jeg fikk min datter, dukket tanken opp igjen.

Svetlana tok kontakt med sin gamle danselærer som driver babykontakt-tilbud i Moskva. I Russland, USA, Canada, og mange andre steder er slik ikke-verbal kommunikasjon i foreldre/barn-dyaden et kjent og mye brukt tilbud både for private, på sykehus og institusjoner og andre steder, men i Norge fantes det lite informasjon eller tilbud.

  • Jeg fikk tatt et kurs med Olga Zotova (danseterapeut, narrativ psykoterapeut) og Alfiya Rakhamanova (perinatal psykolog, danseterapeut) som grunnla BabyContact i Russland og laget undervisningsprogram for pedagoger.

Det finnes veldig mye interessant forskning innen nevroviteskap på spebarnets utvikling av kognitive funksjoner, motorikk, språk etc., og koblingen til samspill med foreldre og input fra verden omkring. Rytme, lyd, farger, blikk, hudkontakt, bevegelse, alt bidrar til barnets utvikling.

Hvilke småbarnsforeldre har ikke tatt knebøy på stua klokken 2 på natten, mens de nynner uforståelige beroligende lyder til et gråtende barn?

Det finnes et bredt spekter av kontaktøvelser som hjelper barnet i sin utvikling. Noen typer kontakt kommer av seg selv, andre kan læres og trenes sammen med barnet.

  • Metodikken føltes riktig og veldig bra, men jeg var likevel litt usikker - Det fantes jo så mange tilbud for babyer allerede? Men plutselig skjønte jeg det - Babykontakt handler jo om at det er kontakten mellom baby og forelder som er hovedpoenget, med lik vekt på begge parters opplevelse av samspillet, sier Svetlana

Babykontakt-tilbudet i Trondheim har blitt populært, og har fast, ukentlig undervisning.

  • Jeg startet med et 45 minutters opplegg, men så viste det seg at deltagerne gjerne ville være sammen og prate etter undervisningen også. Så nå på våren 2018 har vi utvidet tilbudet med temasamtaler relatert til samspill, kontakt, tilknytning og lignende, mens vi spiser litt, drikker te, noen ammer, noen av de små sover kanskje.

Det å være med på babyens premisser, kanskje speile den lilles bevegelser og perspektiv kan gi aha-opplevelser om barnets utforskning av verden. Svetlana har erfaring som danseterapeut og studerer også kunst- og uttrykksterapi, og ser mange koblinger mellom disse praksisene og babykontakt.

  • Som nybakt mor var jeg iferd med å drukne i informasjon og innspill, samtidig som det manglet viktige komponenter som er emosjonelt mer kompliserte. Det å bli forelder kan være et sjokk, og det kan vekke mye latente følelser og reaksjonsmønster.

Hun sier det er mange småbarnsforeldre hun har snakket med som savner samtalen om de sidene av foreldreskapet som kan være vanskelige, og om hvordan en får samlet seg om den nye personen i livet sitt midt oppi alt som foregår.

  • Det å ha et rom for å utforske slike ting i form av lek, dans, musikk, sang gjør opplevelse mykere for både baby og forelder, avslutter Svetlana

 

Faktaboks:

 

Svetlana Stokke - grunnlegger av Babykontakt i Norge.

Svetlana er utdannet danser, dansepedagog og danseterapeut fra St. Petersburg Statlige Kunst- og Kulturuniversitet, og fra A.I. Herzen Pedagogiske Universitet. Hun har jobbet som danser i Stellaris DansTeater i Hammerfest. Etter flytting til Trondheim i 2012 har hun jobbet både som danser, dansepedagog og koreograf. Nå er hun ansatt i Trondheim Kommunale Kulturskole og tar videreutdannelse i Kunst- og uttrykksterapi ved Høyskolen i Sørøst-Norge.

Linker:

Babykontakt i Trondheim

BabyContact i Russland, Svetlanas lærere

En av grunnleggerne av fagfeltet, Suzi Tortora

Publisert Fredag 27. april, 2018
Babykontakt

Les mer om:

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}