Kontantstøtte -noe for dere?

Kontantstøtte -noe for dere?
Kontantstøtten er omdiskutert politisk og blir stadig redusert i tid, men summen økte i august 2017 til 7500 NOK.
Av Jordmor Siri

Hvem kan få kontantstøtte?
Du kan få kontanstøtte for å være hjemme med barnet ditt fra det er 13-23 måneder. Eller om du har mulighet for dagmamma eller annen form for barnepass som ikke mottar offentlig støtte. Det er bare en av foreldrene som kan motta kontantstøtte, alternativt den som barnet er registrert som boende hos. 

Ved adopsjon er det egne regler, man kan få kontantstøtte frem til barnet begynner på skolen fra foreldrepengeperioden er over. 

Kontantstøtte kan mottas frem til og med den måneden som barnet begynner i barnehage. 

Skal du reise til utlandet bør du også sjekke om rett til kontantstøtte, eventuelt om du mister retten til kontantstøtte. Det er viktig å gi NAV beskjed så fort som mulig ved endringer i din eller barnets livssituasjon. 

Hva er satsene for kontantstøtte?
For full kontantstøtte er det 7500,- pr måned. Det er mulig med halv kontantstøtte 3750 for inntil 19 timers barnepass, men får du barnepass/barnehageplass som er mer enn 19 timer pr uke mister du hele kontantstøtten. Dette kan være vanskelig, for det er få barnehager som tilbyr halv plass. Årsaken her ligger i finansieringsordningen av barnehageplasser. Barnehager i dag har i de aller fleste tilfellene ikke råd til halve plasser. 

Hvorfor er det bra med kontantstøtte?
1. Ikke alle barn passer til å begynne i barnehage når de er ett år, noen trenger litt lengre tid hjemme til å modnes for å delta i det store fellesskapet, som en barnehage er. 

2. Det gir foreldre en mulighet til å være hjemme med barnet lenger. Kan være positivt også for voksne. Tiden med små barn i huset går utrolig fort og har man muligheten til å være hjemme kan det være positivt for alle parter. 

3. Fordi ikke alle får barnhageplass når de trenger det. Alle som er født utenfor de oppsatte opptaksdatoene sliter med å få barnepass til nurket. Da kan kontantstøtten i det minste være en hjelp på veien med sine 7500 kroner pr måned. 

NAV har egen nettside der du kan chatte med dem og være anonym og stille spørsmålene du ikke vil at andre skal se. 

Vær obs på at du kanskje må betale skatt av kontantstøtten og at du også kan motta feriepenger. Sjekk dette med NAV i forhold til hva som gjelder akkurat deg. 

Les Caroline Ombergs blogginnlegg "Derfor er jeg for kontantstøtta"

Les mer på NAV om kontantstøtte

NAV har også en egen tjeneste der du kan spørre om foreldrepenger på facebook, i tillegg til informasjonen som ligger på NAVs egne sider.  

Publisert Søndag 11. februar, 2018
 

Les mer om:

kontantstøtte
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}