Neste ekspertsvar

7 tips mot treg mage hos babyer og barn

7 tips mot treg mage hos babyer og barn
Treg mage er ikke enkelt om det gjelder en selv eller babyer og barn. Det er vondt, man blir sur og grinete og ikke lett å ha med å gjøre. Opptil en tredjedel av alle barn har treg mage, men som regel er det enkle ting som skal til for at det skal bli bedre.
Av Jordmor Siri

Nøkkelordene er kosthold, bevegelse og det å ha god tid til å gå på do, og få ro når de skal gjøre sitt. En del babyer og barn presser mye for å få bærsjen ut, det kan være normalt, de kan bli skikkelige røde i ansiktet. Men når de presser og presser og det ikke kommer noe, eller det som kommer er som små harde klumper (harelort nærmest) da har de fått treg mage.  De færreste babyer som bare får morsmelk blir trege i magen, da kan det være naturlig at det kan gå så mye som 14 dager mellom tømmingene, og da kan det være litt tregt, men det kommer som regel ut av seg selv, med litt jobbing fra nurkets side. Det er også normalt at når de har avføring mer sjeldent så lukter det ille. 

1. Kosthold er den aller viktigste faktoren

Som regel hjelper det å ha et variert kosthold, noe som ikke alltid er like lett når poden er kresen og absolutt ikke vil ha mat med fiber i. Da gjelder det å være kreativ og bruke fantasien og finne frem til det de liker. Man sier at etter 20 forsøk vil man like nye smaker, så gi det god tid og introduser litt og litt av maten. 

2. Å holde magen naturlig i gang

Tenk fremover og helthet når du planlegger maten, slik at det blir et variert kosthold, da forebygger du i forhold til at barnet ditt skal bli treg i magen. Litt fiber, gjerne gjennom grøt, frukt og grønnsaker. 

Etterhvert som barna blir større kan gode mellommåltider være nøtter, rosiner, druer, småkaker med mye fiber og rikelig med vann. Her er en god oppskrift på solsikkekjernekaker

Det er også bra med bevegelse på ettermiddagen om de ikke er med på aktiviteter som holder dem i bevegelse. 

Frokostblanding som du kan lage selv, enkelt og billig og bra for magen finner du her: Tuvas kornblanding (barn under ett år skal ikke ha honning)

3. Vann

Babyer og barn kan også godt få vann i perioder der de er trege i magen, for å gjøre avføringen mykere. 

4. Introduksjon av matvarer

Overgangen fra pupp til morsmelkserstatning eller fast føde er et kritisk punkt, de fleste blir litt trege i magen da og det kan hjelpe med tilskudd som maltekstrakt, svisker, pære, avocado og feks kokte grønnsaker. Bland gjerne ut med morsmelk i starten og mos det godt. 

Les mer om fra pupp til fast føde

Salt er ikke bra for små barn, så ikke bruk det. Det samler seg i kroppen i større grad og virker også bindene på vann i kroppen slik at avføringen kan bli litt tørrere. Les mer om dette i Margit Veas bok Lettlaget barnemat fra 6 mnd til 3 år 
Kumelk kan også virke stoppende, og anbefales ikke som drikke før barnet har blitt ett år, men kan brukes i matlagingen fra 8-10 måneders alder. 

5. Forebygg med Probiotika

Probiotika kan virke positivt på en treg mage, så produkter med probiotika i, kan være vel verdt å prøve. Les mer om probiotika og små barn her

Det går også an å kjøpe probiotikadråper fra Semper på Boots apotekene. Babyer som bare får morsmelk kan godt bruke dem også om de har litt kolikktendenser. 

6. Bevegelse

Å være i bevegelse med kroppen gjør at tarmene også fungerer bedre. Så om det er en liten baby, la den ligge og sprelle. Du kan også gjøre forsiktige "sykkelbevegelser" med babyen for å hjelpe den. Babyer vil ikke bærsje i våte bleier, så pass på å skifte litt oftere når du aner at det er "noe på gang". Små babyer kan også ligge med rumpa bar på et håndkle og sprelle. Gjerne på magen så lenge du er der og passer på. 

7. Ro til å gjøre sitt

Noen barn trenger gode rutiner på dette, slik at de får satt av fast tid hver dag. Man bør også la dem være i fred når de bæsjer (selv om det noen ganger er vanskelig å holde seg når de ser som rarest ut i ansiktet).

Her kommer også noen gode råd fra dere: 

1. Bade i badebøtte=varmt vann og beina mot magen. Funka som bare det! Blid bebis etterpå!
2. Har har minsten i huset fått malt blandet inn i babygrøten. Gjorde mirakler. Svisker ble også tatt godt imot og hjalp. 
3. Pæremos

Bade i badebøtte = varmt vann og beina mot magen.
Funka som bare det! Og blid bebis etterpå

Mer innhold
Instagram - Siste bilder tagget med #altformamma vises her

{{image.caption.text}}