Helenes treningstips for gravide

Helenes treningstips for gravide
Helene er selv mamma og trente aktivt gjennom hele graviditeten, begge gangene. I tillegg har hun mastergrad i molekylærbiologi/fysiologi med skjelettmuskler som spesialitet.
Av Jordmor Siri

Her er et av svarene hun ga hos oss, på bloggen hennes finner du mange flere gode tips!

Hei. Er 27 uker på vei. Var veldig aktiv før graviditeten men fikk vite av legen at jeg ikke fikk løfte tungt (drev på med styrketrening osv) Er det noe du vil anbefale meg å gjøre hjemme? 

Helene svarer

Så flott at du ønsker å trene og være aktiv i graviditeten! 

Grunnen til at legen frarådet deg å løfte tungt er at ettersom magen vokser vi magemusklene dele seg og kroppen vil bli mer ustabil på grunn av manglende støtte fra magemusklene (de rette magemusklene). Uten støtte fra disse vil ikke kjernemuskulaturen kunne hjelpe til med å opprette et høyt buktrykk under et tungt løft, noe som er uheldig for både deltmuskulatur, teknikk og press på blant annet bekkenbunnsmuskulaturen. 

Det er ikke farlig å trene styrketrening med vekter, og hvor mye akkurat du kan løfte i ulike øvelser kommer an på hvor sterk og godt trent du er fra før. 

Generelt sett vil øvelser der magen peker ned mot gulvet, for eksempel pushups, stående roing, planke, flyes i slynge, markløft osv bli uheldig for magemusklene og buktrykket. Tunge løft som du ikke er vant til fra før, som ved knebøy og andre slike øvelser kan bidra til å sette i gang en pressrefleks som man ikke ønsker før fødsel. 

Mitt tips er å gjøre kjente øvelser med mindre motstand enn du er vant til, men også å tilpasse øvelsene slik at du unngår øvelser som er nevnt over. Bytt ut stående roing med sittende roing, gjør flyes i kabel eller liggende om du ikke blir svimmel. 

Om du ønsker å trene hjemme vil jeg anbefale deg øvelser som hofteløft, utfall av ulikt slag (unngå dette om du har problemer med bekken, eller føler ubehag!), knebøy med lettere vekter enn du er vant til. Om du vil gjøre pushups kan du stå på knær og utføre flere enn om du skulle stått på tærne. Skulderpress og dips er fint for overkropp. Sidehev eller sideplanke vil utfordre de skrå magemusklene, som er helt i orden i en graviditet. 

Husk at du kjenner kroppen din best, og bør hele tiden tilpasse treningen til magen som vokser. Ikke gjør noe som føles feil eller er vondt, men ikke vær redd for å trene heller!

Hilsen Helene Høimyr

Topp 5 innlegg om graviditet og trening på kunnskapsriktrening

Les gjerne mer på bloggen min under Graviditet og trening. 

Bildet viser Helene de siste ukene før fødsel da hun var gravid første gang:)
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}