Neste ekspertsvar

Toksoplasmose graviditet og amming

Toksoplasmose graviditet og amming
Toksoplasmosa gondii er en parasitt som kan overføres fra vertsdyr til mennesker, i graviditeten kan det være skadelig for fosteret. Katten er hovedsmittefører.
Av Jordmor Siri

Nå har jeg lest om toksoplasmose igjen, alltids bra med oppfriskninger og den beste artikkelen er denne fra Veterinærinstituttet 

Her står det at  den encellede parasitten Toxoplasma gondii trolig ikke kan overleve frost ved minus 12 grader eller mer i minst tre døgn og det står også at oppvarming til minst 70 grader i kjernetemperatur trolig ødelegger parasitten. Så har du ikke steketermometer er det en nyttig ting å anskaffe kanskje?

I Norge hvor vi har frost i hele landet hver vinter vil altså høyst sannsynlig ikke parasitten overleve en vinter ihvertfall. Noe som stemmer med det de sier i artikkelen fra Folkehelseinstituttet om at det er flere som får toxoplasmose i sør Norge enn i nord. 

Smittesjanse

Hvor sansynlig er det egentlig at man skal bli smittet? Myndighetene operere med tall som tilsier at 80-90% av den gravide befolkningen er mottagelige for smitte. Av disse er det kun 0,02% som blir smittet når de er gravide. 10% av de gravide har allerede hatt toksoplasmose tidligere i livet. Av 59 084 kvinner som som var gravide i 2014 var det 11-12 som fikk toxoplasmose mens de var gravide, sånn rent statistisk. 

Smitten skjer ved at man spiser rått kjøtt, i størst grad fra sau og gris og i sjeldne tilfeller gjennom storfe. Vilt som hjort, rådyr og elg. Så skal man behandle rått kjøtt bør du alltid bruke hansker når du er gravid. Salat og grønnsaker, frukt og bær som ikke varmebehandles skal skylles godt før man spiser det. 

Amming og smitte

Det er ikke funnet toksoplasmose i morsmelk sier de på helsebiblioteket.no, så du kan trygt amme selvom om du har katter i huset. Det er alltid greit å vaske hendene før man ammer om man har stelt med kattesand eller avføring. 

God håndhygiene er viktig

Følger man rådene om god håndhygiene og god hygiene på kjøkkenet er mye vunnet. Vask alltid hendene før du lager mat og før du spiser. 

Hvis man så i tillegg spiser bare kjøtt som har hatt minst 70% i kjernetemperatur eller varmere, med 100 grader er man garantert, så vil det også være ok. Når det gjelder det meste av kjøtt i Norge, så har det også vært dypfryst før det blir solgt i butikkene, det man får fra de store produsentene. Det samme gjelder fisk. Derfor skal det godt gjøres å smittes. 

Reise

Skal du ut og reise og gjennom dette være i kontakt med mange mennesker kan det være lurt å ha med seg antibac eller våtservietter som gjør at du kan vaske hendene dine før du spiser og etter at du har vært i kontakt med steder der mange andre har tatt. Feks når du har gått gjennom en flyplass for å sjekke inn osv. Når du da setter deg ned, på flyet eller for å vente kan det være en investering å få tørket hendene

Mistanke om smitte

Skulle man bli smittet, eller mistenke at man kan ha blitt det, så er det beste å få tatt en blodprøve hos jordmor eller lege. Inkubasjonstiden er 5-21 dager, så det kan være greit å vente en uke før man tester seg. Dette avtaler du med fastlegen din hvis du tror du har blitt smittet. Har man fått tokosplasmose, så er det behandling å få, heldigvis, og da går det som regel helt fint med babyen. Som en generell regel, så vil det være slik at jo lengre i graviditeten man har kommet, jo mindre farlig er det for fosteret å bli smittet.  Smittefaren øker imidlertid fra opp mot 5% i første trimester til ca 30% i andre trimester og 70-80% i tredje trimester. Det er derfor viktig at du får sjekket deg om du tror du kan ha blitt smittet. Smitten fra mor til fosteret skjer gjennom mors blod og via morkaken. 

De fleste voksne tåler godt å bli smittet med toksoplasmose, men har man nedsatt immunforsvar kan man bli ganske syk. 

Hvis man har hatt toksoplasmose tidligere, så er det ingen sjanse for at man smittes igjen. 

Behandling

Ved mistanke om smitte, så skal behandling startes umiddelbart, i følge Legeforeningens veileder. Babyen skal også følges opp det første leveåret etter fødselen, slik at man har kontroll dersom den skulle være smittet med toksoplasmose. 

Det er noen litt motstridende informasjoner i disse artiklene jeg linker til. Men om man forholder seg til de laveste grensene og holder seg innenfor disse er man rimelig trygg. 

Kilder: 

Folkehelseinstituttet om toksoplasmose

Les mer på legeforeningens sider om toksoplasmose

Helsebiblioteket om toksoplasmose og gravide

Helsebiblioteket om nyfødte og toksoplasmose

Mattilsynet om toksoplasmose

Her er en snutt fra YouTube som vi har laget om toksoplasmose

 

 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}