Slik forebygger du rift under fødsel

Slik forebygger du rift under fødsel
Foto: Marcel Mooji, Scanstockphoto
Omtrent 85% av alle fødende i dag revner litt under fødsel. Det er flest førstegangsfødende som får rifter, men også fødsler som går veldig fort øker risikoen. De fleste kvinnene blir helt bra igjen, men noen få opplever plager i etterkant, også når det har gått mer enn 12 uker.
Av Jordmor Siri

Du kan nemlig forebygge rift selv. Ved å skånsomt massere inn perineum med feks søtmandelolje, vil huden forberede seg til fødsel. Andre oljer kan også brukes, det finnes nå flere på markedet som du får på helsekostforretninger eller apotek. 

Oljen masseres inn 3-4 ganger i uken i et par minutter fra uke 34 i graviditeten. Et godt råd er å få litt hjelp fra partneren sin dersom det føles vanskelig, så lenge det er forsiktig og behagelig.

Slik masserer du inn oljen

Påfør oljen langs de ytre kjønnsleppene, og deretter mellom vagina (skjeden) og anus. Fukt tommelfinger med oljen og før den forsiktig inn i skjeden til rundt det andre fingerleddet. Masser rytmisk med et lett og forsiktig trykk på skjedeveggen i en roterende bevegelse, som viseren på et ur som går frem og tilbake mellom kl. 3 og 9.

Masser med et skånsomt trykk i cirka 1 minutt i en pendlende bevegelse.

Før  hele tommelen forsiktig inn i vagina og masser vevet vendt utover i retning anus. Gjenta dette i alle retninger (stjerneformet).

Tøy forsiktig mellomkjøttet med tommelfingeren nedover og utover. Gjenta denne varsomme tøyingen i en roterende bevegelse, som viseren på et ur som går frem og tilbake mellom kl. 3 og 9.

Ta kontakt med jordmoren din dersom du er i tvil om hvordan en slik massasje gjennomføres.

Bringebærbladte eller kapsler
Det skal være bra for slimhinnene og også styrke muskelaturen i livmoren å innta dette fra ca uke 34. Det kan faktisk også virke mot kvalme.

Kun noen få er skadet
De fleste kvinnene blir helt bra igjen etter rifter, men noen kan nok oppleve plager i etterkant. Ca 1-2% får alvorlige rifter, men blir operert umiddelbart etter fødsel.
Andre kan ha mindre ubehag etter fødselen, det kan være arrvev som strammer, eller at man er sydd for stramt. Det kan også være andre alvorlige plager, som at man lekker urin, avføring eller luft.
Er du plaget bør du få henvisning til gynekolog for å bli vurdert i forhold til hva som kan gjøres slik at du får det bedre. Har du smerter daglig etter fødselen i mer enn 12 uker bør du oppsøke hjelp. Snakk med jordmor eller lege når du er på 6-ukers kontrollen, da skal de gjøre en undersøkelse av deg for å se hva som er årsaken og også henvise deg videre. 

Vi har en lenke i forumet vårt som handler om operasjon etter fødsel, del gjerne dine erfaringer med andre der og få gode råd. 

Sosial- og helsedirektoratet har nå laget en handlingsplan sammen med Nasjonalt råd for fødselsomsorg for å få ned andelen av rift under fødsel. Denne har hatt god effekt og på de sykehusene der man har gjennomført dette har riftfrekvensen gått ned fra 4%-1,2. 

Kilde: Helsedirektoratet
Helsedirektoratet: kvalitetsindikatorbeskrivelse
Rolv.no om bringebær

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}