Svangerskapskløe -Hepatose eller ICP

Svangerskapskløe -Hepatose eller ICP
Har du kløe inni hendene eller under fotsålene kan det være fornuftig med en ekstra sjekk med blodprøver hos jordmor eller lege, bestill time raskt da og ikke vent mer enn en ukes tid.
Av Jordmor Siri

Hepatose/ICP er forhøyede galleverdier i svangerskapet, som gir kløe og ubehag. I tilfeller der man har det sterkt vil kvalme, og uvelhetsfølelse også kunne komme. Avføringen kan bli lys og urinen mørkere. 

Svangerskapskløe er en lett variant av dette, men blir du mer enn litt kløete på særlig inni hendene og på fotsålene skal du kontakte lege og jordmor. Da skal det tas blodprøver av deg og du skal følges opp spesielt resten av graviditeten. Babyen din skal også følges opp med ultralyd flere ganger slik at man ser at den utvikler seg som den skal. 

Blir man kraftig plaget, eller om du har hatt det tidligere, vil man få medisinsk behandling. 

Ved begynnende komplikasjoner enten hos mor eller hos babyen, så vil fødselen bli satt igang før termin. 

Det er vanligst å få dette etter uke 30, men noen kan få det tidligere i graviditeten.
Har du hatt det i tidligere graviditeter, så er du også mer utsatt for å få det igjen ved nye graviditeter, faktisk så mye som 90%. Du kan også få det tidligere når du har hatt det i tidligere graviditeter. 

Etter fødselen er det viktig at du får tatt blodprøver ca to uker etter fødselen for å se at galleverdiene dine er på vei ned og blir normalisert. 

Det kan også være aktuelt å være sikker på at K-vitamin nivåene er normale før man starter på en ny graviditet når man har hatt hepatose/ICP tidligere. 

På OUS, Rikshospitalet, sine sider finner du mer om Hepatose

Det finnes også en Facebookside for de som har svangerskapskløe/ICP/Hepatose

I denne podkasten kan du høre om bruk av medisiner under graviditeten med Elin og Bich som er farmasøyter på Universitetet i Oslo. 

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}