Neste ekspertsvar

ANNONSE FRA Bepanthen

Har du øm eller irritert hud på brystene?

Har du øm eller irritert hud på brystene?
De fleste, særlig førstegangsfødende, blir ømme de første ukene når de skal amme. Dette har flere sammenhenger og forebygging av øm hud blir viktig.

Babyen suger hardt

Mange er veldig overrasket over hvor hardt babyen suger allerede fra første stund, det er ikke så vanskelig å skjønne hvorfor man blir øm! Huden på brystene er så tynn at det også lett kan bli litt vondt når den blir ekstra strukket. Det er viktig at du får god hjelp til ammingen på sykehuset før du drar hjem, slik at dere begge to lærer dere riktig ammeteknikk. Babyen skal ligge slik til brystet at det ikke blir drag i det når det ammes, ellers kan du bli øm. På de fleste skal hele det brune området rundt brystovorten, areola, inn i babyens munn.

Hvis du ikke har etablert ammingen skikkelig før du reiser hjem fra fødestedet sier barselretningslinjene fra Helsedirektoratet som sier at du skal få hjelp av jordmor fra dag 1-3 etter hjemkomsten. Dette kan du avtale med jordmoren du går til i graviditeten, eller jordmor på helsestasjonen der du bor.

Råmelk

De første tre dagene får babyen råmelken din (colostrum), men så kommer melken skikkelig ca 3. dag. Frem til dette er det viktig at du legger til ofte for at babyen skal stimulere melkeproduksjonen din. Den får næring av deg hver gang du ammer, så det er ikke bortkastet! Det kan være ok å ha med Bepanthen salve mot øm hud på sykehuset når du skal føde, for å være godt forberedt! Smør på rett etter at du har ammet, la de lufttørke litt før du tar på deg klær igjen.

Økedager

Ømhet kan også oppstå senere under ammingen, på de såkalte økedagene. Økedager er dager der babyen skal ha mer melk og vil ha oftere. Det kan oppstå litt ømhet da, men du kan forebygge med Bepanthen salve etter hver amming.

Ikke alle opplever økedager og det er heller ikke noe system i når de kommer. Mer som at en dag har du plutselig ikke nok melk i brystene dine og babyen vil ha oftere. Du kan også ha fordel av å drikke ekstra selv på disse dagene. 

Har du ømme brystvorter kan du smøre deg rett etter ammingen. La gjerne de siste dråpene med morsmelk lufttørke på brystene dine og så smører du med Bepanthen salve. La det tørke litt før du tar på deg BH, eventuelt med ammeinnlegg av ull innerst. Tørk forsiktig bort evnetuelle salverester før du ammer igjen neste gang. 

Fordelen ved å bruke Bepanthen salve er at den danner en pustende barriere som beskytter mot fukt og friksjon. Bepanthen inneholder lanolin som ligner på hudens eget fettlag og har derfor både en beskyttende og mykgjørende funksjon. Huden er ett av de største organene vi har, så det er viktig å ta godt vare på den fra første stund.

Bepanthen ble lansert i Sveits for mer enn 70 år siden og er i bruk i mange land verden rundt. Bepanthen er uten konserveringsmidler, fargestoffer, parabener og parfyme. 

Bepanthen salve selges i alle landets apotek. 

Riktig lykke til med ammingen av din nye verdensborger!

Publisert Torsdag 8. juni, 2017
Bepanthen.no
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}