Vestibulitt eller bare "vanlig" gravidsår og -øm?

Vestibulitt eller bare vanlig gravidsår og -øm?
Hentet fra forumet vårt, en god beskrivelse av hvor plaget man kan bli av vestibulitt, desverre. Og et innlegg om hva som kan hjelpe også, verdt å prøve ihvertfall

Har du erfaringer og gode råd å dele, send dem til meg så legger jeg dem ut anonymt. siri alfakrøll altformamma.no

Heisann!

Etter mange års plager med underlivet, fikk jeg diagnosen vestibulitt etter å ha blitt henvist til Vulvaklinikken ved Rikshospitalet.

Historien min var den samme som så mange andres; jeg hadde en brennende og sviende følelse i skjedeåpningen, og den ble ikke bedre. Til å begynne med gjorde det vondt bare når jeg prøvde å ha samleie, etterhvert gjorde det vondt med en hard søm i jeansen, vondt å sitte på et sykkelsete og vondt å tørke seg etter at jeg hadde tisset.

Jeg visste ikke hvorfor det var vondt. Jeg hadde hatt urinveisinfeksjoner og antibiotikakurer og påfølgende soppkurer. Jeg fikk skjedekatarr og nye antibiotikakurer og nye soppkurer. Legene hadde ingen råd til meg, annet enn at jeg "burde ta meg sammen", ettersom det til slutt, etter alle kurer, ble konkludert med at det ikke var noe galt. Ingen kjønnssykdommer, ingen infeksjoner, ikke sårt og rødt, ingenting, alt så normalt ut.

På egen hånd søkte jeg de råd som fantes på nettet da. Jeg tilførte melkesyrebakterier i skjeden, sluttet å ha samleie, vasket med vann eller olje, sprøytet inn Biola med engangssprøyter, smurte med olivenolje, vasket undertøyet på 60 grader, pustet, tenkte positivt, gjorde alt jeg skulle, og ingenting funket.

På Vulvaklinikken ble altså til slutt diagnosen vestibulitt og partiell vaginisme stilt. Jeg gikk til fysioterapi for å lære å slappe av bekkenbunnsmuskulaturen, siden disse musklene sto i kronisk spenn som en reaksjon på skjedesmertene. Jeg fikk Xylocain som jeg skulle bedøve skjeden med, for å avlære smertereaksjonene der. Jeg måtte på lære meg å forbinde skjeden og sex med nytelse og ikke smerte.

Samboerforholdet mitt tålte ikke påkjenningen, og det ble slutt omtrent da jeg var på bedringens vei. Vi hadde vært sammen flere år MED vestibulitt enn UTEN, og det ble umulig å finne en gnist igjen. Etter dette møtte jeg andre menn, og oppdaget til min glede at jeg kunne ha sex uten smerte igjen. Jeg ble frisk.

Så møtte jeg min nåværende kjæreste. Vi hadde en fantastisk start på forholdet vårt, vi var superforelsket og alt skjedde veldig fort. Vi hadde mye og fantastisk sex, og jeg følte meg veldig fin og levende og elsket at jeg ikke følte meg hemmet på grunn av smerter. Jeg følte meg fri, og sexlivet er en veldig viktig del av vårt samliv.

Så sluttet jeg på p-piller, og jeg ble gravid. Begge deler var planlagt og ønsket. Jeg merket endringer i kroppen min allerede da jeg sluttet på pillene - sexlysten min falt litt, og jeg ble ikke like våt lenger. Det kjentes som at "miljøet" i skjeden ble litt endret. Jeg har aldri hatt noen bivirkninger av p-pillene, tvert i mot, de har bare virket positivt for meg (Yasmin).

Etterhvert i graviditeten merket jeg at slimhinnene i skjeden ble mer og mer hovne, skjøre og ømme. Vi hadde lyst til å fortsette å ha sex selv om jeg var gravid, men etterhvert syntes jeg at det gjorde litt vondt med penetrering, siden det både var trangere, mindre vått og slimhinnene litt skjøre.

Jeg forklarte dette med graviditeten og endringer i hormonene, og vi skaffet glidemiddel og prøvde litt til. Jeg syntes ikke det gjorde mindre vondt, og glidemiddelet svidde litt. Vi har derfor bestemt oss i fellesskap for at vi ikke skal pushe dette noe mer, og prøver å ha annen sex og kos i stedet for. Vi har vel tenkt at det nok ordner seg etter fødselen.

Jeg er nå gravid i uke 34, og har begynt med massasje av mellomkjøttet for å forberede området til fødselen. Jeg merket i forbindelse med dette at skjedeåpningen fortsatt gjør vondt, nå bare ved berøring..!

Jeg er kjemperedd for å havne tilbake til vestibulittmarerittet, og lurer på om det er andre gravide som har opplevd samme sårhet underveis i graviditeten, og eventuelle erfaringer ETTER fødsel, og med tanke på å få tilbake sexlivet sitt?

Sex er en viktig del av det som gir meg bra livskvalitet, og etter å ha opplevd både at et samboerforhold røk, samt gått gjennom mange år som voksen uten sex, er jeg kjemperedd for å havne dit igjen. Spesielt med tanke på at livet som småbarnsforeldre er krevende nok når det kommer til det å ta vare på sexlivet sitt.

Jeg må bare også nevne at jeg har ingen urinveisinfeksjoner og ikke sopp, og har ikke hatt det underveis i svangerskapet.

Her finner du denne tråden om vestibulitt om du har lyst til å legge inn dine egne erfaringer anonymt

Send oss gjerne en mail om du har gode tips mot vestibulitt

Innlegg nr to om gode råd fra forumet vårt: 

Det finnes ting du kan gjøre, men hos noen er/blir vestibulitt en kronisk sykdom.
Det er veldig viktig at du ikke har samleie når det gjør vondt, for det er hovedgrunnen til at det blir kronisk, og mange utvikler vaginisme i tillegg, noe som kan gjøre at det er vondt 24/7, uansett hva du gjør. :/
Ha oral-/analsex eller onaner selv/hverandre, og la skjeden få fri.

Du kan kjøpe Xylocain på apoteket, og smøre dette i skjedeinngangen.
(Det er ikke farlig. Det brukes ved fødsel og UL i skjeden hvis man har smerter.)
Når området er numment, øver du på å berøre det med fingrene, mens du slapper av og fokuserer på å puste.
IKKE press deg, det vil ta tid, men det må det bare.
Etterhvert kan du føre en finger, eller en liten vibrator e.l inn i skjeden, forsiktig.(!)
Så kniper du sammen bekkenbunnsmuskulaturen, og slipper opp.
Hvis du klarer, kan du holde i 10 sekunder, slappe av i 10, og gjenta 3 ganger.
Det er lettere å føre noe inn der om du "presser" imot med bekkenbunnsmuskulaturen i det du skal føre det inn.
Hensikten med disse øvelsene er å trene nervene til å forstå at berøring ikke trenger å gjøre vondt.
Det kan gjøre det bedre.
Husk å bruke godt med et glidemiddel som du tåler; tørr skjede gjør ting verre.
Partneren din kan hjelpe til med berøring rundt og i skjeden når du føler deg komfortabel med det, men ikke press deg.
Øk i størrelse som du føler deg komfortabel med, og stopp hvis du får vondt, for da virker det mot sin hensikt.

IKKE bruk antibiotika med mindre det er helt nødvendig.
Soppkurer, canesten o.l bør unngås med mindre legen har sendt prøve til dyrking, og det er uunngåelig å behandle soppen.
(Begge deler forverrer vestibulitt.)

Ikke bruk stringtruser om du kan unngå det, og bruk kun bomullsundertøy.
Klær som strammer/irriterer i skrittet bør ikke brukes.
Kokvask truser, og forsøk å vaske deg godt etter du har hatt avføring.
(Dopapir fjerner ikke bakterier..)
Skyll gjerne med lunkent vann når du bare tisser også.
(En flaske og litt papir funker når du er borte hjemmefra.)

Bruk kun lunkent vann til å vaske underlivet.
(Du kan bruke intimsåpe bak og utenfor de indre kjønnsleppene, men prøv å unngå vaginaen så mye som mulig.)

Kutt ned på sukker, mettet fett og raske karbohydrater.
Spis mye grønnsaker, og tren regelmessig.
Floraen i skjeden har mye å si, og man bør være normalvektig og sunn.

Vet du hvorfor du har fått vestibulitt?
(Noen får det av plikt-sex, overgrep, stress, psykiske lidelser, feilbehandling fra lege osv.)

Det er dessverre ikke sånn at en fødsel automatisk kurerer, eller bedrer vestibulitt, og en fødsel kan gjøre opptil 40% vondere enn uten vestibulitt.
(I følge mine jordmødre.)
Ikke la det avskrekke deg fra å få barn når dere er klare, men bare vit at det ikke er noen quick fix, for da er det veldig lett å bli skuffet.
(Ja, man kan få barn uten å ha vaginalt samleie, helt uten hjelp. ;) )
Noen opplever en bedring, og noen blir bra, men det kan også bli verre.

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}