Amming og kosthold

Amming og kosthold
Opplever du mye stress rundt kostholdet? Synes du det er vanskelig å få i deg nok mat i en hektisk periode?

Et nytt barn har kommet til verden. Mange nybakte mødre lurer på hva de skal spise, og hvordan kostholdet vil påvirke babyen under ammeperioden. Dette er et tema det er en del usikkerhet rundt. Amming er den beste kilden til energi og næringsstoffer for barnet.

De fleste opplever at de får mer appetitt i ammeperioden, og det er fordi kroppen trenger mer energi til å produsere næringsrik melk til babyen din. Det økte energibehovet du får mens du ammer bør dekkes av næringsrik og variert kost. Det at du spiser litt mer i ammeperioden er helt naturlig, og det er bra for deg og babyen. Du produserer 700-800 gram melk per dag når du ammer.

Hvis du har et veldig ensidig kosthold kan det være greit å gjøre noen grep så kostholdet blir mer variert for å sikre at du får de vitaminene, mineralene og antioksidantene du trenger. Unngå å slanke deg i ammeperioden. I følge matportalen.no frarådes bevisst slanking fordi det kan føre til at miljøgifter fra kroppsvevet går over i morsmelken. Amming i seg selv er vektregulerende.

Ikke stress, ammeperioden skal nytes, kos deg med det nye familiemedlemmet. I denne artikkelen skal jeg gi deg noen enkle tips hvordan du kan få en fin ammeperiode med et normalt og sunt kosthold.
 

Fett og Omega-3

Kroppen vår trenger fett, og spesielt i ammeperioden. Sørg for å få i deg rikelig med fett fra sunne kilder. Fett er viktig for opptaket av fettløselig vitaminer. Få i deg sunt fett fra avokado, kokosolje, olivenolje, valnøtter, fet fisk som makrell, ørret, og sild som er rik på omega 3 fettsyrer. Nyt disse gode fettkildene med god samvittighet. Morsmelken består i stor grad av den mettende fettsyren laurinsyre, som er en viktig del av barnets første næring.

 

Sørg for å i deg nok omega 3. Morsmelkens innhold vil påvirkes av mors eget inntak av omega 3. Ammende anbefales derfor å ta ekstra tilskudd av omega 3 hver dag. Vitamin D tilskudd er også nødvendig for oss som bor på den nordlige halvkule. Vitamin D er også nødvendig for opptaket av kalsium. 

Kalsium og jod

Kalsium er det mineralet vi har mest av i kroppen vår, og er viktig for vedlikehold av skjelettet. Behovet for kalsium er høyt når du produserer morsmelk.  Melk og melkeprodukter er rike på kalsium. Jod er et mineral som finnes i melk og melkeprodukter, fisk og sjømat. Behovet for jod øker under ammeperioden. Kosttilskudd med jod er viktig hvis du inntar lite melk eller har en melkefri diett. 

 

Tips til å få i seg nok kalsium. Du kan lage deilige smaksrike yoghurter av yoghurt naturell, eller gresk yoghurt tilsatt bær, chaifrø, havregryn osv. Lag de gjerne kvelden i forveien, sett de kjøleskapet, og kan nytes dagen etter. Drikk gjerne et glass ekstra melk til maten,  ha gjerne litt ekstra ost på brødskiven. Nøtter og grønne bladgrønnsaker er også gode kilder til kalsium. Spesielt mandler og grønnkål er en veldig god kilde til kalsium. 

Frukt og grønt

Frukt, grønnsaker og bær inneholder masse vitaminer, mineraler og fiber. Det er også en god kilde til antioksidanter. Du kan fint spise frukt, grønnsaker og bær som mellommåltid, eller sammen med et måltid. Nyt disse matvarene som er så fargerike og sunne. 

Smoothie på farten

Synes du det er vanskelig å få i deg nok frukt, bær og grønnsaker? Et tips er hvis du synes det er travelt, og det er vanskelig å få i deg nok næringsrik mat er å lage næringsrike smoothies. Smoothie er enkelt og kjapt å lage. De kan godt lages kvelden før når babyen har lagt seg. Sett smoothien i kjøleskapet. Nyt den dagen etterpå, enten på farten på en trilletur eller mens du ammer. Det er bare fantasien som setter en stopper for hva en smoothie kan inneholde. Her kan du putte oppi frosne bær, spinat, grønn kål ,kefir, gresk yoghurt, eplejuice, avokado, kokosolje, linfrø, chiafrø, spinat, yoghurt, bananer osv. 

Jern

Jern er et mineral som er viktig for flere funksjoner i kroppen. Gode kilder til jern er grovt brød, grove kornprodukter, leverpostei, linser, spinat,  kjøtt, fisk og fugl.

Et tips for å øke jernopptaker er å spise C-vitaminrike matvarer som bær, frukt, paprika eller et glass appelsinjuice til brødmåltidene. 

Allergier

Jordbær og reker kan fint nytes under hele ammeperioden. Det var tidligere mye skriveri om matvarer som jordbær og reker, og at det kunne fremkalle allergier. Ammende trenger ikke bekymre seg for at matvarer kan fremkalle allergi hos barnet. Bare i familier med ekstremt mye allergi kan man en sjelden gang gi kost-restriksjoner, og da helst i samarbeid med allergolog, i følge Gry Nylander. Prøv deg frem og se om babyen din reagerer på noe, gjør den det spiser du den matvaren en gang til. Reagerer babyen da kan du vente med den aktuelle matvaren i noen måneder. 

Alle bildene i denne artikkelen er fra Pixabay.com

Publisert Søndag 25. februar, 2018
 

Les mer om:

ammingernæring
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}