Hepatitt B vaksine til alle spedbarn

Hepatitt B vaksine til alle spedbarn
Nytt fra 1.2.17 er at alle spedbarn skal få hepatitt B-vaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet.
Av Jordmor Siri

Tilbud til alle spedbarn

Alle barn født etter 1.11.16 får nå tilbud om Hepatt B vaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Den er nå lagt til i kobminasjonsvaksinen Hexyon. Denne gis i tre omganger ved 3-, 5- og 12 måneders alder. Nå beskytter den mot stivkrampe, kikhoste, polio, difteri og haemophilus influenzae. 

De vanligste bivirkningene er feber og at barnet blir utilpass. Skulle babyen få høy feber og bli dårlig, så tar dere kontakt med fastlegen for en sjekk. Det er også viktig da at det rapporteres om den kraftige reaksjonen til folkehelseinstituttet. Fastlege eller helsesøster gjør dette. 

Reise årsak til mer Hepatitt B i Norge

Hepatitt B-infeksjon er mer vanlig i Norge i dag fordi vi reiser såpass mye. Ikke alle får symptomer på at de har Hepatitt B derfor kan man bringe smitten videre uten å være klar over det. Når man ikke vet om smitten vil det kunne utvikle seg til en kronisk infeksjon fordi man ikke får behandling tidlig nok. Personer med kronisk infeksjon er den viktigste smittekilden her i Norge. 

Skal dere reise til utsatte land er det greit å vaksinere alle i familien som ikke er vaksinerte allerede. Den skal, også for voksne, tas i tre doser, så det er viktig å begynne med vaksinasjonen i tide før reisen. 

Hepatitt B er et virus

Det gir skader på leveren via infeksjon. Det smitter via blod og andre kroppsvæsker. Smitte fra mor til barn   ved fødsel. På verdensbasis er Hepatitt B et stort problem og derfor anbefaler WHO alle land å tilby vaksinen som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. 

Kilde: Folkehelseinstituttet

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}