Store og små nyfødte

Store og små nyfødte
foto: Scanstockphoto
Etter fødselen er dere foreldre naturlig nok svært opptatt av hvor mye barnet veier. Like etter at barnet er født registrerer jordmor sammen med barnepleier, vekt, lengde og hodeomkrets på det nyfødte vidunderet.
Av Barnelege Jon Steen-Johnsen

Fødsler i Norge

Alle blir nøye registrert med klokkeslettet de er født på, dagen og hvilket kjønn de har. Vekt og lengde blir også registrert på hvert enkelt fødested og så blir det sendt inn til Medisinsk Fødselsregister. Noen barn er store og noen barn er små -det er viktig å ha med seg at ikke alle er like og at man i stor grad opererer med snittstørrelser. 

Lengde, vekt og arv

Lengde og vekt vil avhenge av svangerskapets lengde, hvor mye ernæring barnet har fått i seg. Arv spiller også en stor rolle. Innen biologi er det ikke noe som er normalt, men det er alltid en normal variasjon. Svangerskapet lengde varierer vanligvis fra 37 til 42 uker. Vekten til det nyfødte barnet etter 40 ukers svangerskap varierer fra ca. 2700 til 4600 gram (for gutter). Gjennomsnittet, der omtrent halvparten av alle barn befinner seg, har en vekt på 3700 gram. Jentene ligger ørlite lavere. Når det gjelder hodeomkrets, er gjennomsnittet for gutter 35,5 cm, men det er som oftest like normalt å ha et hode som måler 33,5 cm eller 37 cm i omkrets (henholdsvis 10- og 90-percentilen)

Premature barn de som er født før 37 sv.sk.uke og postmature barn født etter 42 ukers svangerskapet har også en normal variasjon i lengde og vekt. Nyere forskning viser at det å føde før tiden kan være arvelig. 

Noen barn er skrantne når de kommer ut. Vi kaller disse for dysmature, som betyr avvik i modenhet. Da har ikke ernæringstilstanden for barnet i mors liv vært tilfredsstillende, og når barnet kommer ut, er det tynt og skrantent og har tørr og ofte avskallende hud. Veksten er som oftest under normal variasjon. Slike barn kalles små for svangerskapsalder (small for gestational age, eller SGA), men klarer seg gjerne fint med en del ekstra næringstilførsel.
En del av barna har vært ekstra lenge i mors liv – 42 uker eller mer – og er dermed postmature. Hos noen dysmature barn er tilstanden arvelig, men årsaken til at barnet får dårlig vekst, er i all hovedsak en utilfredsstillende funksjon av placenta (morkaken) mot slutten av svangerskapet. 
Røyking undersvangerskapet øker sjansene for en slik tilstand, og 2,5 % av alle nyfødte tilhører denne gruppen. På helsestasjonen vil barnets vekst bli fulgt og plottet inn på et vekstskjema (et såkalt percentilskjema). Foreldrene må være klar over at det kan være like normalt å ligge på eller vokse langs den nederste linjen på skjemaet (det vil si 2,5-percentilen) som langs den øverste linjen (det vil si 97,5-percentilen). Den normale variasjon ligger stort sett mellom disse grensene. Helsesøster eller legen din forklarer dette for deg hvis du spør .

Her et et eksempel percentilskjema for jenters vekst i spebarnsalderen

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}