Reisemage- har dere vaksinert dere?

Reisemage- har dere vaksinert dere?
Når du er ute og reiser kommer du og barna dine i kontakt med helt fremmede bakterier, og magesjau er lett å få. Det kan ødelegge hele ferien og ofte også ukene etter hjemkomst. Ganske kjedelig!
Av Jordmor Siri

Magesjau i større eller mindre grad, på grensen til kolera?

Det er både fremmede bakterier og mat eller drikke som inneholder bakterier som kan gi magesjau. Denne kan være alt fra helt mildt med litt diare til at man er nødt til å bli innlagt på sykehus på grunn av uttørring i kroppen (dehydrering). Sjekk også reiseforsikringen din før du drar, slik at du og dine er gardert dersom dere skulle bli syke underveis. Mage/tarmplager er det som øker mest hos forsikringsselskapene fordi vi stadig reiser mer. 

I følge WHO tilhører 90 % av alle koleratilfeller den milde varianten som har de samme symptomene som en vanlig turistdiaré. Etterhvert er det også en del antibiotikaresistente bakterier som man kan komme i kontakt med, da kan det være greit å unngå i størst mulig grad å bli syke.  Dette er som regel om shigella, salmonella, campylobakter, ETEC  eller også kolera.

Ikke alle blir syke, men kan fortsatt være smittebærere i inntil 14 dager. Det forklarer hvorfor noen blir kraftig syke etter hjemkomst også.  

Derfor er det lurt å ta alle foholdsregler som man kan:

Håndhygiene

Det er alltid viktig å vaske hendene før man spiser og når man har vært ute blant mange mennesker. 

Vaksine mot reisediare

Nå finnes det på markedet en vaksine som man kan drikke og som barn fra 2 år og oppover også kan ta. Hvis du er gravid eller ammer skal du rådføre deg med lege før du tar disse medisinene. Det er viktig å være obs på at vaksiner og medisiner som virker forebyggende ved reise skal tas en tid i forveien før man reiser for å gi best mulig effekt. 

Mat og drikke

1. Pass alltid på at du spiser mat som har vært forsvarlig stekt eller kokt og at drikken du får i deg er fra nyåpnede flasker.

2. Ikke spis mat som har stått fremme lenge, feks buffetmat. 

3. Ikke ha isbiter i vannet. 

4. Ikke spis iskrem laget på melkeprodukter. Sorbet er som oftest trygt. 

5. Frukt og grønt som er skrelt eller godt skylt i rent vann er som oftest helt ok. 

6. Tørre kjeks og brød er som oftest ok. 

Her kan du se Kine Dahl fra www.reisemedisin.no og jordmor Siri snakke om å reise til subtropiske strøk når du er gravid og/eller har små barn med. 

Kilder: 

Who om kolera

 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}