Tennene dine når du er gravid

Tennene dine når du er gravid
Det er viktig å passe godt på tennen når du er gravid fordi du litt lettere får hull.
Av Jordmor Siri

Gravide kan være mer utsatt for å få hull, både på grunn av de hormonelle forandringene, men også at kostholdet til gravide ofte endrer seg litt i graviditeten. Det er derfor ekstra viktig å pusse tennene godt når man er gravid.
Tennene er mer sårbare hvis man kaster opp, som en del gravide gjør særlig i starten av graviditeten. Magesyren kan ødelegge tannemaljen midlertig, så skyll alltid munnen med vann hvis du har kastet opp slik at magesyren blir borte og tennene dine raskt får tilbake sin normale munnflora. 

Maten du spiser påvirker 

Kostholdet er viktig. Mye søtt i mat og drikke gjennom dagen vil stadig utsette tennene for fare for hull. Det er derfor viktig å ha avgrensede måltider og ikke småspise gjennom hele dagen. Samt å børste tennene godt med fluortannkrem morgen og kveld. 

Etter at fluor ble lansert falt antall hull i tennene dramatisk i den norske befolkningen. Å pusse tennene med tannkrem med fluor er en god investering i god tannhelse. 

Munnen er starten på fordøyelsessystemet
Vi har mer enn 700 forskjellige bakterier og mikroorganismer i munnen som er med på å spalte maten og drikken som vi får i oss. De er også med på å beskytte tennene og tannkjøttet. Plakk som blir liggende på tennene kan skade, så det er viktig å pusse bort det et par ganger i døgnet. To ganger holder lenge. Det er også fornuftig å bruke tanntråd, eller tannstikkere hver dag.

Mykere børstehode
Siden du som gravid er litt skjørere i slimhinnene også i munnen, så kan det være greit å bruke en mykere tannbørste når du er gravid. Tanntråd og/eller tannstikkere er også lurt å bruke slik at du blir skikkelig ren mellom tenna. 

Skylle og tørke tannbusten
Det er viktig å skylle tannbørsten godt etter bruk, da bakterier trives godt i fuktige miljøer. Et tips kan være å oppbevare tannbørstene i et skap på badet for å hindre at det kommer bakterier til. Man anbefaler også å bytte tannbørste/børstehodet hver 3. måned pga bakterier. 

Gravid hos tannlegen

Kilde: Helsenorge.no

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}