Natteskrekk, affektkramper eller å skrike seg bort

Natteskrekk, affektkramper eller å skrike seg bort
Har du opplevd at barnet ditt har skreket uten at du får kontakt, eller at det besvimer når det gråter? Vi har samlet innspill fra dere på Facebook om natteskrekk, å skrike seg bort, eller som noen har kalt det affekt krampe.

Først spurte vi på oppfordring i forumet vårt: ”Min datter på 11 mnd sov godt i sengen sin og plutselig så begynte hun å skrike høyt og hysterisk. Hun var helt utrøstelig selv om jeg holdt henne inntil meg, skrudde på lyset og snakket rolig til henne. Prøvde å roe henne ned i ca 30 minutter. Hun gråt så kraftig at hun ikke helt fikk puste(Hikstet ). Jeg begynner så og vugge henne i mine armer og så ser jeg at øynene hennes ruller tilbake og hun blir helt slapp og "livløs", hodet detter bakover og hendene faller til siden. Det var som å skru på en bryter. Det eneste jeg tenker er at jeg ikke må gå i panikk. Så jeg snakker rolig til henne, lytter om hun puster og det gjør hun svakt. Hun var helt stille og slapp i kanskje rundt 2 minutter(føltes som 2 timer). Så våkner hun igjen og skriker for full hals. Får så roet henne ned og legger henne tilbake i sengen etter 1 time. Da var hun helt utslitt. Kan babyer skrike til de besvimer? Hvorfor ? Og er det farlig?”

Anonym sier: det kan være natteskrekk eller affektkramper. Det er veldig ekkelt for oss foreldre, men heldigvis er det mange barn som ikke husker anfallene. Det skal mye til for å skrike til man besvimer, men det kan skje. Det er ikke farlig, men be legen ta en sjekk.

Ann-Eli forteller: Min sønn gjorde det en gang da han ble skikkelig sint. Han skrek så hardt at han rett og slett ikke klarte å trekke pusten, så da svimte han av. Visste ikke da om trikset med å blåse de i ansiktet slik at de instinktivt trekker pusten, det har gjort at vi har sluppet å oppleve det igjen.

Sigrid: Det skjedde med jevne mellomrom før, men hun har vokst det av seg. Nå er jeg spent på om lillesøster begynner sånn. Veldig ekkelt når det skjer.

Deireé: Er det værste jeg har opplevd. Trodde jeg skulle miste henne og neida, jeg lar ikke barnet mitt skrike så lenge til hun besvimer…er vel ingen som gjør det.

Arjeta: Det heter affekt krampe, min sønn blir borte ved intens smerte, gråter ca 5 se før han blir borte, men å blåse kan hjelpe innimellom, skjer veldig sjeldent, men er utrolig skremmende da de faktisk er helt borte altfor mange sekunder. Mannen min hadde det når han var liten, så kanskje det er  arvelig?

Kathrine: Det er visst en sammenheng mellom affektannfall og jernlagre. Nevøen min har det og de fikk den beskjeden.

 

Kilde: nhi.no om affektkramper og om natteskrekk

Publisert Tirsdag 3. april, 2018
 

Les mer om:

barn
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}