Neste ekspertsvar

Setefødsel har et ufortjent dårlig rykte

Setefødsel har et ufortjent dårlig rykte
Mange tror at setefødsel er farlig, men med god oppfølging og god oversikt er det ikke noe farligere enn en hodeleiefødsel.
Av Jordmor Siri

3 typer for seteleie

Forskjellen er at babyens rumpe kommer først og avhengig av hvordan bena ligger kan man føde vaginalt i seteleie også. Dette skjer ofte når tvilling to skal komme og er velkjent for de fleste jordmødre. 

Det er tre former for seteleie, den ene der bena ligger langsmed babyens kropp, ekstendert seteleie. Dette er den vanligste formen for seteleie. Så ha man "sittende" seteleie og så er det de som har føttene først. Denne er vanligere hos de som fødes prematurt. 

Babyen fødes på samme måte som ved hodeleie

Babyen roterer ned gjennom bekkenet på samme måte som ved hodeleie, kardinalbevegelsene som beskriver hvordan babyen skrur seg minste motstandsvei ut gjennom fødselsekanalen.  

Hvis du har en baby som ligger i seteleie, og man vet det før termin vil man mange steder forsøke ytre vending i uke 36, manuell rotasjon. Dette er vellykket i 50% av tilfellene, i de andre 50% snur babyen seg tilbake igjen til seteleie. Det er viktig at dette gjøres på sykehus med god overvåkning av både mor og baby. Det er også viktig at det er avklart på forhånd at det ikke er noen mekaniske grunner til at babyen ligger i seteleie, som et trangt bekken, som gjør at babyen ikke kan komme ned i bekkenet. Skjeve bekken kan også være en årsak, men dette er ting som vil vise seg på et røntgen bilde. 

Det er vanlig å ta røntgen av bekkenet og ultralyd av babyen før man gjør en ytre vending og også før man føder i seteleie om det er mistanke om at babyen kan være stor. En baby som veier over 4500 gram blir sjeldent forløst i seteleie, da blir det som oftest keisersnitt. 

Hvis du skal føde i seteleie vil jeg anbefale deg å sjekke disse to linkene under. De gir en veldig god beskrivelse av hvordan det foregår. På bildene fra en fødsel vil du se at fødekvinnen føder stående på alle fire og det er for å kunne bruke mest mulig av tyngdekraften. Hun beveger seg også riktig i forhold til hvordan babyen roterer ned gjennom bekkenet, for å gjøre dette på best mulig måte. 

Følger du denne linken vil du se med en dukke hvordan babyen skrur seg gjennom bekkenet i seteleie. Så er det også en kvinne som føder i seteleie som har sagt ja til at man kan vise bildene fra denne fødselen, disse bildene kan du se her. Det kan være litt heftige bilder her, men det viser en helt normal og flott fødsel av en gutt i seteleie. (ikke sjekk denne når du sitter på offentlig transport kanskje)

Seteleiefødsler er sjeldnere enn vaginale fødsler, de utgjør bare 3% til termin, og noen flere om man føder prematurt.

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}