Hvordan opplever babyen fødselen?

Hvordan opplever babyen fødselen?
I denne aller første podcasten snakker jeg med Ute Imhof som er barnefysioterapeut.
Av Jordmor Siri

Hvordan er det å bli født?

Som Ute sier: «det er det største vi opplever i livet!» Vi er laget for å tåle en vanlig fødsel, men i de tilfellene der mor sitter igjen med en opplevelse av en tøff fødsel bør man også spørre seg om hvordan babyen opplevde fødselen. Det er særlig fødsler med dramatikk, der det blir brukt tang eller vakum. Fødsler  som skjer voldsomt fort eller der man blir liggende lenge og mor blir sliten at man kan tenke tankten: Kanskje babyen blir sliten også? Her finner du hele podcasten på Itunes

Hva er babyens opplevelse og hva kan vi gjøre for å tolke babyen etter fødselen? 

Noen ganger har babyen vondt, men er det alltid kolikk? Kan det ha vært selve fødselen? Nyere forskning viser at 90% av smertene som barnet har ikke er kolikk, men andre typer smerter. Ikke rart at råd mot kolikk ikke alltid virker. 

Babyen opplever smerte og den har en egen bevissthet om fødselen, viser nyere forskning. Vi er så vant til å fokusere på mor og etterhvert far, men babyen er jo like viktig!

Ute Imhof fra Barnasfysioterapeut snakker om hvor viktig det er å berolige barnet med både blikk kontakt og fysisk hjelpe det slik at det kan finne roen i seg selv. I magen ligger babyen ofte med korslagte armer, og Ute forteller her hvordan man kan hjelpe babyen å finne roen bedre.

Babyen aper etter foreldrenes grimaser

Speilnevroner oppdaget man på 90-tallet, de utløser en reaksjon hos babyen som gjør at den speiler de ansiktsuttrykkene som voksne viser dem. Viser man et trygt og hyggelig ansikt til babyen vil det også virke beroligende på babyen og også omvendt, har man ingen mimikk eller er trist, så blir babyen påvirket av dette også.

Er «whitenoise» bra eller stress for babyen? Hva med bæresele/bæresjal?

Ofte er det en helt enkel behandling som skal til hvis babyen har vondt etter fødselen. Det kan man få hos terapeuter som er utdannet til å behandle barn. Det kan være fysioterapeuter, som Ute, manuell terapeuter, kiropraktorer og osteopater. I denne podden gir Ute Imhof deg svarene. 

Det vil komme nye podkaster hver onsdag, så følg med! Abonner gjerne, for da får du varsel når de nye kommer. Supert om du gir oss poeng i Itunes og kom gjerne med forslag på tind som du syns vi bør ta opp!

Følg rådene du syns passer for deg, og la de andre bare suse videre!

KISS/KIDD med Ute Imhof, her ser du Astrid på ca 4 mnd få behandling

Her kan du diskutere med andre hva du tenker rundt temaet den nyfødte babyen

Her finner du Ute Imhof til daglig: Barnasfysioterapeut.no

Her finner du mer om babyens opplevelse av fødsel på forskning.no

Her er hele podden på Itunes!

Du kan også høre denne episoden her på Soundcloud

Flere episoder finner du her

Publisert Torsdag 8. mars, 2018
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}