Hvorfor du ikke alltid har eggløsning i hver syklus

Hvorfor du ikke alltid har eggløsning i hver syklus
Eggløsningen din påvirkes av flere faktorer, hvordan du har det om du har vært syk og hyppig sex eller store endringer i livet ditt.
Av Jordmor Siri

Tradisjonelt er det slik at man har trodd at eggløsningen er en konstant fra måned til måned, men slik er det ikke. En normal syklus er på 28-32 dager. De fleste har eggløsning på dag 11-21 i syklusen, ikke bare på dag 14-16 som tidligere tenkt.

Ikke alltid eggløsning i hver syklus

Man har som oftest eggløsning i hver syklus, men det er ikke alltid at det skjer. Derfor går det an å ha en menstruasjon uten at det har vært enn eggløsning i forkant. Også uten at du har kommet i overgangsalderen. 

Eggløsningen kan også skje på forskjellige dager i syklusen hos den enkelte. 

Som oftest er det ett egg som løsner hver gang, men det kan også være flere som løsner i samme syklus. Det er det som skjer når det blir toeggete tvillinger, eller enda flere. 

Bli kjent med kroppen din før du skal bli gravid

For dem som kjenner at det har eggløsning er det ganske greit, men det er langt fra flertallet. Da kan temperaturmåling eller tester hjelpe for å finne eggløsningen. Sånn sett kan det være greit å følge med på syklusene før man egentlig ønsker å bli gravid, det er alltid nyttig å kjenne kroppen sin.
Man kan også følge med på eggløsningsslimet, som blir litt tykkere når eggløsningen nærmer seg. Ikke alle opplever dette heller, enkelt er det ikke:) Noen opplever at de blir kåtere rundt eggløsning, sånn sett kan det være en pekepinn på når du er fertil. 

Det er vanlig å dele inn menssyklusen inn i tre faser.

1. Menstruasjon er fra er dag 1-7 og er den perioden de fleste har mensen. 
2. Proliferasjonsfasen hvor livmorslimhinnen bygges opp slik at den blir klar til å ta i mot et befruktet egg. Her frigjøres LH som gjør at follikelen sprekker og egget løsner. 
Fase en og to kan tilsammen vare i alt fra 14-40 dager, eller lenger om man har en lang syklus. 
3. Sekresjonsfasen (lutealfasen) hvor veksten av blodårer fortsetter i endometriet slik at det kan ta i mot et befruktet egg. Hvis ikke et befruktet egg fester seg vil mensen komme. Denne fasen kan vare i normalt 12-16 dager. Noen ganger kan den være kortere og da kan det være vanskeligere å bli gravid. 

Kilder:

Wikipedia
Americanpregnancy.org
Medium.com
Naturfag.no
 

Publisert Onsdag 17. januar, 2018
 

Les mer om:

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}