Mye alkohol påvirker sædcellene

Mye alkohol påvirker sædcellene
En dansk undersøkelse viser at sædceller påvirkes av alkoholinntak på mer enn 5 enheter i uka. Undersøkelsen ble gjort mellom 2008 og 2012 på 1221 danske rekrutter til militærtjeneste som var mellom 18 og 28 år gamle.

Målet med undersøkelsen var å se hvordan alkoholinntak påvirker sædcellers kvalitet og endring i de reproduktive hormonene. 

Man målte spermkvaliteten gjennom volum, hvor mange sædceller, konsentrasjon, bevegelighet og misdannede sædceller det var.  Man målte også serumkonsentrasjonen på reproduktive hormoner i blodet. Rekruttene ble målt i forhold til hvor mye de hadde drukket:

1. Den siste uken, før de ble testet
2. Hva de vanligvis drikker i løpet av en uke
3. Hvor mange ganger har de vært på fylla den siste måneden, dvs drukket mer enn 5 alkoholenheter pr dag. 

Funnene var klare: man fant like dårlig sædkvalitet hos dem som ikke drakk alkohol i det hele tatt som dem som drakk opptil 5 enheter i uka. Men man fant en nedgang i sædcellenes kvalitet, kvantitet og en økt misdannelsesfrekvens hos dem som drakk mer enn 5 enheter pr uke. Denne økte med antall enheter ukentlig. Det var en tydelig nedgang i sædkvaliteten hos dem som drakk mer enn 25 enheter pr uke. Og en 30% nedgang hos dem som drakk 40 enheter pr uke, eller mer, til vanlig. 
Å gå på fylla en gang i mellom reduserte ikke sædkvaliteten i det store og hele, i følge denne undersøkelsen, men mer enn to ganger pr måned kan påvirke sædkvaliteten. 

Konklusjon: Sliter dere med å lage barn kan  det være en ide å se på hvor mye alkohol man drikker og eventuelt redusere dette til under 5 enheter i uka.
Menn står for nesten 50% av infertilitetsproblemene hos par som sliter med å få barn. 

En alkoholenhet er: En flaske pils (33cl) på 4,5vol%, ett glass vin (15cl) på 12vol%, ett lite glass (7,5 cl) sterkvin, 20vol% eller ett lite glass (4 cl) brennevin 40vol%. 

Undersøkelsen er utført av: 
1Department of Environmental Medicine, University of Southern Denmark, Copenhagen, Denmark
2The Faculty of Medical and Health Sciences, University Department of Growth and Reproduction, Rigshospitalet, University of Copenhagen, Copenhagen, Denmark
3Department of Preventive Medicine, Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, New York, USA

Kilder:

British Medical Journal

Wikipedia om alkoholenheter

Publisert Onsdag 26. april, 2017
 
Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}