Nyfødte med rare føtter

Nyfødte med rare føtter
Hos noen nyfødte barn er føttene vridd og virker unormale. De færreste oppdages på ultralyd, men det oppdages straks på føde- eller barselavdelingen. Babyene blir grundig undersøkt før dere drar hjem av barnelege. Det er i tillegg god hjelp å få!
Av Barnelege Jon Steen-Johnsen

Er alt i orden?

Det første spørsmålet du som nybakt mor spør om pleier å være: "Er alt i orden?" Egentlig er det et utrolig under at de aller fleste barna som kommer ut er perfekte. En sjelden gang foreligger alvorlige misdannelser, oftere påvises "lyter" som heldigivis kan behandles, eller retter seg av seg sjøl. Her er litt om føttene.  

Eksempel på hakefot, eller pas calcaneovalgus, en av de fotvridningene som kan forekomme ved fødsel, men som vanligvis ordner seg helt fint etterhvert.

Ultralyd-ny informasjon

Tidligere visste vi ikke detaljer om babyen før fødselen. Ultralydundersøkelser kan nå avsløre en del alvorlige midannelser. Noen få ganger kan slik informasjon være av betydning for behandlingen av barnet rett etter det kommer ut. Ultralyd kan også påvise en del mindre viktige ting hos barnet, som det ikke er vesentlig å ha kunnskap om. Slike som noe "spesielt" med føttene. Det kan attpåtil medføre ekstra uro og bekymring i resten av svangerskapet hvis man ikke også får god informasjon om de forskjellige lytene umiddelbart etter at de er oppdaget. Skulle dette skje deg/dere, så be om å få snakke med en spesialist dersom dere føler at dere trenger det.  

Noe rart med føttene

Noen barn har rar fotstilling når de kommer ut. Det er særlig tre ting som kan opptre.
To av disse tilstandene skyldes at det har vært svært trangt inne i livmora, føttene har ligget i en litt trengt posisisjon -det vil si at det har vært litt trangt inne i livmoren. 
 

Både hakefot (pes calcaneovalgus) hvor foten er utovervridd og den innoverbøyede foten (pes adductus eller metatarsus adductus) retter seg fint ved tøyninger av foten i dager eller uker. Dere vil få god hjelp av fysioterapeut allerede på barsel til å lære dere disse tøyningene og oppfølging videre av fysioterapeut der dere bor skal være i orden innen dere kommer hjem fra barsel. 

Klumpfot

Den tredje tilstanden er mer omfattende og kalles klumpfot (pes equinovarus). Det er en medfødt misdannelse av ankel/fot hvor hele foten er vridd innover og oppover, som på artikkelillustrasjonsbildet.

Nyfødt med klumpfot.
Klumpfot kan foreligge på den ene eller begge sider. Omtrent 60 barn fødes med dette pr. år i Norge. Klumfot kan oppdages på ultralyd og kan naturlig nok skape angst. Det er imidlertid ikke nødvendig for behandlingen at vi har informasjonen før barnet kommer ut. Etter fødselen må det riktignok avansert behandling til av erfaren ortoped-doktor. 

Behandlingen er omfattende og tar tid, men resultatet pleier å bli vellykket for gangfunksjonen. Vil du vite mer om dette kan du lese informasjon fra Martina Hansens hospital : http://www.martinahansen.no/uploads/klump.pdf
 
Konklusjon

Når du etter fødselen får høre at det ”er noe med føttene vil det oftest bety noe som er snillt og lett lar seg korrigere. Hvis misdannelse med klumpfot foreligger, kan behandling med gipsing og kirurgi etter betydelig innsats gi god funksjon av føttene.

Først publisert oktober 2011, oppdatert 20.10.14

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}