Røde hunder eller Rubella

Røde hunder eller Rubella
Alle gravide blir spurt og testet for Røde hunder, eller Rubella som det også heter. Dette fordi det er en virussykdom som kan skade babyen ganske kraftig. Den kan gi blindhet, døvhet og hjerneskade hvis mor får denne når hun er gravid.

Siden 1993 har kvinner som av en eller annen grunn ikke ble vaksinert som barn fått tilbud om gratis vaksine mot røde hunder. Det er viktig at den som får vaksinen ikke er gravid. Gravide som ikke har blitt vaksinert eller smittet av røde hunder tidligere bør holde seg på god avstand fra personer som kan være smittet frem til de har født.

Folkehelseinstituttet anbefaler at disse kvinnene får vaksinen i barseltiden. På dette tidspunktet er man sikker på at kvinnen ikke er gravid. Utgiftene for vaksinen dekkes av folketrygden.

Virker de andre vaksinene dine fortsatt?

Det er alltids lurt å ta en tur innom helsenorge.no og sjekke hvordan det er med vaksinestatusen din rent generelt også. Vi er ofte flinkere til å passe på barna enn oss selv:) Ikke alle vaksinene som du fikk som barn holder fortsatt. 

Skal du reise er det også lurt å sjekke om det er noen vaksiner du trenger å ha for å reise dit, allerhelst før du kjøper biletten. 

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}