9 punkter om kroppen etter fødselen

9 punkter om kroppen etter fødselen
Det varierer kraftig hvor fort man syns kroppen er tilbake igjen etter en fødsel. At man har båret frem et barn vil prege deg for resten av livet og er en av de store gledene!
Av Jordmor Siri

Kiloene som forsvinner umiddelbart
Rett etter fødselen blir du mellom 7 og 15 kilo lettere. Dette avhenger av vekten på babyen din, mengden fostervann og morkakens vekt. En stor baby vil også ha en stor morkake, for denne vokser med babyens størrelse og behov. Du vil miste mellom 300 og 500 ml blod i en normal fødsel, og noen ganger mer.
Brystene dine vil bli litt tyngre når du begynner å produsere melk og den vekten som du har lagt på deg ellers på kroppen vil holde seg for en periode. Fettet som har lagt seg rundt lårene og på magen er “reserve” næring til ammeperioden, så det tar tid å “amme” det bort.
Du kan begynne å gå på tur nå så fort du føler deg i form til det. Lette øvelser er også greit, men vær forsiktig med mageøvelser de første 12 ukene etter fødselen. Magemuskelen din har ikke trukket seg nok sammen før da. Men du kan gjøre lette mageøvelser.

Vannlageret i kroppen forsvinner
Du har minst to kilo ekstra i kroppen som er vann, en reserve i tilfelle blødning under fødselen. Dette forsvinner relativt raskt etter fødselen. Flere opplever at de den første eller andre dagen etter fødselen hovner ennå mer opp, men så tisses og svettes det ut i store mengder.
Renselsen som starter umiddelbart etter at babyen er ute vil også gjøre at du kvitter deg med væske. Renselsen varer i 4-6 uker normalt (noen ganger litt lenger)
Les mer om renselse her

Magen vil fotsatt være litt som nyhevet bolledeig
Livmoren skal tilbake til førgravid størrelse, dvs som en tommel omtrent. Rett etter fødselen er den som en litt stor grapefrukt. De første dagene etter fødselen kan du kjenne den over symfysen når du ligger på ryggen, men så forsvinner den ned I bekkenet igjen.
En del av renselsen er at livmoren skal brytes ned til førgravid størrelse.
Du vil kunne kjenne etterrier, som ofte er værre for hver graviditet, hør om du kan få akupunktur for dette på barsel, det har faktisk god effekt.
Den store magemuskelen vil være delt de første 12 ukene etter fødselen, hos noen resten av livet. Derfor skal du ikke trene de rette magemusklene før 12 uker etter fødsel/keisersnitt. Men du kan begynne så smått med de skrå ved ca 6 uker. Den store magemuskelen kan overbelastes. 

Du trenger en større BH
Det kommer litt melk med en gang, råmelk, som er den kraftigste og mest næringsrike melken. Så vil selve melkeproduksjonen komme skikkelig igang i løpet av de nærmeste 2-3 dagene. Har man tapt mye blod eller hatt keisersnitt så kan det gå en dag ekstra før melken kommer igang. Babyen tåler dette fint, og kan få vann i tillegg om den er veldig utolmodig, dersom alt er normal tellers.
Brystene dine vil vokse kraftig og bli temmelig harde i løpet av de 2-3 første dagene etter fødselen. Noen blir faktisk så harde at det er som å ta på et bord. Da blir det smertefullt og brystsprengen er et faktum. For de fleste går dette over etterhvert som melken løsner og kommer ut.

Dette skjer samtidig med at hormonene skikkelig herjer i kroppen din og mange har en gråte dag. Dette kalles post partum Blues. Både melk og tårer renner i strie strømmer og det meste er skjeivt den dagen. Dette varer sjeldent mer enn ett døgn, og så blir alt mye bedre.
For noen kan det hjelpe å stå i dusjen og la melken renne, eventuelt med kjøligere vann, men ikke kaldere enn at du fint kan stå i dusjen, for andre kan det hjelpe å pakke dem inn i et mykt stoff innenfor BH’n, for man blir superøm. Et godt tykt ammeinnlegg av ull kan være ideelt disse første dagene og ukene.
En amme BH som gir god støtte er bra å ha med til føden. Dette kan lette noe på ømheten som du kjenner i brystene dine.
Cottermanns grep kan også brukes hvis brystet er så hardt at babyen ikke får tak, det kan du lese mer om her på Ammehjelpens nettsider 
Hvis du ikke skal amme vil denne brystsprengen vare opp mot en uke. Et kjerringråd for å hemme melkeproduksjonen er fersk persille i store mengder. Det finnes tabletter, men det er uvisst om de egentlig har en effekt.
Alle som har vært gravide får litt slappere bryster når man slutter å produsere melk. Dette skjer uavhengig om du ammer eller ikke, men er en del av prosessen når man har vært gravid og båret frem et fantastisk lite under! Med andre ord, alle får litt hengepupper, det er helt normalt. 

De fleste mister en god del hår
Hårets syklus forlenges av forhøyede østrogen nivåer i graviditeten. Men etter fødslen når østrogennivåene går ned til det normale igjen vil håret falle av. Noen har opplevd å få krøller når de gikk gravide og andre har mistet sine. I løpet av de nærmeste ni til tolv månedene vil håret ditt gå tilbake til normalen igjen. De fleste opplever imidlertid at de blir litt mørkere I håret for hvert barn de får.

Fiolette strekkmerker
Hos de fleste blir strekkmerkene svakere, og noen blir nesten usynlige, men helt borte blir de som oftest ikke. Hittil er det ingen kremer som kan bøte på dette.
Man tror at kremer med E-vitaminer kan hjelpe, og også bringebærte/kapsler. Det er ikke så dyrt å prøve dette bade mens du er gravid og etterpå, men her gis det ingen garantier angående effekt.

Keisersnittarr
For mange år siden la man keisersnittet på langs av magen, og da ble det skikkelige arr, både på livmoren og på magen. Det gjør man ikke lenger, nå er det et “bikinisnitt”. Det vil si at arret som oftest ligger under kanten på bikinitrusen slik at det ikke er synlig. Hos kvinner som lett får arr og arr som strekker seg litt utover vil også et keisersnitt kunne synes bedre. Men alle vet hva slags arr dette er, et arr å være stolt av!
Etterhvert har også teknikken man bruker for å sy arret sammen blitt stadig bedre både I forhold til å hinder infeksjon og for å lage mindre arr. Noen blir sydd med sting som må tas, mens andre får sting som går i oppløsning av seg selv.
Mange opplever smerter i arret de første ukene etter fødselen, men så gir det seg som regel. Får du feber, smerter eller det kommer væske ut av arret som er gul eller grønnlig skal du kontakte lege raskt, da kan det være en infeksjon.

Sex etter fødselen
Mange føler seg mer romslige i skjeden de første månedene opp mot det første året etter fødselen. Noen opplever også at de får en sterkere orgasme, antagelig fordi klitoris fortsatt er hoven en stund etter fødselen og ligger mer åpent enn den gjør ellers.
Husk å bruk kondom de første 6 ukene pga infeksjonsfaren. Så er det lurt å bruke det frem til du får annen prevensjon, for man kan bli gravid Ganske raskt etter fødselen. De fleste får ikke igjen mensen før etter 6 måneder, men noen får mensen bare etter noen få uker. Eggløsningen kommer først, derfor kan det være vanskelig å vite når mensen kommer. 

Endringer etter graviditeten som vil vare hos de aller fleste
Du vil ha et større bekken siden du har vært gravid.
Fargen rundt brystvortene og brystvortene dine vil være mørkere.
Håret ditt vil være mørkere
Føttene dine vil være større
Du blir lettere rørt av mangt og meget
Du får ikke en hel natts søvn på de nærmeste årene:)

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}