De første 1000 dagene er de viktigste i livet

De første 1000 dagene er de viktigste i livet
Fra unnfangelsen til barnet er 2 år gammelt er de viktigste dagene i et barns liv, det er de første 1000 dagene.
Av Jordmor Siri

Livslang innvirkning

I løpet av de første 1000 dagene er ernæring hos mor en av faktorer som kan prege barnet for resten av livet. Ernæringen tidlig i livet har noe å si for en sunn vekst, kognitiv utvikling, det forebygger overvekt og er med på å modne immunstystemet. Derfor er ernæringen veldig viktig allerede fra den spede starten i mors liv. Vi er heldigvis laget slik at de fleste får i seg det de skal og så får babyen det den trenger. Men det er også viktig å gå på svangerskapskontroller hos jordmor eller fastlege og følge med på din helse og babyens vekst. 

Mors ernæring i graviditeten
Det allerviktigste er folat, så det bør du ta som tilskudd gjennom hele graviditeten og ammeperioden. Så kan det være ok å få testet, tidlig i graviditeten, dine nivåer av jern, D-vitaminer og B-vitaminer, ubalanse her kan gjøre deg mer slapp og utilpass i graviditeten i tillegg til at det er best for fosteret at dine lagre er gode. 

Jod er viktig fordi det er et mineral som blant annet bidrar til et normalt stoffskifte hos mor og en normal utvikling hos fosteret og barn. Melkeprodukter er en av de viktigste kildene til jod. Her kan du prøve jodkalkulatoren til melk.no for å se om du får i deg nok jod. 

Omega 3 er også viktig, hvis du ikke spiser fisk minst to ganger i uka får du i deg for lite og da bør du ta tilskudd av Omega 3. Det kan forebygge for tidlig fødsel og er med på å sikre hjernens utvikling hos fosteret. 

Pre-og probiotika er den tredje blant de viktigste tilskuddene man bør ta når man er gravid. Dette er med på å redusere forekomsten av allergi og astma hos babyen. 

Magesekken til babyen
Ved fødselen er babyens magesekk bare 10 ml stor, men den vokser med rekordfart. Dette er grunnen til at babyen vil ha mat ofte, det er ikke så stor plass rett og slett. Allerede etter en uke rommer magesekken mer melk og det passer bra for da er melkeproduksjonen skikkelig igang, og babyen vokser kraftig. For å sikre et godt næringsopptakk for babyen din er den siste melken som kommer ekstra fet, den heter ettermelk. Melken som kommer først heter formelk, den er litt tynnere for å stille babyens tørst først. Du trenger ikke å være bekymret for om babyen får nok av det ene eller det andre, for det regulerer seg selv og vil også variere fra måltid til måltid. Du lager spesialtilpasset melk til din baby og denne endrer seg etterhvert som barnet vokser. Det er alltid best med morsmelk når man kan amme, men det finnes også gode alternativer når det ikke går å amme. Det er ca 10% som ikke kan amme, som oftest på grunn av medisinske tilstander.  

Små babyer viser tidlige tegn på sult, ammehjelpen har laget en god oversikt på dette, i tillegg til mange andre gode tips om amming. 

Helsedirektoratet har utarbeidet en tabell for hvor mange kalorier et barn skal ha pr kroppsvekt i forhold til alder, fra 1 måned. Dette er gjennomsnitt og gjelder for friske barn. 

Små barn trenger mindre proteiner enn voksne, derfor er det også mindre proteiner i morsmelk. 

Små barn har større behov enn voksne for en del vitaminer og mineraler
Jern: 6 ganger så stor behov som voksne. Jern er viktig for oksygentransporten i blodet, immunforsvaret og den motoriske og mentale utviklingen hos babyen. 20% av norske barn på 1 år har jernmangel (Hay et al, 2007)
Sink: 4 ganger så stort behov som en voksen. Sink er et viktig mineral for mange av prosessene i kroppen. Det styrker også immunforsvaret. Sink er viktig for sårtilheling, nattsyn, smak og apetitt. Sink dannes ikke i kroppen, men  må tilføres. Sink er fint å ta når man har sår hals. Melkeprodukter, korn og belgvekster er av de viktigs kildene til sink. Barn opp til 2 år trenger 5 mg sink pr dag. 
Vitamin A: 2 ganger så stort behov som en voksen
Vitamin D: 7 ganger så stort behov som en voksen
Vitamin E: 3 ganger så stort behov som en voksen

Både morsmelk og morsmelkserstatning har i stor grad innholdet av vitaminer og mineraler som skal til. Det er bare D-vitaminer man trenger et tilskudd av fra ca 4 ukers alder. Derfor trenger du ikke å bekymre deg i utgangspunktet for om babyen din får i seg nok næring. Men er du i tvil, så er det bare å ta kontakt med helsesøster på den helsestasjonen som du hører du til. Da får du god veiledning. 

 

Kilder:
Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet, Helsedirektoratet alle aldre
Nestlebarnemat.no 
Ammehjelpen

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}