ANNONSE FRA Ammekontoret

Pjokken lærer ammetrikset

Pjokken lærer ammetrikset
Er du høygravid eller har du akkurat født? De første timene etter at et knøtt er født er nesten uvirkelige. Spesielt hvis det er ditt første barn. Du kan ikke se deg mett på det lille nurket. Mirakel rommer nesten ikke det du kjenner.
Av Kari Ammekontoret

Mamma sliten etter fødselen

Noen mammaer er så slitne etter flere dager med smerter og rier at de trenger å hente seg inn litt før de klarer å tenke å føle noe som helst.
Men så begynner nurket å gråte første gangen. Hjelp hva gjør vi nå? Er det bleier? Sulten? Kan det allerede ha vondt i magen? Men nurket er nok sultent og du tenker amming - det er vel bare å ta barnet i armene og så ammer det ivei?

Ikke alle babyer er like våkne Noen knøtt er våkne og sugevillige, andre suger en gang og gråter fordi det ikke kommer melk og de forstår ikke at de må suge i 2 minutter før melken renner.

Pjokken Jeg hjalp en mor og far med en knøtt på 4600 g som hadde prøvd amming i 3 dager uten å få knøtten til å suge mer enn 1 sug. Mor hadde vært kjempeflink og hadde pumpet seg og gitt han med kopp. Hun hadde derfor mye morsmelk - men hvordan få melken fra brystet inn i knøtten sin mage?
Mor og far begynner å bli fortvilet. Han gråter og gråter. Han er jo en stor knøtt og er sikkert veldig sulten. Han kaver med armene og de er også i veien når han skal prøve å amme.

Ammestilling er viktig!

Jeg henter en cosyfix ammepute. Det er godt å ha et stabilt underlag når vi skal holde på en stund. Da blir ikke mor så sliten i armen av å holde denne store gutten. Jeg viser mor at hun kan støtte brystet og lage brystknoppen litt spissere ved å holde hånden i en U fra undersiden av brystet. Når han gaper må hun være rask og stikke brystet langt inn i munnen samtidig som hun trekker han tett inntil seg.
Han starter ikke å suge. Bare gråter. Han forstår ikke hvor han skal få maten fra og kaving hjelper ikke.
Jeg får mor til å gi han lillefingeren å suge på. Da minner vi han på at han må suge for å få noe mat i magen. Det tar noen minutter, men når jeg sier at hun skal gni fingeren forsiktig i ganen hans kjenner han fingeren og starter å suge. Han er sterk og suger kjempefint.Når han har gode sugetak hjelper jeg henne å legge han til foran brystet og vi prøver å legge han til igjen. Hun har håndmelket litt slik at hun ser det kommer dråper med melk på brystknoppen. Det er for at han skal smake. Hun drypper noen inn i munnen hans og han smatter og blir ennå ivrigere. Men han suger bare en gang og fortsetter ikke. Vi prøver og prøver.

Nå er mor, far og jeg ganske svette.

Vi tar en pust i bakken. Far tar knøtten og går litt med han. Jeg forstår at vi må ha mer smak av melk for å få han til å forstå at han suger på rett sted.
Mor håndmelker seg ned i en kopp. Så trekker vi denne morsmelken opp i en sprøyte på 1 ml og så instruerer jeg teamet slik at vi alle er klar til action. Her gjelder det å være litt raske.
Mor sin jobb er å støtte brystet og bruke brystknoppen til å tuche borti leppene hans oppe og nede for å få han til å gape. Jeg hjelper mor med å trekke han raskt inntil. Han gaper bare noen sekund så det er viktig å forte seg, å få mye bryst inn i munnen. Far står klar med den lille sprøyten. Han drypper litt melk på brystknoppen og i munnen slik at han kjenner smaken og blir mer sugelysten.

Pjokken skjønner hvor melken kommer fra!

Vi teller forsøkene.10 ganger. Men nå ser vi at det fungerer bedre og bedre for hver gang. Han gråter mindre og de ivrige klynkene til knøtten viser at han også har håp om å få mat. 11 forsøket starter han å suge. Vakuumet sitter og jeg sier til far at han skal fortsette å dryppe melk ved munnen hans. Da blir han oppmuntret til å fortsette sugingen. Når jeg hører de første små stønnene som viser at han svelger får jeg lyst til å strekke hendene i været og rope Yes, yes yes. Jeg nøyer meg med å gjøre det stille inni meg for ikke å sjokkere mor og far helt.Jeg sier til far at han kan stoppe dryppingen og vi sitter alle 3 nesten andektige og ser på perfekt amming i 10 minutter. Han svelger og svelger. Mor har masse melk.
Når han er ferdig med brystet er han så mett at det nesten skvulper over. Han kan ikke ligge, så jeg ber far holde han opp mot skulderen en stund.

Begge bryst hver gang, nesten alltid:)

Det er lurt å amme begge bryst - men det er ikke plass til mer melk denne gangen.  Det er så god følelse at han endelig forsto hva han skulle gjøre. Jeg forteller mor og far at det kan hende de må gjøre dette et par ganger til, men så går det nok lettere. Han husker hva han skal gjøre. Når han legges i ammestilling husker han hva som skal skje. Han husker å gape og han husker at han må suge mange ganger før melken kommer.
Lettelsen brer seg i rommet. Lettere å være foreldre når man forstår hva man skal trene på og at det er mulig å løse. Løpet er ikke kjørt selv om man ikke får det til de første gangene.
Uten for døren ser jeg meg rundt om det er noen i nærheten og så løper jeg bortover med armene i været og feirer seieren. Like god følelse som Therese Johaug hadde når hun vant. Gidder ikke bli flau selv om noen så meg. Det er så gøy når en får en liten knøtt til å forstå hva han skal gjøre.

På ammekontoret finner du Kari nesten hele døgnet:) Hun kan svare om amming av babyer, uansett alder. Bor du i Oslo området kommer hun også gjerne hjem til deg om det trengs. 

Publisert Tirsdag 23. januar, 2018
Ammekontoret
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}