Folkehelseinstituttet informerer om Zikavirus

Folkehelseinstituttet informerer om Zikavirus
De første tilfellene av Zikavirus hos gravide er nå oppdaget i Norge. Offentlige mydigheter, CDC, i USA sier nå at det er påvist at det er Zikaviruset som skader babyene.
Av Jordmor Siri

Folkehelseinstituttet har nå meldt om flere tilfeller av Zikavirus hos gravide her i Norge. Det er nå tre nordmenn som er smittet, men de har alle vært i Sør Amerika og har fått smitten der.  På folkehelseinstituttets sider vil de kontinuerlig oppdatere når det dukker opp ny informasjon. Her kan du også se spørsmål og svar som de oppdaterer fortløpende. 

Folkehelseinstituttet sier nå at menn som har vært i områder med Zikavirus ikke skal ha ubeskyttet sex eller lage barn de første 6 månedene etter hjemkomst. Uansett om de har hatt symptomer på smitte eller ikke. 

Folkehelseinstituttet oppdaterer stadig sine reiseråd til gravide, de kan være lure å lese før du planlegger hvor du skal reise. 

Smitten av Zikavirus blir overført mellom mennesker via en infisert mygg, i hovedsak. Dette er den samme typen mygg som overfører dengue, chikungunyafeber og gul feber, i første omgang gjelder dette myggen som heter Aegidis Aegypti. 
Det er nå også påvist smitte via sæd med Zikavirus

Zikavirus smitter fra mor gjennom morkaken til fosteret. Smittede fostere kan få alvorlige hjerneskader. Smitte kan skje uavhengig av om mor har hatt symptomer eller ikke. Så har du vært i ett av områdene der det er zikautbrudd bør du teste deg gjennom en blodprøve når du kommer hjem. Man kan nå ta prøver i Norge. 

Hvis dere skal ha sex bør kondom brukes de første seks månedene etter at man har vært i et smittefarlig område, hvis du er gravid. 

I Brasil ble det i 2014 født 200 barn med hjerneskade, mens det i 2015 ble det født hele 3000. Brasilianske mydigheter gir nå råd om å ikke bli gravid frem til utbruddet er over. 

Inkubasjonstiden antar man er 3-12 dager. De vanlige symptomene er en lett feber, utslett, muskelsmerter, leddsmerter, røde øyne og hodepine. De varer som oftest i 2-7 dager. For vanlige voksne er det ikke farlig, men for spedbarn kan det være dødelig og for gravide kan det gi store hjerneskader (mikrocephali) hos foreteret. Disse babyene lever som regel ikke mer enn noen få år. Folkehelseinstituttet oppdaterer kontinuerlig sine spørsmål og svar om zikavirus. 

Norske myndigheter anbefaler nå at man venter i seks måneder etter å ha vært i område hvor det har vært smitte før man blir gravid. Man anbefaler også å ikke ha sex med personer som kan være utsatt for smitte uten å bruke kondom eller annen barriere prevensjon i de første 6 månedene etter hjemkomst derfra. 

Mistenker du å være smittet skal du kontakte lege umiddelbart hvis du er gravid. 

Behandling finnes det ikke pr i dag. Det eneste du kan gjøre er å beskytte deg mot å bli bitt av mygg i områder der det er smitte. 

WHO anbefaler at man bør beskytte seg mot mygg når man reiser i høyrisiko områder. Man anbefaler ikke gravide å reise til disse områdene i utgangspunktet, men må du bør du beskytte deg. Dette inkluderer bruk av myggspray, klær med lys farge og lange ermer og ben. Buksene bør være litt vide slik at myggen ikke når gjennom så lett. Rom som man oppholder seg i skal ha myggnetting slik at mygg ikke kommer inn. Man kan også bruke klær som er satt inn med stoffer som myggen ikke liker. 

Planlegger du å reise til noen av høyrisikolandene kan du sjekke Folkehelseinstituttets nettsider for de siste nye rådene.

Land der det nå er aktivt utbrudd: Brasil, Colombia, El Salvador, Fransk Guinea, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Surinam, Venezuela, Puerto Rico og Cap Verde. Det har også nådd til Karibien med Haiti og Martinique. Nord i Australia og på Madeira har man nå funnet zikavirus. Denne listen øker stadig, så sjekk varme land før du reiser dit nå mens denne epidemien er aktiv. Zikaviruset er funnet i Texas og Florida, i USA og er der overført gjennom sex og ikke via mygg. 

Det er funnet zikavirus i Sør Europa, der de smittebærende myggene finnes.  Smittebærende mygg er Aegedis Alopictus og Tigermygg. 

Det er trygt å amme, det advares ikke mot det pt. i følge Contemperary OB/GYN

Kilder: 

CDC Center for Decease Control and Prevention

WHO: Zika virus infection world map 

Folkehelseinstituttet om Zikafeber

ECDCs reiseråd for Zikafeber

Contemperary OB/GYN

Denne artikkelen oppdateres kontinuerlig når det dukker opp ny informasjon både nasjonalt og internasjonalt. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}