5 punkter om graviditet etter p-pillslutt

5 punkter om graviditet etter p-pillslutt
Noen blir gravide på første forsøk, men det er normalt at det tar opptil ett år, når man slutter med hormonell prevensjon.
Av Jordmor Siri

1. Når kommer eggløsningen?

Noen får eggløsning med en gang de slutter med p-piller, mens hos andre kan det gå minst ett år før man kommer i gang igjen med eggløsningen. Eggløsningen kan være uregelmessig de første månedene etter at mensen kommer tilbake, så det er ikke alltid like lett å treffe når man prøver å bli gravid. 

Det som er problemet er jo at man får eggløsning først og så mensen, så da kan det være vanskelig å vite om man allerede har blitt gravid eller om det er eggløsningen som mangler. Hvor lang tid det tar å bli gravid er derfor ikke lett å svare på. Det hjelper også om du vet hva som er dine tegn på eggløsning

Sædceller lever i inntil 5 døgn mens eggceller stort sett bare lever i 24 timer, derfor kan man bli gravid flere dager etter selve samleiet. 

2. Mensen kommer ikke

Hvis du ikke får igjen mensen i løpet av 6 måneder kan du teste deg med blodprøver hos fastlegen eller gynekologen din. Disse blodprøvene vil vise om du har eggløsning eller ikke. 

Har du tegn på å være gravid, så bør du teste deg på morgenurin, det er den som har høyest konsentrasjon av hcg, som er det hormonet som viser om du er gravid eller ikke. Eggløsningstester kan også slå ut positivt dersom du er gravid. 

Artikkelen fortsetter under videoen

3. Hvordan øke fertiliteten?

Det er forskjellige ting du kan gjøre for å øke fruktbarheten din. En av dem er å ha sex annenhver dag. Å vite når du har eggløsning er også en står fordel. Dette kan du sjekke med engangstester eller du kan bruke temperaturmetoden. Progesteronstøtte kan også være aktuelt å bruke, men dette kan du gjøre i samarbeid med fastlegen eller gynekologen din. Er du over 40 år er fertiliteten noen nedsatt, men det er fullt mulig å bli gravid så lenge du har eggløsninger. 

Hør med andre inne på "prøverforumet" vårt om andre har gode tips i forhold til å bli gravid. 

4. Hva er hormonell prevensjon?

Det er p-piller av forskjellige typer, p-stav, p-sprøyte og hormonspiral. 

5. Husk å ta folat!

 

Publisert Mandag 1. mai, 2017
 

Les mer om:

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}